Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un sfert de veac de unicitate

Zoom Un sfert de veac de unicitate

În 2001, România descoperea, la nivel guvernamental, informatica. Descoperise computerele cu ceva vreme înainte, când devenise foarte bănos să furnizezi statului român prespapieruri formate din unitate centrală și monitor, plus, pentru chitanțe, tastatură și mouse. De fapt, unitățile centrale erau ținute sub birouri, fiind prea mari și încurcând vizibilitatea între colegii așternuți la bârfă în cele opt ore de program bugetar. De mai mare trecere se bucurau însă suporturile de mileuri de 13 sau 15 inci. Dacă le și băgai în priză, din când în când, răspândeau o lumină albăstruie plăcută și liniștitoare.

Legal, acele computere nu puteau funcționa, pentru că nu se cumpăraseră pentru ele și soft-urile necesare, de la sisteme de operare la pachetele de bază furnizate mai ales de către Microsoft. A fost nevoie să vină o a doua guvernare de dreapta pentru a pricepe avantajele afacerilor cu licențe, afaceri devenite, mai târziu, dosarele Microsoft.

Tot în 2001, România devenise una dintre destinațiile favorite ale lui Bill Gates. Cum, de ce tocmai România, e greu de spus. Dar Microsoft avea deja aici un birou serios de vânzări, pregătea centre de dezvoltare, avea planuri de investiții. Pentru a atrage un asemenea gigant, la fel de american precum Bechtel-ul, Guvernul a făcut ceea ce, oricum, ar fi trebuit să facă de mult: a început să ia măsuri împotriva pirateriei software, în principal. Dar părea puțin. Prea puțin pentru a ajuta o întreagă industrie să se dezvolte. De aia, în înțelepciunea lui, Guvernul Năstase a introdus scutirea de impozit pe venituri a celor din industria IT. Industrie aproape inexistentă în acel moment, care avea nevoie de un sprijin serios pentru a se pune pe picioare.

Discuțiile inițiale s-au purtat în jurul unui impozit pe venit diminuat pentru IT-iști, un impozit de doar 8-10%, în condițiile în care restul angajaților plăteau un impozit progresiv, între 18% și 40%, în funcție de mărimea veniturilor, pe 21 iunie 2001 Guvernul Năstase aprobă Ordonanța de Urgență prin care scutește complet de impozit „veniturile din salarii ca urmare a activității de creare de programe pentru calculator“. OUG-ul cu pricina a intrat în vigoare pe 29 iunie 2001, iar de atunci și până în zilele noastre IT-iștii au fost scutiți, guvernare după guvernare, de impozitul pe venit. Spunem IT-iștii, pentru că, de-a lungul timpului, nu doar creatorii de programe pentru calculator au beneficiat de această scutire de impozit pe venit.

Au trecut, așadar, de atunci, peste 22 de ani. Aproape un sfert de veac. Industria s-a dezvoltat și a dus la apariția a numeroase și false Silicon Valley. false pentru că, de fapt, IT-ul românesc nu creează, neapărat. IT-ul românesc înseamnă, în principal, un soi de lohn. Ca și în industria auto, producem prea puține chestii originale aici, ci mai degrabă luăm la pilă subansambluri. Singura țară din UE în care IT-iștii sunt scutiți de impozit pe venit de 22 de ani este țara în care digitalizarea produce prostii precum „ION“ pe post de Inteligență Artificială, iar statul nu este în stare nici în 2023 să aibă baze de date interconectate, punându-te să umbli din ghișeu în ghișeu pentru a obține probe și dovezi ale faptului că ești un cetățean cumsecade.

Industria IT-ului a beneficiat de ajutor de la stat timp de 22 de ani fără ca asta să transforme România în minunea tehnologică a lumii, a Europei și nici măcar a Europei de Est. Probabil n-am făcut noi destul. Probabil că scutirea de impozit pe venit a salariilor din IT nu este suficientă. Contractele de zeci de milioane ale statului cu aceeași industrie n-au fost nici ele suficiente. Deci sigur-sigur facem noi ceva greșit.

