Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Televiziunea Română, mantaua de vreme rea a incompetenților

Zoom Televiziunea Română, mantaua de vreme rea a incompetenților

Televiziunea Română a fost, încă din 1990, o gaură neagră în care s-au scurs bani publici și din care, culmea, a mai ieșit ceva. Au ieșit, în mare, politruci simpatici, care au tras 23 de ani, sub toate regimurile, obținând un salariu constant, nu chiar mic, și un program flexibil, care le-a permis să-și dezvolte afacerile paralele, prin care căpușau, evident, instituția la care lucrau. Închipuiți-vă un mamut care avea în jur de 3.000 de angajați și, în plus, încheia contracte cu firmele a cel puțin 500 dintre ei, plus alte 500 de firme ale prietenilor directorilor și ale prietenilor prietenilor directorilor.

Așa s-a ajuns, după ce a fost debarcat Valentin Nicolau, care lăsase în conturile TVR câteva zeci de milioane, ca televiziunea publică să aibă, la finalul lui 2012, datorii de 620.027.464 de lei. 380.670.427 de lei din suma totală reprezentau datorii către statul român, reeșalonate pe o perioadă de șapte ani, pentru a nu omorî acest bun național care este Televiziunea Română. În definitiv, dacă au putut fi șterse de câteva ori datoriile unei televiziuni private, precum PRO TV, de ce nu s-ar amâna, cel puțin, datoriile unei televiziuni publice, supradimensionate, care beneficiază de triplă finanțare?

Cum s-a ajuns, în opt ani, de la rezerve de milioane la datorii de peste 150 de milioane de euro e greu de explicat. Dezmățul a început după numirea lui Tudor Giurgiu în funcția de Președinte Director General. Atunci banii au început să plece din TVR pentru a nu se mai întoarce niciodată sub formă de încasări din publicitate. Mandatele lui Giurgiu, Sassu, Lăzescu și, mai nou, Săftoiu nu înseamnă decât cheltuieli multe, performanță din ce în ce mai scăzută, scandaluri pe bandă rulantă și datorii. Multe datorii.

Săftoiu, însă, are deocamdată noroc. Partidul care l-a uns în fruntea bucatelor încă face parte din coaliția guvernamentală, iar raportul său de activitate după primul an de management al instituției a trecut de Parlament, până anul viitor rămânând destul timp pentru noi și noi potlogării.

Deși s-a trâmbițat, la începutul anului, că instituția pe care o conduce poate răsufla ușurată, scăpând de ce era mai greu, TVR are nevoie, în continuare, de împrumuturi pentru a putea funcționa, căci de produs nu produce nimic. În luna mai, Săftoiu a mai adăugat în salba de datorii a televiziunii suma de 30.963.343,33 lei, fără TVA, împrumutată de la Raiffeisen Bank și BCR. La sfârșitul lui septembrie, la cele 30 de milioane de lei s-a adăugat intenția unei noi îndatorări, de aproximativ cinci milioane de euro, pentru schimbarea parcului auto. O parte din bani vor fi plătiți cu mașinile vechi și cele casate pe care le deține TVR, dar numai o parte, mică. Restul vor fi un leasing operațional pe patru ani. Exact 140 de mașini noi, parte dintre ele 4×4, lipseau unei televiziuni în groapă financiară.

La împrumuturile și cheltuielile mari, nesăbuite, se adaugă micile ciupeli, impardonabile pentru o instituție de stat. De exemplu, pentru transmiterea celor trei meciuri ale Stelei de pe teren propriu din Liga Campionilor, TVR închiriază pentru 130.000 de euro un car TV, cu tot cu personal, deși instituția pute de scule și, de asemeni, de oameni care o cam freacă, în regim de sanatoriu. Lansarea noii grile de programe a costat câteva sute de mii de euro, cu zeci de oameni plecați pe coclauri, cu alte zeci aduse de pe coclauri și cu transmisii costisitoare de prin străinătate. Doar transmisiile (nejustificate, de cele mai multe ori) ale corespondenților externi costă, în ultimele luni, aproximativ 90.000 de euro, doar partea tehnică.

La toate astea trebuie să adăugăm noua grilă de programe, noile emisiuni care nu doar că nu aduc audiență, dar mai și costă enorm, încercând să reșapeze tot felul de figuri triste ale vieții publice românești. Andreea Marin, eterna Marina Almășan, ziaristul pro-prezidențial Dan Cărbunaru, vicepreședinta Forței Civice Smaranda Vornicu, Ramona Bădescu, deputatul PSD Mihai Sturzu și trupa lui de muzică ușoară, precum și mulți alții scot lunar din buzunarele TVR, ale noastre, alte sute de mii de euro. Da, poate TVR se simțea mai bine financiar acum câteva luni, dar putem aprecia că la finalul anului datoriile vor fi și mai mari decât erau acum zece luni. Că doar nu dau de la ei.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Cine a cîștigat în Moldova

    4 noiembrie 2024

    Maia Sandu a pierdut alegerile în Republica Moldova și le-a cîștigat în diaspora. Un comitet al Divinității, cu birouri la Bruxelles, Washington și București, a înclinat balanța în favoarea ei. […]

  • Evoluția visului

    29 octombrie 2024

    Vin sărbătorile de iarnă – unde să ne mai oglindim, cînd scuipătorile și-au înfundat alămurile sub hîrtiile vesele după bunul obicei al struțului care nu mai vrea să știe nimic? […]

  • Show me the money!

    28 octombrie 2024

    Rușii cumpără Moldova pe nimic. Între 15 și 20 de milioane de euro au intrat în buzunarele moldovenilor înainte de vot. Cam atît au estimat autoritățile de la Chișinău, numărînd […]

  • Iisus protejînd lăzile de zestre ale fetelor sărace din Moldova

    22 octombrie 2024

    De mi-aș fi tras cununa de spini mai pe-o ureche și-aș fi dansat cu crucea în ritm de bossa-nova, la Bethlehem lăsîndu-mi zălog doar pielea veche, aș fi plecat să […]

  • Facelifting

    21 octombrie 2024

    O moliciune otrăvită s-a instalat în fișa de sănătate a României. Pacientul aproape că nu mai are puls. Respiră greu. Deasupra lui stă aplecată clasa politică și îl sufocă cu […]

Iubitori de arta