Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un om providențial, un lider, mai multe dureri în cur

Zoom Un om providențial, un lider, mai multe dureri în cur

În spatele gardului vopsit de APTOR cu milioane de euro din banii contribuabililor din municipiul Oradea, județul Bihor și nu numai, se dezlănțuie cu adevărat Bolojanul, leopard pur, animal politic prin excelență, prădător nemilos. Bolojanul de pe gardul APTOR e simpatic, înțelept, eficient, așa cum sunt toate animalele de pradă în poze. În realitate, însă, întâlnim un carnasier înnăscut, însetat de sânge, un personaj pentru care legile sunt bune doar dacă sunt ale junglei, cele ale statului în care activează fiindu-i incomode și, prin urmare, facultative în foarte multe rânduri.

Atunci când zugravii

de imagine împrăștie în cele patru zări informațiile despre cel mai mare magnet pentru fonduri europene, respectiv providențialul Bolojan, se trec, desigur, sub tăcere corecțiile financiare aplicate Oradei de către finanțatori, de-a lungul timpului. Iar aceste corecții nu. sunt nici pe departe neglijabile, ele pornind de la 10% din valoarea unui proiect, în unele cazuri, și ajungând la 25%, ba chiar și la 100% din valoarea proiectului în alte cazuri. Cum ar spune înțelepții populari: „A și luat, dar a și dat înapoi“.

În primul exercițiu financiar european prins de administrația primarului Bolojan, cel încheiat în 2015, municipiul Oradea a primit corecții financiare la 17 din cele 54 de proiecte europene desfășurate. Adică au existat nereguli mari la 31,4% din proiectele finanțate cu bani europeni. Pe proiectul Viva Anima, corecția UE a fost de 100%, Primăria Oradea fiind nevoită să dea înapoi 1,7 milioane de euro.

Ai fi zis că Bolojan a tras ceva învățăminte din aceste întâmplări și că a continuat să obțină finanțări europene respectând legislația națională și pe cea a Uniunii. Doar că…

În exercițiul financiar

2015-2020, Primăria Oradea a continuat să primească noi corecții financiare de la UE, la fel, cu valori între 10% și 100% din proiect. De data aceasta nu mai sunt, e drept, 17 proiecte, ci 9, dar valoarea corecțiilor este în creștere. Este posibil ca, numai pentru proiectul linie de tramvai de pe Calea Aradului, Oradea să fie penalizată cu o corecție de 100% în valoare de 58,7 milioane de lei.

De vină, spun autoritățile, pentru acest eșec fabulos ar fi un funcționar mărunt care ar fi uitat să bifeze o căsuță dintr-un formular. Greșeală minoră, desigur, care a permis Primăriei să dirijeze licitația de lucrări către eternele firme de casă, despre care, pe vremuri, presa orădeană vorbea cu nesaț. Firmele n-au dispărut, nu și-au schimbat năravurile, doar presa orădeană s-a mai domolit, pe măsură ce au început să apară și contractele cuvenite liniștii de care au nevoie conducătorii providențiali.

În total, în cele trei mandate ale sale ca primar, Bolojan a atras corecții financiare la proiectele cu finanțare europeană în valoare de aproximativ 130 de milioane de lei. Nu e cine știe ce, la câte fonduri au fost atrase. Problema este că fondurile vin din bugetul UE, în timp ce corecțiile sunt plătite de către contribuabilii orădeni. Contribuabili care nu sunt cei mai înstăriți din Europa, ba chiar nici din România. Salariul mediu brut în județul Bihor este cu 1.300 de lei mai mic decât media națională a salariului mediu brut. Căci pentru unii asta înseamnă dezvoltare: lideri mult mai bine promovați decât cei din restul țării, cetățeni mult mai prost plătiți decât media națională.

Mai este ceva ce-l definește

pe Ilie Bolojan: disprețul față de lege atunci când aceasta l-ar putea opri din goana sa după afirmare.

Unul dintre proiectele cu care fostul primar al Oradei s-a lăudat îndelung la vremea cuvenită a fost amenajarea unui superb parc pe dealul Ciuperca din municipiu. Știți deja rețeta: fonduri europene, eficiență managerială, cel mai bun primar din univers etc., etc.

