14 septembrie 2020, ora 9. În întreaga țară încep școlile. În mod atipic, în condiții bizare, dictate de pandemia provocată de SARS-CoV-2. Nu au loc ceremonii oficiale, lipsesc politrucii, oficialii, soborurile de popi. Părinții nu au voie în școli, în clase, în curtea școlii. Zeci de părinți, cu sau fără mască, se înghesuie pe la porțile școlilor, ignorând orice reguli de distanțare. Li s-a tot spus, li s-a repetat, dar unora le este greu. Mai ales părinților care au copii mici, în clasa pregătitoare sau în clasa I.
În Voluntari, Gabriela Firea, candidat la Primăria Bucureștiului, și soțul ei, Florentin Pandele, candidat la Primăria Voluntari, încalcă fără jenă restricțiile impuse celorlalți și se pozează în clasa de curs, alături de copiii lor minori. Nu e chiar campanie electorală, dar este o încălcare flagrantă a regulilor valabile pentru absolut toată lumea.
Dar nu sunt candidați nesimțiți
doar în București. Unul dintre ei de-abia se mutase, de aproape o lună, în Tulcea, pentru a candida la Primăria municipiului reședință de județ.
În acea zi de septembrie, 14, în jurul orei 9, Ștefan Ilie, fost primar al Luncaviței și președinte al organizației județene Tulcea a PNL, intră nestingherit în Liceul Tehnologic „Henri Coandă“din Tulcea. Nu este părintele vreunui copil care învață în acest liceu, dar este candidat al partidului la Primăria Tulcea. Nu intră în școală pentru a se asigura că sunt respectate condițiile sanitare și regulile impuse de către Ministerul Sănătății și de cel al Educației. Nu, pur și simplu, omul are o treabă care ține de alegeri.
Legea 208/2015, cu modificările ulterioare, prevede clar la articolul 64, alineatul 4: „Este interzisă organizarea acțiunilor de campanie electorală în unitățile militare, precum și în spațiile din școli în perioada de desfășurare a cursurilor“.
La ora 9, când Ștefan Ilie, candidat,
intră în Liceul Tehnologic „Henri Coandă“, cursurile sunt în plină desfășurare, deși vorbim despre prima zi de școală.
Elevii claselor a XII-a A și a XII-a B au ore. Dar asta nu contează. Un emisar al directorului adjunct merge la fiecare dintre clase și le comunică elevilor care au împlinit deja vârsta de 18 ani că sunt așteptați de către domnul director în cabinetul de franceză. Sau în cel de istorie, depinde de surse. Pretextul convocării elevilor de către directorul adjunct este o comunicare importantă despre gratuitatea pe transportul în comun pentru elevi.
La intrarea în respectivele săli de clasă,
elevii claselor a XI-a ale LTHC care au împlinit 18 ani sunt întâmpinați de către directorul adjunct Mihai Tiuliumeanu, profesor de istorie, și de către candidatul liberal Ștefan Ilie.
Cei doi, adică Tiuliumeanu și Ilie, fac o amplă prezentare electroală a programului candidatului liberal. Gratuitatea pe transportul în comun este, oricum, o măsură prevăzută de lege și pusă în aplicare, deja, în cea mai mare parte a țării. Nu este nimic nou aici, nu este nici măcar o chestie pe care candidatul ar face-o în premieră, dacă ar câștiga alegerile. Candidatul vorbește despre parcări, despre traficul din oraș, despre sprijinirea culturii și a concertelor, despre câte-n lună și în stele. Este, în fapt, programul său electoral. Nici prea concret, dar, totuși, electoral. Spre finalul discuției, în timpul căreia candidatul își scoate masca, directorul adjunct Tiuliumeanu le spune elevilor că urmează alegerile locale și că ei, cei care au împlinit 18 ani și se află la primul lor vot, au datoria de a vota. Mai mult, ar trebui să voteze cu cel mai bun candidat, cu cel care a semnat un soi de acord cu Consiliul Național al Elevilor. Nu pronunță nume, dar, șugubăț, face din cap înspre candidatul Ștefan Ilie. El este cel mai bun, lasă directorul să se înțeleagă, el trebuie votat.
