Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un război prea complicat pentru un actor atât de mare

Zoom Un război prea complicat pentru un actor atât de mare

Vine o vreme când realizezi că viața reală diferă destul de mult de cea din filme sau de la televizor. În viața reală, supereroii, dacă există, nu poartă chiloții peste pantaloni, nu sunt blindați și nici nu pot să zboare doar întinzând un braț înspre cer. În viața reală, dacă apare Chuck Norris să te ajute, îți cere mai întâi un pahar cu apă și un scaun pe care să-și tragă puțin sufletul, că, totuși, are și el 84 de ani… În viața reală, Statele Unite nu câștigă toate războaiele în 90 de minute, cât durează, în medie, un film. Uneori nu le câștigă deloc, nici în douăzeci de ani. Afganistanul, Irakul și Vietnamul ar avea niște povești de spus despre asta. Și nu doar SUA, dar în viața reală nici măcar binele nu triumfă mereu.

Sunt lucruri pe care, încet-încet, începe să le descopere și Volodimir Zelenski. Obișnuit mai mult cu platourile de filmare, cu politețea interesată a make-up artiștilor aflați sub contract, președintele Ucrainei a crezut că și realitatea i se poate înclina așa cum fac decorurile de carton. Doar că…

Ucraina are aproximativ 41 de milioane de locuitori, obișnuiți cu greul și cu răul mai mult decât cetățenii răsfățați de soartă ai UE. UE care are o populație de 11 ori mai mare. 448 de milioane de cetățeni care sunt dispuși la sacrificii așa cum este Ciucă dispus să lase să-i fie investigată teza de doctorat. Adică deloc.

Cu maximă surprindere, se pare, Zelenski a început să învețe că va primi ajutor atâta vreme cât alegătorilor din UE și din SUA nu le va fi afectat nivelul de trai mai mult decât le-a fost deja afectat în doi ani de pandemie și doi ani de război. Indiferenți la problemele și părerile concetățenilor lor timp de patru-cinci ani, în funcție de legislație, până și birocrații și politrucii Europei și ai Americii încep să mimeze grija atunci când se apropie alegerile. Iar asta îl leagă pe Zelenski de mâini și de picioare.

Recent, SUA i-au cerut președintelui ucrainean să înceteze atacurile asupra infrastructurii energetice a invadatorilor ruși. Putin pârjolește pământul Ucrainei, îl ară cu obuze, rachete și drone, otrăvește fântânile și arde holdele pe acolo pe unde trece, dar ucrainenii nu au voie să-și atace inamicul acolo unde l-ar durea, pentru că-i sar alegătorului american banii din buzunar. Câteva atacuri cu drone reușite asupra unor rafinării și magistrale de transport al petrolului și gazelor au dus la creșterea prețului barilului cu 15% în doar două-trei săptămâni. În ritmul ăsta, Biden mai prinde un mandat doar acolo unde este deja președinte pe viață, adică în visele lui.

Comisia Europeană are mâinile legate până pe 9 iunie, iar SUA nu se vor grăbi să furnizeze noi arme Ucrainei până în noiembrie. După aia, cel mai probabil, ajutoarele către Ucraina vor curge în ritm accelerat, indiferent cine va câștiga alegerile, căci nimeni nu-și dorește un Putin victorios.

Dar mai poate Ucraina să reziste până în noiembrie? În condițiile în care partenerii occidentali nu-i vor furniza arme capabile să lovească în interiorul Rusiei, Ucraina va duce în următoarele opt-nouă luni un război strict defensiv, contraofensivele de anul trecut rămânând în faza de planuri firave pe hărțile Marelui Stat Major. Și ce război defensiv poți duce dacă ți se termină și proiectilele antiaeriene, dacă tancurile mult-cântate de propagandă nu fac minuni, ba chiar se arată și ele vulnerabile, și așa mai departe?

