Gen Eu beau vinul cu borcanul
Smiley (mare bagabont): „Eu, dacă ies la băut cu băieții sau ies la vreo petrecere, am un prag la care zic «Băieți, eu am plecat», de care nu trec. Mi s-a întîmplat odată. Am mers în club cu niște prieteni, eram și cu Marius Moga, și cu Randi, cu mai mulți. La un moment dat am trecut de pragul ăla, m-am dus mai departe și am impresia că m-am așezat pe o canapea și mă uitam în jurul meu, mi se părea că e gol clubul. Am intrat în panică.” (Libertatea, 16 mai)
Descrierea lui Smiley despre beția lui cruntă pare genul de poveste care s-a născut după ce Smiley a întrebat mai mulți prieteni ce ar trebui să zică că a făcut la beție, și cineva a făcut mișto de el și i-a zis: „Zi-le că te-ai așezat pe o canapea și ți s-a părut că s-a golit clubul”. „E genul de lucru nebun pe care-l fac tinerii care consumă alcool?”, a întrebat Smiley, sorbind dintr-un Tedi cu morcovi. „Absolut!”, l-a asigurat golanul. „Numai cei mai nebuni bețivi fac așa ceva.”
Gen Ora mesei
Oana Roman (iubitoare de ceasuri): „M-am hotărît, după multă gîndire, să vînd acest obiect. Ceas Must de Cartier. L-am primit acum peste douăzeci de ani, cînd am terminat facultatea. L-am purtat puțin pentru că, în general, port ceas mare și seara nu port deloc.” (Libertatea, 16 mai)
Adevărul e că ceasurile mari sînt mult mai fashionable. Mai ales alea mari cît o pizza. Toți nutriționiștii spun că nu-i bine să porți un ceas mare cît o pizza seara, după ora opt. Mmmm… pizza.
Gen Hoț, gionule
Dorian Popa (influencer): „Bă, tată, știi clar că ți s-a înfăptuit o maradona în momentul în care cineva te sună din Domnești, cu tractorul pe cîmp, spunînd că ți-a luat portofelul în lamele tractorului. Și că ai întreg buletinul, certificatul de naștere și permisul de conducere! Și eu îl iubesc pe acest domn și abia aștept să ajung în Domnești să îi dau o mare cinste. Și, hoțule, să moară Jaxana, l-ai aruncat în boscheți. Știam eu că nu l-am pierdut, că nu pierd eu portofelul. Dar l-am găsit.” (Libertatea, 15 mai)
În apărarea hoțului, poate că l-a aruncat acolo pentru că acolo își închipuia că trăiește Hîț Gionul.
Gen Mare om, mare caracter
Viorel Cataramă (eroul pe care-l merităm): „Soția mea protestează la rîndul ei împotriva încălcării libertăților. Critică decizia autorităților de a purta măști, dar pentru că ne obligă cineva, nu avem voie să fim obligați. (…) Eu sînt un bărbat declarat sănătos, cum să nu vină acasă? Care ar fi motivul să nu vină acasă, dacă eu sînt declarat sănătos de autorități? Într-o familie oamenii pot avea păreri diferite.” (Spynews,15 mai)
„Pentru că ne obligă cineva, nu avem voie să fim obligați” ar trebui să fie maxima pe care s-o lăsăm înscrisă în piatră generațiilor viitoare. „Cine a spus asta, bunicule?” „Viorel Cataramă, nepoate.” „A fost o personalitate a vremii voastre?” „A fost un vînzător de mobilă care semăna cu Al Bundy și care s-a dus într-un sat să se îmbrățișeze cu bolnavi de bunăvoie.” „Atunci de ce-l sărbătorim mereu pe 15 mai?” „Ca să nu uităm niciodată, nepoate, că dacă ești declarat sănătos, asta nu înseamnă că nu ai nici o boală.”