Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un închipuit periculos

Zoom Un închipuit periculos

Că e extremist, că a preluat rolul și limbajul lui Corneliu Vadim Tudor, astea ar fi, totuși mărunțișuri în ceea ce-l privește pe Andrei Caramitru, unul dintre băieții celebrului recitator Ion Caramitru.

Problema cu domnul Caramitru junior este, de fapt, alta.

Școlit nu se știe pe ce bani în Elveția, ajuns atât de înstărit încât și-a permis, anul acesta, să-și cumpere, în București, o vilă de 3 milioane de euro, Andrei Caramitru este omul de la care USR așteaptă un program economic și o viziune în acest domeniu.

În această calitate, de guru economic al partidului din care face parte, domnul Caramitru se trezește vorbind. Pe Facebook, desigur, acolo unde oricine e liber să se exprime și să-și demonstreze nivelul de incompetență. Nu se poate spune despre Andrei Caramitru că ar fi străin de domeniul bancar, de exemplu. Dimpotrivă, CV-ul său îl arată ca fiind chiar foarte competent. A lucrat, în Elveția, pentru UBS, una dintre cele mai importante bănci ale lumii. După care, timp de 16 ani, a lucrat pentru McKinsey & Company, una dintre cele mai mari firme de consultanță în management, firmă la care apelează, de asemeni, o mulțime dintre băncile lumii.

Nu știm cum se face, dar McKinsey are o foarte stranie relație cu angajații săi români. Pe lângă Andrei Caramitru, la McKinsey a lucrat și Sebastian Burduja și a lucrat, de asemeni, și Raul Pătrașcu, fost consilier de stat la cencelaria guvernului Cioloș, fost membru PLUS, trecut la PNL. Dacă nu-l știți, încercați să vă amintiți de chimistul cu studii la Yale, care a declarat că gazele lacrimogene folosite în august 2018 în Piața Victoriei ar provoca modificarea ADN-ului. El e.

În fine, revenind la Andrei Caramitru. Săptămâna trecută, specialistul economic al USR face ce face și sare la gâtul sistemului bancar, într-o postare ce părea scrisă direct de Darius Vâlcov: „Ce ne facem cu sistemul bancar? Nu cred ca exista un sector mai detestat de oameni. Și pe bună dreptate. Rezultatele băncilor sunt excelente pentru acționari (randamentul cel mai mare din Europa) și foarte proaste pentru societate (costuri uriașe, 30-40% din oameni nu au cont bancar, finantare de vreo 4x mai mică pentru IMM-uri decât in alte țări, cer garanții si condiții absurde care in alte tari nu sunt aplicabile). In plus – sunt in parte responsabile pentru criza din 2008, pentru ca au dat credite fără să gândească.

De ce? Sistemul e dependent de două droguri: comisioane uriașe si credite de consum cu marje uriașe. […]“

Observațiile sunt pertinente, iar viitorul autor al programului economic al USR nu se oprește aici. Ar și soluții, dintre care una e chiar amuzantă: „9) limitarea comisioanelor. Sunt mult prea mari, aberante in multe cazuri“.

Ei bine, pe vremuri, când activa pe postul de consultant, conducând filiala româneacă a McKinsey & Company, printre clienții domnului Caramitru se afla și o bancă destul de cunoscută și de rezistentă. În timpul unei ședințe de lucru, reprezentanții băncii întreabă echipa de consultanți ce ar putea face pentru a mări profitul băncii cu pricina. La această întrebare, consultantul Andrei Caramitru răspunde, fără urmă de ezitare: „Simplu: măriți comisioanele!“.

5 comentarii

  1. #1

    we are not paid to be moral…

  2. #2

    Hai, ca-i prea de tot. Cum sa-l comparam pe Caralitru junior cu Vadim? O fi avand si Vadim unele pozitii deplasate, dar era un erudit si un mare talent. Progenitura „recitatorului”cine e?

  3. #5

    Deosebirea intre Patrascu si ceillalti e ca nu stiu ce-i tac-su. Banuiesc ca dintr-o familie de saraki, care s-a pricopsit pe moment dupa ce a fost la ceva olimpiada interjudeteana sau dintr-aia interdisciplinara. In ultima decada s-au diversificat olimpiadele, sa aiba toti Gen X-erii coronita. Anul trecut un micut se jeluia ca guvernul nu ii plateste decat o olimpiada internationala de astronomie, cand el urma sa le castige pe ambele. De vreme ce astronomia e in mare trigonometrie tridimensionala, aveam de a face cu un matematician mediocru, care fenta olimpiada de matematica pe bune. E la fel cum toti baietii de corporatie, cu 300 de dolari bani de taxa, participa la, si chiar castiga ultramaratoane cat mai sofisticate, pe ideea ca poate nu o veni nici un african.

