Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Statul român refuză niște bani cinstiți, ca nu cumva să trebuiască să ceară mai mulți

Zoom Statul român refuză niște bani cinstiți, ca nu cumva să trebuiască să ceară mai mulți

În 2003, în urma unei executări silite din partea CJ Tulcea, SC Holbina Turism SRL, deținută de omul de afaceri Toader Badiu, cumpără activele SC Piscicola SA Murighiol aferente Amenajării Piscicole Holbina 1. Tot în 2003, și apoi în 2009, Holbina Turism achiziționează prin negociere directă de la Piscicola Murighiol și mijloacele fixe din amenajarea Holbina 1 și investește în dezvoltarea amenajării și în transformarea ei într-o incintă dedicată pescuitului sportiv.

De-a lungul timpului, incinta Holbina, care se întinde pe o suprafață de 1.200 de hectare, a devenit un loc de referință în lumea amatorilor de spinning, fiind incinta din Deltă renumită pentru capturile impresionante de știuci. Capturi care, evident, sunt puse în rame fotografice, fiind cu celeritate eliberate după imortalizare. Responsabilii incintei Holbina au fost, de altfel, alături de alți pasionați de natură din Delta Dunării, printre primii promotori ai pescuitului catch & release.

În 2012, Holbina

este cumpărată de la Toader Badiu de către avocatul Ernest Popovici, alături de doi prieteni și parteneri, iar Holbina Turism a devenit Holbina Trei Bibani. În acel moment, amenajarea avea autorizație de mediu emisă în 2011. Autorizația de mediu a fost reînnoită în 2014 și trebuia reînnoită în 2019.

Între timp, noul proprietar a investit în amenajare, a făcut upgrade-uri unităților de cazare și a investit, de asemeni, în conservarea exploatării piscicole. Lucru extrem de important, de altfel, în contextul expansiunii braconajului. Cele aproximativ 13 hectare de diguri și canale care încercuiesc și străbat incinta de 1.200 de hectare au fost, practic, pavăza împotriva braconierilor și garanția că în incintă va fi păstrat habitatul natural, habitat care, de altfel, la insistențele specialiștilor din domeniu, a și exclus Holbina 1 de pe lista incintelor piscicole propuse pentru renaturare după 1990.

Încă de la început,

din 2003, prin cumpărarea activelor SC Piscicola SA Murighiol, Holbina Turism (ulterior Holbina Trei Bibani) a devenit proprietară pe digurile perimetrale și canalele interioare ale amenajării, însumând o suprafață de 12,9 hectare, din care 10,85 luciu de apă.

Din 2012, de când a achiziționat proprietatea, Ernest Popovici a continuat și a intensificat demersurile pentru a plăti statului român chirie pentru restul suprafeței interioare de până la 1.200 de hectare.

Adrese peste adrese la Ministerul Mediului, schimb de opinii juridice, decizii finale care devin tranzitorii, negocieri, amânări, tracasări. Încă din 2014,Ministerul Mediului decide că Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării este autoritatea îndrituită nu doar să negocieze contractul, dar și să încaseze chiria.

Intră în acțiune domnul Voicu,

o mai veche cunoștință a noastră. De prea multă vreme jurist al ARBDD, cu unele pauze provocate de varii dorințe de promovare profesională, Radu Voicu este omul care visează, de ceva vreme, să conducă ARBDD și din poziția de guvernator, nu doar din cea de sforar mărunt și uneori închipuit.

Din 2014, așadar, Radu Voicu face tot posibilul să blocheze plata chiriei/redevenței de către Holbina Trei Bibani către statul român. Și pentru că Ernest Popovici insistă, juristul Rezervației se pune în spatele guvernatorului PNL Ion Munteanu și-l împinge pe acesta să treacă la represiuni.

În octombrie 2019, după ce parcurge toate etapele legale, depunând documentația cerută de  reglementările în vigoare, Holbina Trei Bibani obține din nou autorizația de mediu. În acest sens, ARBDD emite decizia nr. 42/03.10.2019 prin care acordă această autorizație de mediu. Doar că nu o și emite fizic. Nici până astăzi, Holbina Trei Bibani nu este în posesia acestei autorizații. Mai mult, juristul de talie mondială, cunoscut de procurori din trei județe, dar niciodată neinvestigat cum trebuie, în baza unor relații mai degrabă închipuite decât reale, a început să inventeze noi reguli și noi avize necesare, culmea, la aproape 180 de zile de la emiterea de jure (de drept, domnule Voicu) a autorizației de mediu. Criteriile, de altfel, sunt dintre cele de genul „Este sau nu adevărat că acum câțiva ani aveați șapcă atunci când nu trebuia sau n-aveați atunci când trebuia?“.

În acest moment,

resort-ul și incinta de pescuit nu funcționează, supunându-se interdicțiilor ce decurg din starea de urgență și ordonanțele militare. Dar tracasările la care este supusă Holbina Trei Bibani de ani buni de către presupusul jurist al Rezervației au o explicație: dacă Holbina ar plăti chirie pentru cele aproape 1.200 de hectare din amenajare, așa cum dealtfel își și dorește, prietenii domnului Voicu ar fi obligați să facă același lucru, transferând din buzunarul lor niște bani care, de drept, ar aparține statului. Și de ce, de ce să se întâmple asta, când bani deloc la stat pot însemna ceva mărunțiș în buzunarele private ale câtorva?

2 comentarii

  1. #1

    Nu ar trebui ca, Curtea de Conturi, institutie care verifica ARBDD, sa impute celor vinovati sumele neincasate de statul roman? Si cred ca vorbim de niste milioane de lei in atatia ani. Oricum, Voicu e o jigodie care ar trebui sa ajunga dupa gratii…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Iartă-mă, Doamne, că m-am născut în România!

    3 decembrie 2024

    Țara noastră a devenit scena unde se joacă o farsă de zile mari, cu actori care nu-și cunosc rolurile și bat cîmpii cu grație în aplauzele a douăzeci de milioane […]

  • You motherfuckers!

    2 decembrie 2024

    Telefonul trebuie să fi venit luni, 25 noiembrie, dimineața, cînd numărătoarea îl proiectase pe Călin Georgescu, iremediabil, în vîrful clasamentului. Peste ocean era miezul nopții, vocea era furioasă. Dincoace, la […]

  • Crăciun

    26 noiembrie 2024

    În spatele templului e-un coteț de găini, cîțiva saci cu mălai, marmura pentru zeii de-ocazie, o tigaie încinsă, vestalele sporovăiesc în pauză ca dizeozele, fac gargară cu ceai, temătoare de […]

  • TikTok-ul lui Dumnezeu

    26 noiembrie 2024

    Călin Georgescu s-a infiltrat în buletinele de vot la fel de brusc și neobservat ca omuleții verzi ai lui Putin în Crimeea. A pășit pe un covor social țesut din […]

  • La vie en rose

    19 noiembrie 2024

    De m-ar trimite maica-n vecini să cumpăr borș, desculț, prin praful lumii, în veacul catastrofic, m-aș costuma-n cămașa țăranului din Gorj ce s-a desprins cîinește-n Paris din lanțul trofic. Sfidînd […]

Iubitori de arta