Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Stupizenia pământului electoral

Zoom Stupizenia pământului electoral

Judecând după multitudinea de afișe, mișcările de trupe și orgiile propagandistice organizate pe stadioane, anul 2014 ar trebui să intre în istorie drept anul cu cele mai mari cheltuieli electorale din România. Dar, surpriză, lucrurile nu stau nici pe departe așa.

De fapt, 2014 a fost un an

din cale-afară de potolit financiar. Da, s-au cheltuit foarte mulți bani, dar nu chiar atât de mulți precum am crede. Iar dacă e să ne bazăm doar pe ceea ce credem, dar nu putem dovedi, trebuie să luăm de bune cifrele oficiale. Bune și alea, la urma urmei.

Conform acestor cifre oficiale, așadar, toată campania pentru prezidențialele din 2014 a costat 32.230.685 de lei. Cel mai mare cheltuitor a fost, conform Autorității Electorale Permanente, PSD-ul, alăturii de aliații săi, UNPR și PC. Pentru ca Victor Ponta să ajungă președintele României, cele trei partide care l-au susținut au cheltuit nu mai puțin de 20.136.729 de lei. Mulți bani, mai ales că 13.678.868 de lei erau împrumutați, și foarte mulți bani dacă te uiți la rezultat. Klaus Iohannis, sprijinit de Alianța Creștin-Liberală (PNL + PDL), n-a cheltuit în acea campanie electorală, oficial, decât 7.291.221 de lei, dintre care doar 2.261.673 de lei au fost împrumutați. Singurii doi candidați dintre cei 14 care mai sar cu cheltuielile de un milion sunt Elena Udrea, cu 1.828.028 de lei risipiți în campania electorală, și Călin Popescu Tăriceanu, cu 1.353.366 de lei. Restul au cheltuit sume mai modeste, ba chiar există un candidat în cazul căruia cheltuielile au fost zero. E drept, nici n-a auzit nimeni de Mirel-Mircea Amariței. Cei care-și mai amintesc modul în care arăta țara în acele luni de campanie prezidențială știu, totuși, că numărul afișelor, al bannerelor sau al mash-urilor lui Klaus Iohannis a fost sensibil apropiat de cel al acelorași materiale electorale ale lui Victor Ponta. Probabil că diferența de cheltuieli vine din priceperea staff-ului de campanie al domnului Iohannis, care a știut să găsească produsele cele mai ieftine, chiar dacă de o calitate superioară. E valoros să ai niște pricepuți din ăștia în campanie. Te scutește de vreo 13 milioane de lei, ceea ce nu-i de colo.

Dacă la banii cheltuiți în campania prezidențială

adăugăm și banii din campania pentru europarlamentare, precum și pe cei cheltuiți în campaniile pentru alegerile locale parțiale și alegerile parlamentare parțiale care au avut loc în acel an, 2014 a însemnat o frumoasă cheltuială electorală, în total, de 55.160.875 de lei. Pentru toate partidele și toți candidații. Iar aici, cu siguranță, pentru că vorbim despre datele oficiale aflate în posesia AEP, nu intră și sumele cheltuite la negru cu diverși consultanți și, mai ales, cu aparițiile televizate, unde, deși publicitatea electorală era gratuită în campanie, era nevoie de foarte multe pungi care să alimenteze combativitatea, indiferent de partea în care înclina postul cu pricina. Cam cum apar acești bani negri, cine-i manipulează și de unde îi ia, vă spun procurorii care au instrumentat dosarele precum Microsoft sau cele care au dus la condamnarea lui Adrian Năstase ori a lui Ioan Niculae.

Dar cheltuielile din 2014 au fost, totuși, mici

în comparație cu cele din 2012. Iar 2012 a fost și acela un an încărcat, cu alegeri locale, alegeri parlamentare și un referendum pentru suspendarea președintelui. Din totalul de 116.747.660 de lei cheltuiți în 2012 în cele trei campanii electorale, 6.861.037 de lei au fost cheltuiți pentru referendum, 48.209.166 de lei au fost cheltuiți pentru campania de la parlamentare și 61.677.457 de lei au fost cheltuiți pentru campania electorală de la alegerile locale. O sumă mare, mai mare decât cea cheltuită în întregul an electoral 2014, dar e normal, pentru că vorbim de cea mai importantă desfășurare de forțe electorale, în urma căreia rezultă 3.180 de primari, 1.338 de consilieri județeni și 40.222 de consilieri locali.

