Anul trecut, după ce viața turistică a Deltei se mai animase la nivel de comunicare, după ani de creștere a numărului turiștilor și după ce Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării adusese olecuță de rigoare, când exista speranța că ARBDD va elabora un nou regulament al plajelor, s-a născut ideea unui festival muzical pe plaja de la Sulina. Pe la finalul lui august, line-up-ul era aproape bătut în cuie, se făcuseră calcule, totul părea fezabil. Așa că festivalul, care încă nu avea un nume, pornise.
Mai întâi, însă,
odată cu schimbarea guvernului, s-a schimbat, iar, guvernatorul Rezervației. Un al doilea om chitit să facă treabă, în ultimii ani, a fost schimbat doar pentru că noul partid aflat la guvernare voia să-și arate mușchii. Așa se întâmplă de fiecare dată, la fiecare schimbare de guvern se schimbă rapid și guvernatorul Deltei, pentru că de aia.
Încet-încet, ideea unui festival pe plaja de la Sulina începea să se îndepărteze din ce în ce mai mult. Pentru că pe plajele din Rezervație nu ai voie să faci mare lucru. Chiar dacă, de fapt, pe plaje se întâmplă lucruri, fie că vorbim de Vadu, Corbu, Sfântu Gheorghe, Gura Portiței sau Sulina. Incapacitatea autorităților de a armoniza naibii, odată, legislația blochează dezvoltarea, dar nu ajută deloc la conservarea mediului. E nevoie doar de un compromis inteligent pentru ca lucrurile să se miște într-o direcție bună. Doar că, schimbând guvernatorii și prioritățile în fiecare an, nu se va ajunge niciodată la așa ceva. Compromisuri se mai fac și s-au făcut mai mereu în ARBDD. Inteligența a fost o rara avis.
Dar nu este obligatoriu să faci
festival muzical pe plajă, chiar dacă îl faci la Sulina, cât de cât aproape de plajă. Poate e și mai bine să nu fie pe plajă. Fantoma Stuffstock îi bântuie pe mulți dintre cei care se împart între dragostea față de mare, plaje decente și dragostea de muzică. Poți, totuși, să le combini într-un eveniment și fără să distrugi tot. Poți?
Da, se putea, se poate. Există un teren, ce aparține Administrației Zonei Libere Sulina, amplasat între brațul Dunării și un bazin interior. Un teren amplu, absolut superb, care nu doar că-ți permite amplasarea unei scene deloc neglijabile, dar te lasă să amenajezi și un camping mai mult decât decent.
În februarie, festivalul mai avea șanse, dar încă nu avea un nume. „Cum îl cheamă pe festivalul nostru? Că trebuie trecut în programul evenimentelor din 2020…“ „Ăăăă, lasă-mă o oră, două, să ne gândim.“
Pe undeva între Vama Veche și Balcic s-a născut Soundrise Festival. A mai fost o variantă, pe care nu avem voie să o dezvăluim. Important e că a rămas Soundrise.
După aia, ca nesimțitul,
ca orice ieftinăciune deranjantă, din China a venit coronavirusul. Și starea de urgență, și restricțiile de circulație, interzicerea evenimentelor publice și tot așa.
Pa-pa festival, pa-pa Soundrise, ne mai gândim noi la domnia-ta anul viitor sau cine știe când.
Numai că, între timp, a început să fie foarte clar că e o perioadă nasoală și pentru oamenii din Deltă, pentru operatorii și investitorii din turism, pentru toți cei izolați acolo în așteptarea începerii sezonului turistic. Și nu e nasol doar pentru ei, ci e nasol și pentru muzicienii independenți, care trăiesc așa cum trăiesc. Iar dacă nu pot cânta pentru public, nu pot vinde discuri, nu au venituri, e greu de crezut că vor mai ajunge, într-o zi, când vom fi liberi iar, vor mai avea energia neceară pentru a putea urca pe o scenă.
Așa că mai bine nu-i spunem pa-pa lui Soundrise. Dar cum se poate face asta?
Se poate, sigur,
dar online. Sigur, nu e nimic nou în asta, nu e nimic inovator, nu e…
Adică nu e, dar și e.
Soluțiile tehnice le-au găsit Tudor Olaru și o întreagă echipă strânsă în jurul Play-Up. Extrem de eficientă, AMDTDD a găsit resurse financiare. Atâtea câte se pot găsi într-o perioadă ca asta. Iar artiștii au performat. De excepție, chiar.
Ideea de a face festivalul online, nu într-o singură ediție, ci în mai multe, a fost că, în felul ăsta, toți se ajută între ei și, cumva, vor trece vii de perioada asta. Și, sâmbătă seară, timp de trei ore, speranța a prins contur.
Au cântat Folk, Frate!, SPAM, Ada Milea, Florin Chilian și Fără Zahăr.
Asta a fost seiunea I, pe 2 mai. Sesiunea a doua din, probabil, cât mai multe, va fi pe 15 sau 16 mai. Iar înregistrarea o puteți găsi pe https://www.facebook.com/soundrisefestivalsulina/. Și tot acolo veți descoperi cine speră în perioadele astea, cine mai are puterea să se implice și să facă lucrurile să se miște, spre bucuria tuturor celor capabili să se bucure.
Uitam să spun că parte din banii dați de sponsori se vor duce înspre ajutorarea copiilor din Deltă care nu au acces, acum, la teleșcoală. Dar asta este una dintre poveștile pe care le veți tot auzi în următoarele luni.