Articolele din rubrica “Anticrizul” își trag seva și informațiile din Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), a cărui parte vizibilă pentru marele public este site-ul e-licitatie.ro. Acolo apar anunțurile de intenție, anunțurile de participare și anunțurile de atribuire a licitațiilor pe bani publici, atunci când apar, iar legislația nu oferă portițe pentru achiziții făcute fără licitație. Pe SEAP se bizuie nu atât presa, cât acea parte a economiei românești care oferă bunuri și servicii indispensabile instituțiilor și formelor de stat. SEAP-ul e necesar unei economii funcționale, dar și mai necesar îi este luptei continue anticorupție. Atunci când funcționează, desigur.
Or SEAP nu funcționează neapărat tot timpul. Sistemul este greoi, anchilozat și dă nenumărate rateuri. Îți trebuie răbdare de călugăr tibetan și nervi de țânțar insistent pentru a ajunge, de fiecare dată, la informațiile care te interesează. Dacă vrei să simplifici căutările pe SEAP, cea mai bună variantă este să folosești unul dintre site-urile care, cu ajutorul unor programe scrise special, preiau automat informația de pe e-licitatie.ro. Aceste site-uri sunt mult mai ușor de răsfoit. Dar, după ce ai găsit ceea ce cauți, informația trebuie comparată cu cea existentă pe e-licitatie.ro. Așa procedăm noi și așa am procedat și săptămâna trecută, fără teama de a da greș, căci doar vorbim de informații oficiale, puse la dispoziție de instituții ale statului român.
Dar săptămâna trecută am greșit. Noi mai puțin, SEAP mai mult. Căci informația, așa cum apărea pe e-licitatie.ro și așa cum am preluat-o și tratat-o în această rubrică, spunea că Serviciul de Telecomunicații Speciale organizează o licitație pentru servicii de pază la obiectivele Transgaz din Mediaș. Așa apărea informația, inclusiv pe SEAP, în data de 19 octombrie, când am cules-o noi. Doar că informația nu era reală. Nu STS, după cum ne-a scris domnul Fulea, purtătorul de cuvânt al instituției, organiza licitația cu pricina, ci chiar Transgaz. Iar acum am ajuns la problema reală: SEAP dă gherlă după gherlă în anunțurile publicate pe e-licitatie.ro. Numai în 2013, conform unui raport SAR, pe SEAP au apărut 18.368 de erate la anunțurile publicate. Anunțul care spunea că STS ar căuta servicii de pază e unul dintre aceste anunțuri cu erată. Unul din aproape 20.000 pe an.
De implementarea SEAP s-a ocupat, în 2002, un consorțiu compus din UTI, Hewlett-Packard, Microsoft și Total Soft. Sistemul a fost extins în 2011, de către UTI, iar acum un an tot UTI și Total Soft au început modernizarea SEAP pe un nou contract de 6,2 milioane de euro. Sistemul este azi picat în cap, plin de găuri și greșeli. STS a reacționat rapid și a corectat o informație eronată, cum reacționează de fiecare dată când e vorba de imaginea sa, mai pe față sau mai prin culise. Păcat că, luîndu-și în serios atribuțiile, nu reacționează la fel de rapid și pentru a afla de ce unul dintre cele mai importante sisteme informatice ale țării funcționează defectuos, în ciuda milioanelor investite constant în el.