American Hustle*e genul acela de film greșit, care pune actorii înaintea poveștii**. Vestea bună e că, de la un punct încolo, chestia asta extrem de colorată și over the top nu ne mai deranjează aproape deloc, întrucît – de la reverele fulminante ale tuturor cămășilor bărbătești de pe ecran la burta monstruoasă a lui Christian Bale, care s-a îngrășat cu 20 de kilograme pentru acest rol – începe să ne amuze. Pe de altă parte, înclin să cred că ne-am obișnuit cu regizorul David O. Russell, căruia nu-i poți cere rigoare, seriozitate și, una peste alta, măsură. Practic, omul e-n stare să facă din Hamlet o comedie drăgălașă și profund umanistă despre o familie disfuncțională și niște copii inadaptați. Așa stînd lucrurile (mai ales după Silver Linings Playbook), vă propun să fim indulgenți cu acest proiect neserios, care a cîștigat recent trei Globuri de Aur – pentru cel mai bun film la categoria “Comedy or musical”, cea mai bună actriță într-un rol principal la aceeași categorie – Amy Adams și cea mai bună actriță într-un rol secundar – Jennifer Lawrence.
Ce se-ntîmplă? Irvin Rosenfieldf (Christian Bale), un escroc de talie americană, și partenera lui de țepe, Sydney Prosser (Amy Adams), sînt siliți de împrejurări să colaboreze c-un ambițios agent FBI pe nume Richie DiMaso (Bradley Cooper), în scopul de a da în gît niște politicieni șpăgari. În acest sens, se remarcă personajul Carmine Polito (Jeremy Renner), primarul realmente sufletist, dar indiscutabil corupt din New Jersey, care pare inspirat din viața și opera lui Angelo Erricheti, un politician democrat și penal, săltat de FBI în 1981. Operațiunea în sine – despre care O. Russell precizează, de la bun început: “some of this actually happened” – se lasă cu arestarea unui senator și a șase congressmani americani. Deci la ei în film se poate. Și se mai poate ceva curios: Robert de Niro nu e creditat pentru rolul ultra-secundar, dar foarte aluziv pe care-l execută aici: un mafiot oldschool pe nume Victor Tellegio, care nu s-a deranjat niciodată să îngroape un oponent, fiind de părere că un cadavru lăsat în stradă transmite un mesaj mai puternic. Mă rog, ăsta e O. Russell: îi place să exagereze.
De altfel, exagerarea și haosul (genuin sau disimulat) merg și aici mînă-n mînă, ca doi îndrăgostiți, mai cu seamă că pe regizor îl ajută mult și subiectul: ne aflăm în America anilor ’70, care tocmai descoperise muzica disco, civilizația plasticului și – aici, sînt sigur, e mîna lui Bradley Cooper – bigudiurile pentru bărbați. Superficialitatea poveștii e deci scuzabilă, dacă nu cumva chiar căutată, în caz că sînteți fanii lui David O. Russell și-l suspectați de astfel de subtilități. Dar adevărul e că subtili sînt doar actorii. În special actrițele – practic, e filmul de doctorat al lui Amy Adams, care va primi indubitabil a cincea nominalizare la Oscar și a doua consecutivă. Și nu e deloc puțin lucru, pentru vremurile din ce în ce mai evidente în care trăim.
* Țeapă în stil american (SUA, 2013). Regia: David O. Russell. Cu: Christian Bale, Bradley Cooper, Amy Adams, Jennifer Lawrence, Jeremy Renner.
** Pe platouri, Christian Bale și-a manifestat odată îngrijorarea că interpretarea sa, în mare măsură improvizată, nu prea mai are legătură cu scenariul. La care regizorul David O. Russell a răspuns, perfect relaxat: “Christian, I hate plots. I am all about characters, that’s it”.
Nu am inteles din articol daca v-a placut filmul sau daca nu 🙂