Sîntem indignați de ce se întîmplă cu cinematografia română. Anul ăsta ne-am culcat pe o ureche. Nu tu premiu important la un festival internațional de film, nu tu cronici elogioase în marile publicații. E un an așa de trist pentru cinematografie încît nici Dan Chișu n-a scos vreun film. Sau o fi scos, dar cine să se uite la el? Singura premieră care a fi stîrnit oarece interes e filmul lui Caranfil, dar și ăla e în engleză. Tocmai pentru că simțim un mic blocaj, e timpul să venim cu niște sugestii de blockbuster-e.
1) Mihai Viteazul 2 – cu Andi Vasluianu în rolul lui Mihai Viteazul – Acțiunea se petrece în anul 2035, cînd o echipă de arheologi care urmărește o pistă subțire descoperă capul considerat pierdut al lui Mihai Viteazul. Apoi în schemă intră ori niște magie neagră, ori niște știință foarte avansată și Mihai revine la viață. Pentru că știința nu e chiar atît de avansată încît să lipească la loc un cap, Mihai va umbla cu capul la subraț. Calul devine o motocicletă cu rachete, Mihai devine biker, sabia devine un aruncător de săbii laser cu explozie. Pînă la sfîrșitul filmului, Mihai salvează lumea de vreo 16 ori și reușește să unifice toată planeta împotriva voinței clare a popoarelor. La sfîrșit, ca o metaforă a ciclicității istoriei, Mihai e trădat de un general android din armata sa de răzeși interstelari, jucat tot de Andi Vasluianu.
2) Meșterul Manole – cu Andi Vasluianu în rolul Meșterului – Pentru că e foarte în trend să faci reinterpretări gritty ale unor vechi povești, vedem Meșterul Manole nu ca pe o capodoperă în care se arată sacrificiul în numele artei, ci ca pe un thriller politic, în care se arată mașinațiunile din spatele primului contract de licitații măsluite în construcții din istoria României. Cei nouă meșteri mari, calfe și zidari, interpretați toți de Andi Vasluianu, sînt de fapt un sindicat care abuzează de puterea sa pentru a obține contracte avantajoase. Urmărim povestea Anei, care simte că soțul ei este implicat în afaceri ilicite și încearcă să-l toarne la Poliție. Acesta află de intențiile soției sale și, într-o mișcare în stil mafiot, o zidește pe Ana în mănăstirea la care lucrează.
3) Biografia Elenei Udrea – cu Andi Vasluianu în rolul Elenei Udrea – Elena Udrea va fi surprinsă într-o ipostază duală, aceea de victimă, de obiect traficat de la un oligarh la altul ca un sac de tărîțe, și în cea de învingătoare, de matroană a politicii, o Doamnă de Fier. Alegerea lui Andi Vasluianu pentru rolul principal ar putea părea neconvențională, dar artistul va reuși să surprindă acele trăsături puternice ale acestei femei impresionante: dîrzenia bărbătească și mandibula pătrățoasă care l-ar face și pe Dolph Lundgren să moară de ciudă.
Daca nu ma insel eu, capul lui Mihai Viteazul – si numai capul – este la Minastirea Dealu. Restul se pare ca e de negasit. Scuze daca ma insel. Altfel, scenariul suna bine.
Bah, da’ cine e Andi Vasluianu asta? Fara micheteaux…