După cum o demonstrau atît teza de doctorat a premierului Ponta, cît și ultimele căderi de zăpadă care-au îngropat țăranii neajutorați în fața stihiilor, e din ce în ce mai greu să faci ceva original în țara asta. Cu timpul, cetățenii au înțeles că așa merge treaba și s-au obișnuit să nu aibă pretenții. În plus, psihologii au demonstrat că oamenilor simpli le place să audă ceea ce deja știu. Ca să nu se simtă extrem de proști sau complet depășiți de evenimente.
► Cazul Nea Mărin miliardar (Sergiu Nicolaescu, 1979). Joi, 30 ianuarie 2014, PRO TV a difuzat din nou comedia regretatului regizor. Practic, era a noua oară în ultimii zece ani (mulțumim Paginii de media pentru statistici și pasiunea cu care monitorizează fenomenul). Cu această repetabilă ocazie, PRO TV a fost din nou lider de audiență, în sensul că aproape trei milioane de români în fiecare minut (15,6% rating) s-au uitat la Nea Mărin (Amza Pellea) care era din nou confundat cu Mister Juvette (Amza Pellea). Ei bine, așa se fac recordurile de audiență, nu cu muzica lui Hans Zimmer din Gladiator (Ridley Scott, 2000), care a fost difuzat de Antena 1 de opt ori, ultima oară pe 13 decembrie 2013, cînd l-au frecventat doar 736.000 de români. Semn că data viitoare directorii de programe din Băneasa ar face bine să-și aducă aminte de Dacii, cu Amza Pellea, Sergiu Nicolaescu și Mircea Albulescu. Coloana sonoră: Anușavan Salamanian.
► Fenomenul Home Alone (Chris Columbus, 1990). Nimeni nu știe exact de cîte ori a fost difuzat Home Alone în România. Oricum, de la un anumit număr în sus, dimensiunile nu mai contează. Cert e că vineri, 6 decembrie 2013, PRO TV a redescoperit rețeta succesului, programînd din nou Home Alone la o oră de maximă audiență. Și, așa cum numai analiștii reluărilor cu Jean-Claude Van Damme ar fi putut să prefigureze, a obținut astfel un rating mai mare decît la precedenta difuzare (mai exact, 14,1%, adică 2.692.000 de spectatori). La doar o săptămînă după acest nou record de consecvență tipic românească, PRO TV a redifuzat, ca de obicei în astfel de cazuri, Home Alone 2: Lost in New York (Chris Columbus, 1992). Și pentru că nu era încă destul de clar de ce Kevin (Macaulay Culkin) pățește exact același lucru ca data trecută și de ce părinții lui sînt la fel de cretini ca de obicei, 2.547.000 de români s-au uitat pentru a opta oară la Singur acasă 2 (ca să fie clar cum stăm: data trecută o făcuseră pe 15 decembrie 2012, în număr de aproape trei milioane). Dar și mai interesant pentru orice psihiatru amator e, totuși, altceva: că, deși devenise clar pentru absolut toată lumea cît de enervant e puștiul cel nou, pe nume Alex D. Linz, și cît de oligofrene sînt scenariul, regia și producția în general, cel mai vizionat film în 2013 a fost Home Alone 3 (Raja Gosnell, 1997), difuzat de PRO TV pe 20 decembrie. Iar asta în condițiile în care pe primele două locuri în topul celor mai frecventate filme în 2012 se clasau – God helps us all! – Singur acasă 2 și Singur acasă 3 (cu rating-uri de peste 12%). Bănuiesc că acum înțelegem cu toții în ce țară de fugiți de-acasă trăim.
► Dosarul BD la munte și la mare (Mircea Drăgan, 1971). În cele ce urmează intrăm deja în dimensiunea suprarealistă a recordurilor TV: o statistică realizată de paginademedia.ro arată că nemuritoarea comedie cu Dem. Rădulescu, Jean Constantin și Puiu Călinescu a fost difuzată, în ultimii zece ani, după cum urmează: de treisprezece ori la Antena 1; de cinci ori la Kanal D; de trei ori pe Național TV; de două ori pe TVR 1; o dată pe Prima TV. Total: 24 (douăzeci și patru) de difuzări. Un record absolut, dar nu singular. Pe primul loc în topul redifuzărilor, la egalitate de puncte, se află Brigada Diverse intră în acțiune (Mircea Drăgan, 1970).Logic pe undeva, dacă ne gîndim la faptul că telespectatorilor români le plac în egală măsură prequel-urile,sequel-urile și reluările care nu-i solicită intelectual. Altminteri, remarc că pe locul secund în topul celor mai redifuzate filme din ultimul deceniu se află, nu întîmplător dacă ne gîndim la Ștefan Bănică și la nostalgiile politice ale populației, Liceenii (Nicolae Corjos, 1987). I-am văzut deja de patru ori pe PRO TV, de șapte ori pe Antena 1, de cinci ori pe Kanal D, de patru ori pe Național TV și de două ori pe Prima TV. Total: 22 de difuzări. Cu șase mai multe decît Declarație de dragoste, Răzbunare finală și Ringul morții. Cine s-ar fi așteptat la așa ceva de la iubita lui Robert Turcescu, la care se uită doar Traian Băsescu și Mircea Badea?