Ca să nu se piardă finanțarea, după ce o lungă perioadă nu s-au găsit constructori dispuși să presteze pe bani puțini, proiectul s-a făcut pe repede-înainte, prin eludarea mai multor etape necesare, unele chiar obligatorii. Dar n-a fost nimeni în Primărie care să-l tragă de mânecă pe edil, pentru că asta ar fi fost o acțiune sinucigașă.

Și, pentru că nimeni nu-i poate impune lui Bolojan să respecte pașii obligatorii pentru un proiect sau legile în vigoare, la nici un an după darea în folosință, parcul de pe dealul Ciuperca s-a surpat în urma unei alunecări de teren. Atunci s-a aflat și faptul că lucrările s-au făcut fără a se fi obținut și obligatoriul, din punct de vedere legal, acord de mediu. Aia e, gloria cere sacrificii.

După acest intermezzo

prin care încercăm să-l creionăm mai bine pe liderul providențial al Oradei și Bihorului, care se visează în cârca unor cai și mai mari la nivel național, vom reveni, săptămâna viitoare, la povestea centurii Aleșd, unde respectarea legislației nu este, de asemeni, o prioritate.

Și, pentru că tot veni vorba despre infrastructură rutieră, poate v-ar interesa să știți că în 2020, în orașul cu cel mai competent primar, după trei mandate ale aceluiași cel mai competent primar, 294 din cele 932 de străzi erau neasfaltate, iar multe dintre ele nu beneficiau nici de racordare la canalizare.

Citeşte mai multe despre:

10 comentarii

  1. #1

    La pățania cu Ciuperca au contribuit si cele 2 manii ale d-lui Ilie: ura patologica față de arbori și arbuști și egal de aberanta fascinație pt betoane, devenite sinonime cu „dezvoltarea”. Nenumărat a fost corul celor care i-au semnalat ca defrișarea vegetației spontane care stabilizează stratul subțiere de pământ al dealului cunoscut pe vremuri drept Calvaria nu va permite încărcarea cu munți de betoane. Aș, cum era să asculte infailibil…

  2. #2

    Ce e mai grav in cazul Ciuperca e ca s-a taraganat recuperarea prejudiciului pana la prescriere. Explicatia halucinanta a fost ca unii angajati din primarie nu au depus la timp actele in instanta. Raspunde cineva, plateste? Evident, nu stim. Presa locala consemneaza, dupa care ingroapa. Nu ma mir, jurnalism pe baza de contracte de publicitate, cu ghilimelele de rigoare. Interesant e ca in ambele cazuri, Dealul Ciuperca si Linia de tramvai Aradului-Cantemir, apare o singura constanta: Abed Nego.

    • #3

      Atâta bucurie are și el pe lumea asta. Ba nu, să nu uităm ciorchinele de firme ale lui Don Benny R.

  3. #4

    daca tot este pe val d-l Bolojan, rugati-l pe d-l Valeriu Nicolae sa-l caute putin la apartenenta la SS din perioada comunista+ parinti, bunici…etc.

  4. #5

    Va rog sa faceti un upgrade la sectiunea comentarii, din sase se vad patru. Multumesc anticipat.

  5. #6

    M-as bucura de ar fi măcar jumate din parlament ca el…
    Un orădean contribuie la fel ca și un alt cetățean din alt oraș, la bugetul de taxe. Diferenta e ca din banii orădenilor se vede ceva, indiferent de câte cârcoteli se născocesc.

    • #7

      Cunoastem, bine ca se face. Cum, cand si de ce, nu mai conteaza. Desigur, doar la noi se face, nimeni altcineva, nimeni altundeva. Niste nenorociti de carcotasi se opun de(s)voltarii. Cultul personalitatii…

    • #8

      Poate ne dumirit și pe noi ce va sa sa zică bugetul de taxe. Sigur „în alte orașe” se mai vede și în nivelul de trai. Betoanele nu tin de foame, sete, nu se pot imbraca sau incalta (ma rog, în Italia și SUA se puteau).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Apelul de seară

    10 septembrie 2024

    Bucătăriile se văd din cer mai bine decît oamenii de seamă, prinzi îngeru-n gamela ta cu zeamă, nedetectat de radarul de fier, întîi precum o pată de untură, apoi întregul […]

  • Paradisul dronelor

    9 septembrie 2024

    Turismul nostru prinde aripi. Ne vizitează tot mai multe drone. În week-end a venit un grup din Rusia și a petrecut de minune în Delta Dunării. După cum informează MApN, […]

  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

Iubitori de arta