10 comentarii

  1. #1

    Macar daca multi dintre ei n-ar fi niste elitisti de Centru Vechi care sufera de grija banului public si cum e el, zic ei, irosit pe asistatii social. E destul de penibil sa-i dispretuiesti pe asistati atunci cand beneficiezi de una dintre cele mai constante si consistente asistente sociale din Romania.

  2. #2

    Am uitat sa adaug: e si mai penibil sa fii o categorie virulent anti-PeeSeeDee, dar sa insisti sa beneficiezi in continuare de o pomana pesedista.

  3. #3

    1.Cumva mai vesel: la demostratiile anti PSD/ Dragniea din anii de glorie ai USR, studentii veneau gratuit cu trenurile din provincie , ca tocmai ce le daduse Dragniea scutire pe CFR; fara numar!
    2. In urma cu o luna, Primaria Sect. 3 ( din Bucuresti, nu din Cucuieti), mi-a refuzat eliberarea unui document legal solicitat pentru ca am refuzat sa-i aduc „Directiei Juridice”(?!) un Certificat Fiscal de la DGITL -ul aflat in subordine aceleiasi Primarii, da’ cu sediu’ la cativa km. distanta! Care digitalizare?! Poate aia cu scarpinatu-n nas!

  4. #4

    Greu de adăugat ceva la zisa d-lui Conrad, dar îndrăznesc. La fel și gratuitatea pe cfr a lui Dragnia

  5. #5

    Suporturi de mileu de 13 inch? 😂😂😂👍

  6. #6

    Adevarat si dureros…

  7. #7

    A. N. hoțul hoților. Multe știa I. A. Hermes dar știu cei care au fost în preajma lui, mult mai tineri. Așteptăm legea privind justificarea averilor.

  8. #8

    Problema este incurcata rau de tot.
    As pune pariu ca IT-stii de top care chiar conteaza pe piata s-ar transfera cu contractul de munca la Compania mama, din Zurich, Boston sau aiurea, imediat ce s-ar baga impozit.
    In acest caz specialistii ar lucra tot de la biroul din Romania, sau de acasa mai bine, dar impozitul pe venit va fi platit in Elvetia sau State.
    Vorbesc in cunostinta de cauza, sunt deja sumedenie de cazuri la noi in Iasi.
    Iar impozitul pe salariu in Elvetia nu este deloc de speriat, ba din contra.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Ultimele articole
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Georgescu și Cleopatra

    14 ianuarie 2025

    Cine s-ar fi așteptat ca regina Cleopatra, sfidînd adevărul istoric, să se mărite pînă la urmă cu ăl mai fudul dintre micii scribălăi ai Imperiului? Invitat la un dulce colocviu […]

  • Georgescu vs Trump

    13 ianuarie 2025

    E nevoie de multă prostie ca să scoți masele din sărite, mai ales că, în general, poporul preferă să nu-și înțeleagă interesele și are tendința să zacă învelit în frustrare, […]

  • Poker sentimental

    7 ianuarie 2025

    Hiena nesătulă a ținerii de minte a început să scurme din nou prin amintiri, de am ajuns ca hoții netrebnici, de morminte, să duc în cîrcă sacul defunctelor iubiri. Țigănci […]

  • Așteptîndu-l pe Georgescu

    6 ianuarie 2025

    Sub protecția zeiței Agonia, partidele pro-europene zac în balta propriei derute și serbează, împodobite cu filmulețe pe TikTok, Zilele Prostiei. Nu sînt singure. La festivități participă și președintele cu termen […]

  • Nu se mărește TVA-ul! Taci, că-ți cumpără mama avion!

    2 ianuarie 2025

    De câteva zile mă uit peste măsurile din ordonanța trenuleț și nu-mi dau seama cât de nasoală și gravă e situația. Că e!, dar încă nu-mi dau seama cât de […]

Iubitori de arta