Joi, 20 februarie 2020, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara au avut loc alegeri pentru desemnarea unui nou rector. La aceste alegeri au participat patru candidați: Eugen Sorin Boia (șef al disciplinei Chirurgie Pediatrică), Octavian Marius Crețu (șeful disciplinei Semiologie Chirurgicală I), Jenel Marian Pătrașcu (șef al disciplinei Ortopedie – Traumatologie II) și Virgil Păunescu (șeful disciplinei Imunologie și Alergologie). Cel mai afectat emoțional de această situație a fost, se pare, managerul interimar al Spitalului Clinic Județean de Urgență Timișoara, Raul Pătrașcu, care, deși nu are drept de vot în cadrul Universității, avea de ales sufletește între doi candidați: Virgil Păunescu, mentorul său în ale mișmașurilor din lumea medicală, și Jenel Marian Pătrașcu, cel care îi este, în același timp, și unchi, dar și frate (poveste lungă, dar adevărată, nu detaliem).
Ei bine, în perioada campaniei electorale pentru desemnarea unui nou rector al UMF Timișoara, Virgil Păunescu a apăsat toate pedalele posibile, în speranța că se va propulsa în scaunul mult visat. A profitat, în cel mai ordinar mod cu putință, de apariția coronavirusului în China pentru a-și promova imaginea. S-a cerut pe la televiziuni și a anunțat că el și echipa lui de la Oncogen au dezvoltat deja un vaccin. Nici nu văzuseră vreo mostră a virusului, nici nu studiaseră nimic, dar, minune mare, dezvoltaseră un vaccin. Evident, vaccinul nu există, informația nu a fost confirmată de nimeni altcineva, dar speranța lui Virgil Păunescu era ca onor colegii săi de la UMF să-l creadă un mare savant și să-i dea pe mână fondurile europene ale instituției, căci asta era miza.
O altă carte pe care a mizat Virgil Păunescu în campania sa electorală a fost majorarea veniturilor angajaților UMF cu 30%. Da, da, el, visatul rector, garanta că oamenii din Universitate vor câștiga cu 30% mai mult. Nu spunea asta ca membru PNL ce se află, ci ca atrăgător de fonduri din care să obțină banii necesari.
Dar, iată, electorii, probabil manipulați, nu l-au crezut. Nu l-au creditat nici ca descoperitor al vaccinului pentru coronavirus, n-au mușcat nici la populismul promisiunii de majorare a veniturilor. Așa se face că noul rector al UMF „Victor Babeș” din Timișoara este Octavian Crețu, care a obținut 370 de voturi din 652 de voturi valabil exprimate (8 voturi fiind anulate). Pe locul doi s-a clasat Eugen Boia, care a obținut 119 voturi. Marele savant Virgil Păunescu a obținut 91 de voturi, care l-au plasat pe locul al treilea, iar unchio-fratele Pătrașcu a obținut 72 de voturi, numai bune pentru ultima poziție.
Singurul care a ieșit, agresiv, în presa centrală, promovându-și candidatura, a fost Virgil Păunescu, născut Vergică Gălușcan, nume pe care și l-a schimbat, din motive necunoscute, în 1992. Dar pentru colegii săi din Universitate nu a contat această promovare, ci, mai degrabă, a contat istoricul personajului. Anchetat penal pentru mânării cu banii Sănătății făcute pe vremea când era consilier prezidențial, Vergică/Virgil a fost făcut scăpat de către DNA printr-o minciună sfruntată, însoțită de malpraxis judiciar, dublată de cel puțin incompetență, dacă nu chiar complicitate.
Și totul începuse atât de frumos în noiembrie: pupilul Raul Pătrașcu fusese uns interimar la Spitalul Județean, amicul penal Ionac fusese repus în funcția de șef de secție și devenise și președinte al CA al SCJUT, amicul Costache era ministru al Sănătății… Acum, că guvernarea PNL s-a cam dus deja, că a pierdut și alegerile pentru funcția de rector, lui Păunescu/Gălușcan nu-i rămâne decât să se concentreze pe cercetare. Căci vaccinul împotriva coronavirusului nu se descoperă la Digi24, ci, eventual, în laborator.