Ți-era dor de vremurile bune cînd în sectorul 1 nu se strîngea gunoiul, adică anul trecut? Mereu ai vrut să vezi cum e viața la Napoli, dar n-ai avut bani? Crezi cu fermitate în expresia: „Gunoiul unui om e stilul de viață al altui om“? Privește jumătatea plină a paharului de plastic aruncat pe jos.
1) Copiii își pot dezvolta imaginația, dar se pot și distra construind castele din saci de gunoi, oameni din saci de gunoi și, bineînțeles, saci de gunoi din saci de gunoi. Gunoiul e o materie foarte maleabilă și prietenoasă. Poți să organizezi bătăi spontane cu sacii de gunoi, poți să arunci în prieteni cu bulgări de gunoi, poți să te dai cu săniuța pe o pîrtie improvizată din saci sparți de gunoi, poți să-l rostogolești la deal, pe podul Constanța, ca să faci un bulgăre uriaș care să vină la vale și să înghită tot Bulevardul Poligrafiei. La final, cînd distracția s-a terminat și gunoiul s-a așezat frumos și pufos, într-un strat compact de ambalaje, pamperși murdari, sticle și cotoare de măr, poți să te arunci într-un morman și să faci un înger de gunoi. Sau, dacă ești o fire romantică, poți să intri în casă, la gura incineratorului, să-ți faci o cană de ciocolată fierbinte, să arunci ambalajul pe geam și să pui colindul preferat: „Trei gunoieri se întîlniră și așa se răzvrătiră“.
2) Întreg sectorul poate deveni un dispozitiv medical uriaș – Mai precis, un test anti-COVID gratuit pentru oricine intră. Mergi pe stradă, vezi un sac de gunoi, îl iei, îl miroși, dacă pute înseamnă că ești sănătos, dacă nu, mergi pînă la următorul sac de gunoi, mai ofertant, îl miroși, și tot așa. Cu puțin marketing și o minimă organizare, turismul medical din sectorul 1 poate crește semnificativ, iar turiștii vor aduce cu ei mai multe gunoaie, ceea ce înseamnă că sistemul se hrănește singur cu gunoi și nu există nici o clipă pericolul să rămînă fără materie primă. Asta înseamnă sustenabilitate ecologică.
3) Televiziunile de știri își pot vinde marfa mai bine, în sfîrșit – E imposibil să n-o facă. Mergi pe stradă și vezi un material RTV în care cineva a călcat, te uiți la el. Mai mergi nițel și vezi un sac spart din care un șobolan a furat un breaking news de la RTV. Te uiți la el. Ajungi acasă și, în fața blocului, cineva tocmai a aruncat de la etaj o oală plină cu burtiere RTV. Te uiți la ele. Atîta timp cît mormanele se-adună, n-ai ce să faci. Te uiți la ele!