În 2013, o gașcă de oameni foarte deștepți de la Oxford au declarat selfie cuvîntul anului. Poate nu vă dați seama cît de trist e lucrul ăsta, pentru că 2013 a fost un an în care popoare s-au luptat pentru libertate, în care au avut loc revoluții. E ca și cum ai da premiul Nobel pentru pace lui Victor Slav pentru că s-a împăcat cu Bianca. Cu toate astea, selfie-ul de la Oscar a fost cea mai retweet-uită poză din istoria Twitter, deci dacă n-avem cum să combatem fenomenul, măcar să-l facem ca lumea. Iată aici un Top 3 situații de evitat pentru un selfie decent.
1)Alegeți momentul potrivit – Să faci un selfie e ca și cum ai face un copil. E OK să te lauzi cu rezultatul, dar nu pune pe nimeni să vadă concepția. Orice selfie presupune cel puțin vreo 15 tentative în care treci printr-o paletă largă de expresii, încercînd s-o găsești pe aia care te face să te displaci mai puțin. Odată ce ți-ai ales fața, trebuie să menții expresia aia perfect înghețată în timp ce apeși pe buton cu mîna fixă, ca să nu ieși mișcat. Ceea ce vrem să spunem cu toată chestia asta e că nu-i OK să faceți selfie-uri la înmormîntări cu răposatul, oameni buni. Am văzut treaba asta pe net și ne-a făcut să ne pierdem și mai mult speranța în omenire. Ca o regulă de bun-simț pe care să o înțeleagă toată lumea, dacă mai mult de două persoane sînt atente la tine, nu e momentul să-ți faci un selfie.
2)Veceul din cadru – E o greșeală atît de frecventă și totuși atît de ușor de evitat… E demonstrat științific, prin studii inventate de noi în acest moment, că 83% din selfie-uri se fac în fața oglinzii. Lucru absurd, dacă te gîndești că telefonul oricum are o cameră frontală care funcționează ca o oglindă. Așa că, avînd minimum două moduri de a vedea ce fotografiezi, de ce nu ai grijă să scoți buda din cadru? Oricît de bunoacă ai fi ca gagică, dacă oamenii au impresia că tu te-ai răhățit anterior momentului fotografiei, pierzi un număr semnificativ de like-uri. Aproape că miroase poza.
3)Unghiul greșit – Probabil că în momentul ăsta o echipă de cercetători britanici încearcă să descopere rețeta selfie-ului perfect, dar pînă atunci va trebui să aplicăm bătrîna metodă empirică de a face selfie-uri. Nu s-a descoperit încă unghiul perfect, însă două lucruri sînt clare: dacă îți faci poză din contraplonjeu s-ar putea să îți surprinzi o gușă înghesuită de umăr. Dacă o faci de sus în jos, s-ar putea să-ți surprinzi bucata aia de cap unde părul tău e mai rar și pare că chelești. Tocmai de asta selfieul cel mai bun este ca finalul filmelor porno. Drept în față.