Odată cu venirea lui Joseph Robinette Biden la Casa Albă, adică de la începutul anului viitor, zilele ambasadorului Zuckerman la București încep să fie numărate. Poate că numărătoarea va lua ceva timp, poate chiar un an de atunci încolo, dar Excelența Sa o să-și facă bagajele la un moment dat. Va avea multe bagaje de făcut, fiindcă trebuie să ia cu el toată agoniseala de la București, toate promisiunile de cumpărare de active de la companiile de stat, toate acordurile de credite americane pentru prietenii de la PNL și, poate, toate comisioanele spirituale de la marile contracte de armament.
În scurta lui activitate la București, Adrian Zuckerman a fost un ambasador lipsit de înțelegerea diplomației și a democrației, un agent de vînzări al lui Donald Trump care a sărit cu mult peste limitele mandatului, un tranzacționist pe față al sprijinului politic american în schimbul unor privatizări puse la cale cu Guvernul Orban.
Nu a existat pînă acum un alt ambasador al SUA la București care să fi călcat atît de mult în afara regulilor diplomatice și să se fi amestecat atît de agresiv în politica internă. De la somațiile de privatizare a companiilor profitabile de stat la izgonirea generală a chinezilor din economie și de la ridicarea în slăvi a guvernului PNL în plină pandemie la înjurătura groasă la adresa unui partid de opoziție, Zuckerman a parcurs aproape toată gama „așa nu“ a statutului de ambasador. Sigur că, în mare, se poate spune că a acționat în linia intereselor americane, numai că stilul ireverențios și fățiș a așezat un strat de umilință pe obrazul intereselor românești.
Președintele Robinet nu va schimba mare lucru din politica externă americană și, în orice caz, dacă vor fi schimbări, ele nu se vor petrece imediat. Așa că Zuckerman va mai avea timp să cotrobăie prin economia românească și să se răstească la partide. Dar pînă la urmă va veni un înlocuitor și ar fi bine să ne imaginăm că viitorul ambasador al SUA la București nu va mai fi de origine română. Avem destui români pe cap: la Președinție, la Guvern, la Parchete și în Servicii, peste tot. Măcar la ambasada americană să avem un american de-al nostru, adevărat.
Excelent articol. Macar de ar veni un american. Nu vre-o ambasadoare care sa frecventeze împreună cu suedeza și frantuzoaica bordelurile masculine dintr-un anumit cartier al Bucureștiului. Prietenele știu ele unde!! Nu e asa madame Clothilde? Se pot urmări aventurile celor două „diplomate” – nu prăjiturile diplomat.
Interesant! Woland poți da detalii, eventual un link? Mersi