Dar sumele cheltuite în 2012 în campania electorală

pentru alegerile locale vor fi cu mult depășite în campania electorală pentru alegerile locale de duminica viitoare. Atunci când, în 2015, au fost schimbate legile electorale, un foarte puternic lobby din zona societății civile care mai întâi propune și abia apoi gândește a impus finanțarea cheltuielilor electorale din bani publici. Totuși, pentru că statul e sărac și mai are de dat bani și pentru altceva decât pentru campaniile electorale, înțelepții națiunii au decis că aceste cheltuieli trebuie limitate. Și decontate doar în cazul în care candidații care solicită asta au obținut peste 3% din voturi.

Cei mai puțini bani se cheltuiesc pentru campania consilierilor locali dintr-o comună: 1.050 de lei. Cei mai mulți bani se pot cheltui pentru promovarea listelor de candidați la Consiliul General al Municipiului București: 525.000 de lei.

În România există astăzi 2.859 de comune, 320 de orașe, 103 municipii, dintre care 41 reședințe de județ, plus municipiul București. Un partid mare, capabil să depună candidaturi în toate aceste localități, atât pentru primării, cât și pentru consiliile locale, plus candidaturi pentru cele 41 de consilii județene, are dreptul să cheltuiască 31.724.700 de lei. Cum avem deja două partide mari, PSD și PNL, care nu doar că au candidați pentru toate pozițiile, dar vor și obține peste 3% din voturi, putem spune, deja, că în campania electorală pentru localele de anul acesta se vor cheltui dintr-un foc 63.449.400 de lei. Adăugând la aceste două mari partide și alte partide sau candidați care vor obține peste 3% din voturi (PMP în unele locuri, UDMR în alte părți, USB în București, ALDE pe ici, pe colo), cheltuielile decontabile pentru campania electorală pot ajunge la cel puțin 95.174.100 de lei, cu aproape 34 de milioane de lei mai mult decât în 2012.

Iar banii aceștia vor fi plătiți nu de partide, de candidați sau de sponsorii lor, ci direct de către cetățean. Cum ar veni, am încercat să limităm cheltuielile electorale și am ajuns, în lipsa unei mature chibzuințe, să le majorăm. Iar ăsta e doar începutul, căci în toamnă vin parlamentarele.

1.023 de vizualizări

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    Noi toti am cheltuit in 2014 (fara sa vrem … unii) pentru Alianța Creștin-Liberală cu mult mai mult decat suma vehiculata de dvs. Daca punem la socoteala si salariile celor din servicii (acoperiti sau nu, n-are importanta) care si-au pus presedintele (cu complicitatea ,,celor de dreapta’’ sau profitand de naivitatea unora dintre acestia). Gasca ,,castigatoare’’ n-avea nevoie sa cheltuie avand in vedere ca timp de 10 ani au avut grija sa cucereasca fiecare institutie reprezentativa (ccr, iccj, csm etc), pas cu pas. Au numit insi supusi (din proprie convingere sau ,,convinsi’’) care nu au mai avut treaba cu interesele oamenilor de pe aceste meleaguri slujind interesele celor care i-au numit. Aici, poporul a pierdut lupta. N-a avut grija ca sa impinga la varful acestor institutii oameni impartiali care sa-i apere de abuzuri. In alta ordine de idei. Nimeni, inca, n-a abordat mai aplecat vinturarea banilor in campanii. Cica banii au mers la partide iar partidele i-au folosit in campanie. Ca sa castige. FALS. Banii ajunsi la partide au fost albiti prin firme de casa a ,,sefilor’’ de partide scurgandu-se in buzunarele lor. Ca doar n-au facut licitatie publica pentru afisarea bannerelor, prezenta pe tv, in ziare etc. Acest aspect n-a fost atins. Institutiile de forta cat si formatorii de opinie au lasat sa se inteleaga ca de fapt banii ar fi fost RISIPITI de partide din dorinta liderilor de a castiga. FALS. Dar ce sa-i facem daca de a IV- a putere-n stat s-au ocupat cu mult inainte, curatandu-i cam pe toti ce mai incercau sa prezinte obiectiv lucrurile?. Astfel i-au obligat sa-si modeleze discursul pe tiparul vremurilor. In ,,teritoriu’’ nici un ,,ziarist’’ nu mai misca-n front pentru a dezvalui manariile care se intampla din simplu motiv ca nu mai exista. Totu-i imblanzit, iar pe ,,alesii locali’’ ii agata pentru spectacol, pentru fleacuri. Grosul din dosare pastrandu-se pentru darea pe brazda a alesului. In timp ce se derulau ,,alegerile’’ astea locale banii se scurgeau din buget spre cine trebuie. Avand taraboiul paravan, desigur.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
Iubitori de arta