    Cu olimpiada lui judeteana in mana, Patrascu i-a prostit la admiteri pe cei de la Yale. Acolo s-a tarait cum necum, dar nu a realizat ca trebuie sa isi schimbe calificarea. Nu e ca si cum Forbes 100 e plin de chimisti, fie ei si olimpici. Sarakul nostru n-a stiut ca trebuie sa se bage la management, si si-a luat diploma de chimist.

    Cand a absolvit, micutul a scris in CV ca Yale si alte alea, motiv pentru care l-au primit la McKinsey. Dar in CV-ul lui oficial, pe Linkedin, scrie ca a fost acolo 10 luni. Ori CVul lui il listeaza pe 2014 ca fiind simultan masterand, doctorand, medicinist, si agent de vanzari – deci e usor fantezist. Inclin sa cred ca, in lipsa oricaror calificari in business sau management, Patrascu si-a luat un sut in cur masiv la finalul perioadei de proba. (6 luni?) E drept ca orice sut in cur e un pas inainte, dar nu cred ca patrascu a plecat de acolo cu multe invataminte sau pile.

    De aceea, Patrascu nu continua pe biznis, pe menigiment si pe consulting. Reputatia lui trebuie sa fi fost franjuri la momentul iesirii din Mckinsey. De aceea, din toate locurile din lume, Patrascu a decis sa continue la… Timisoara.

    Cat despre Burduja, ala are un CV-ul la fel de fantezist pe Linkedin. Acolo inca conduce LSRS, desi li s-a inchis si saitul care pretindea ca liga a existat. Pe Linkedin-ul personal, Burduja are precis trei luni la Mckinsey. Le are in 2010, adica in timp ce nominal era la masterat. Si mai amuzant, cele trei luni sunt la Mckinsey Bucuresti, desi masteratul lui era la Boston.

    Imi aminteste de prietenii mei marinari, care trebuie sa faca mereu alte si alte cursuri de perfectionare, dar se afla pe mare 9 luni pe an. De regula, platesc pe cineva sa se duca in numele lor, cu acte false. Sau de ruda mea, in acte rezident la un cabinet de familie din Bucuresti, care lucra in Anglia pe ambulanta. Dupa trei ani, reusise sa ia simultan doua specializari diferite, in medicina de familie si in urgente, fara sa vada vreo „familie” sau vreun pacient in Romania. Cam asta a fost si Burduja la Mckinsey Bucuresti. Cineva ne crede prosti.

    Spre comparatie, Andrei Caramitru are 16 ani de Mckinsey in CVul oficial.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Ai grijă

    15 octombrie 2024

    Ai grijă să nu faci și tu explozie (din înger n-a rămas nici măcar o schijă) calcă pe vîrful plopilor cu grijă să nu verși sufertașul cu ambrozie Sînt zei […]

  • Crimă și făptași

    14 octombrie 2024

      Mintea criminală din scandalul CCR-Șoșoacă nu trebuie căutată la judecători. Ei au fost doar mîna. O mînă sinecuristă, odihnindu-se pe burdihanul ghiftuit cu salarii mari și pensii nemeritate, după […]

  • Doamne-ferește

    8 octombrie 2024

    Istoria parcă ne duce-n burtă și parcă a uitat să ne mai nască, preafericiții cu privirea scurtă sorb borșul dogmei ce le plouă-n bască, făcînd spre lucruri zilnic reverențe căci […]

  • Lebăda grasă

    8 octombrie 2024

    Aproape fiecare secundă în care Șoșoacă vorbește costă. România plătește un tarif ridicat pentru pagubele de imagine. Cînd Șoșoacă deschide gura, țîșnesc din ea, ca o încăierare de cîini, toți […]

  • Șoșocari din toată țara, scutiți-mă!

    6 octombrie 2024

    CCR a decis că Șoșoacă n-are voie să candideze pentru funcția de Președinte. Între timp, înțeleg, și-a depus din nou candidatura la BEC și ar urma să avem o nouă […]

Iubitori de arta