Este oare ilegal să faci
campanie electorală în școli, în timpul orelor de curs? Da, legea așa spune. Este ilegal ceea ce au făcut directorul adjunct al LTHC și candidatul Ștefan Ilie? Da, legea așa spune.
Dar nu mai contează.
Săptămâna trecută, presa centrală, publicațiile Click! și Gândul, află de poveste și merg pe fir. Click! obține chiar mărturia unuia dintre elevi, care povestește în timp ce este filmat, cu fața ascunsă și cu vocea voalată, cum s-au desfășurat lucrurile. Cei de la Gândul merg ceva mai departe și descoperă, pe Facebook, revolta unei mame care are trei copii ce învață la Liceul Tehnologic „Henri Coandă“ din Tulcea. Și Click!, și Gândul încearcă să ia legătura cu candidatul, cu directorul adjunct, cu directoarea plină a școlii și cu inspectoarea școlară generală a IȘJ Tulcea. Niciunul nu vrea să deadeclarații, să răspundă, să comenteze. Doar candidatul spune, la un momentdat, că s-a dat un comunicat. Nu se dăduse nici un comunicat, însă.
Desigur, problema principală
este că a fost încălcată legea. Dar din problema principală derivă altele, cel puțin la fel de grave. Directorul adjunct al LTHC din Tulcea și-a petrecut campania electorală desfășurând o amplă propagandă pro-PNL în mediul online. Dreptul lui, acest lucru nu este interzis de lege. Interdicția apare doar atunci când vrea să facă acest lucru în școală. Dar nu i-a păsat.
Nici nu a pățit ceva, însă, cel puțin deocamdată. Pentru că directoarea liceului, Doina Stroe, este și ea profund legată de PNL. Doamna Stroe este soția lui Mihai Stroe, fost deputat al PD-L, fost inspector școlar general la Tulcea, numit de PNL. Doar n-o să înceapă doamna directoare vreo cercetare despre colegul său care a pus umărul la victoria liberalilor în Tulcea.
Actualul inspector școlar general al IȘJ Tulcea, Viorica Pavel, este și ea membru al PNL, fost consilier local al acestui partid în mandatul ce se încheie zilele acestea, candidat și viitor consilier local al PNL în mandatul ce începe în curând.
Secretarul de stat din Ministerul Educației care răspunde de învățământul preuniversitar este, de asemeni, membru PNL și în perioada campaniei a fost în concediu, pentru că era candidată la șefia CJ Ialomița.
Așa că profesorul Tiuliumeanu
poate sta cât de cât liniștit. Și totuși, nu stă. De când s-a pornit scandalul, profesorul a început să facă presiuni asupra elevilor de clasa a XII-a, încercând să afle cine a depus mărturie împotriva lui. Pentru a se face bine înțeles, Tiuliumeanu i-a amenințat pe elevi că nu vor intra în Bac. Este, la el, o amenințare frecventă, pe care, însă, de obicei o folosea cu elevele sale care erau cam lăudăroase după ce întrețineau diverse tipuri de relații cu proful. Dar despre asta vom vorbi într-un episod viitor.
Și nu doar elevii sunt amenințați de către profesorul Tiuliumeanu, ci și două profesoare care au avut curajul să vorbească despre încălcarea legii prin desfășurarea campaniei electorale în liceu.
În continuare, niciunul dintre actorii superiori nu a dorit să comenteze. Timp este, însă. Mai ales că vor trebui să explice mai multe lucruri legate de activitatea directorului propagandist, inclusiv faptul că acesta mai este încă în funcție, deși asupra sa se desfășoară o cercetare penală pentru lovirea unui elev.