În condițiile în care ziariștii străini din Ucraina sunt ținuți în țarcuri, iar materialele lor nu au cum să reflecte situația reală de pe front, pentru că nu o cunosc, este greu să știm ce se întâmplă cu adevărat în țara vecină, care mai sunt resursele disponibile, care este moralul oamenilor, ce vor ucrainenii rămași în țara lor. Deocamdată vedem un războinic TV care nu are voie și mijloace să lupte, un actor care și-a scris singur scenariul până acum și care ar avea nevoie de ajutor taman acum, când scenariștii din UE și SUA sunt în grevă. Și, culmea, Putin refuză să moară, cu toate cancerele, holerele și ciumele pe care i le puneau în cârcă sursele de încredere din serviciile de informații ale lumii presupus libere…

7 comentarii

  1. #1

    „SUA nu se vor grăbi să furnizeze noi arme Ucrainei până în noiembrie. După aia, cel mai probabil, ajutoarele către Ucraina vor curge în ritm accelerat, indiferent cine va câștiga alegerile, căci nimeni nu-și dorește un Putin victorios.”
    Un armistitiu cu Putin „oprit” la Crimeea si Donbas il va consemna pe acesta ca” infrant”. Asa ca, „Adio, arme” si „Ritornero in ginocchio da te”, cu banii-n dintzi, ca hidrocarburile rusesti „e ” mai ieftine…Zic si io.

  2. #2

    Dacă ajunge Trump președinte în Noiembrie, o să înceteze orice ajutor militar pentru Ucraina, pentru că Trump îl urăște pe Zelensky. Ceea ce înseamnă că Putin are șanse mari să ajungă la granițele României. Și nu știm dacă o să se oprească acolo. Țările europene din NATO sunt la fel de inepte ca Franța și UK în 1941 și nu o sa miște un deget

  3. #3

    Eu unul cred ca daca in scurt timp Ucraina nu va primi muniția și armamentul necesar ,noi Românii vom fi vecini cu Rușii ,și apoi Dumnezeu cu Mila ,dar nici el nu prea are milă ce mai pot zice de ruși ,ca prea nu ne mai au la suflet ,și uite așa s-a distrus i țara ,și au murit atâția ,pe degeaba ,asta văd eu ,dar dacă vor primi de ceea ce au nevoie ,acest război va lua o altă formă ,rușii vor vedea ca Putin nu poate mai mult se vor sătura de el și cei din preajma lui și așa încet Putin nu va mai avea dreptate ca ei nu vor fi niciodată cuceriți,ba chiar va fi împărțită Rusia mai exact sfâșiată ,și noi poate vom putea aduce tezaurul înapoi ,despre asta nu pot spune numai atât ca cei ce l-au încredințat rușilor au fost niște tâmpiți

  4. #4

    „Putin pârjolește pământul Ucrainei, îl ară cu obuze, rachete și drone, otrăvește fântânile și arde holdele pe acolo pe unde trece”!?
    Și atunci unde cresc toate granele alea pe care le exporta ucrainenii?

  5. #5

    Când au fost rușii învinși de-a lungul istoriei? La facultatea de teatru din Ucraina nu se predă și istorie.

    • #6

      Razboiul Crimeii din 1856,razboiul ruso japonez din 1904…E de ajuns aceste 2 razboaie in care Rusia a fost invinsa?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Vacile

    1 octombrie 2024

    Aceste vaci aduse din Olanda cu avionul sînt mîndria ținutului nostrum vă jur șapte țigani angajaţi să le cînte-n surdină stau ascunși în coceni pînă seara îngrijitorii sughiță sub dușuri […]

  • Infecți de serviciu

    30 septembrie 2024

    Din măgarul german a rămas azi o potaie. Din răget, a rămas un schelălăit. Lăsat din brațe, Iohannis se gudură pe lîngă fosta lui umbră. Lucrurile au luat-o razna, iar […]

  • Descoperirea operei

    24 septembrie 2024

    Multă vreme am crezut că poezia doarme sub aripa cocostîrcului sau că va trebui să scurm după ea prin păduri, dar ca un profet izgonit din pustiu de gîlgîitul sondelor […]

  • Un caz grav de abuz neraportat la Poliție

    23 septembrie 2024

    PNL trăiește drama studentelor abuzate de Bulai, căci Iohannis presează partidul cu cereri pornografice. Îi cheamă pe lideri noaptea la Cotroceni și îi forțează să se dezbrace de morală. „Scoate-ți-vă […]

  • Atentator de provincie

    17 septembrie 2024

    Lîngă oftatul gării, bodega-i cu noroc, pisica iar se freacă de scaun şi ia foc, vioara taie capul ţiganului coclit, nu strănuta că zboară toţi fluturii din zid. Azi o […]

Iubitori de arta