Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Vizita neanunțată a Regelui

Zoom Vizita neanunțată a Regelui

L-am cunoscut în studenție pe Radu. Ne duceam să jucăm fotbal pe terenurile de bitum de la Drept și ne vedeam o dată pe săptămînă la Cenaclul de Luni, pe cînd era președintele cenaclului. Avea umor, ca mulți bănățeni care spun despre ardeleni că rîd mîine la un banc pe care l-au auzit azi. Și, ca destui tipi cu umor, putea fi la o adică serios și de nădejde. Ar fi trebuit să fie profesor de română, după repartiție, îndeletnicire care i se potrivea, dar a preferat să nu. A plecat din învățămînt și a urmat o perioadă în care a fost secretar literar la un teatru de păpuși, redactor la Urzica și omul care scria foaia echipei Rapid de pe vremuri, aceea care se vindea în Giulești, înainte de meciuri.

Radu scria la început poezii, însă avea suficient spirit critic încît să se lecuiască de versuri și să se apuce de critică literară. Cartea lui despre Emil Botta apărută în anii’80 e și azi citită și citată. După 1990 a fost primul redactor, reporter și factotum al biroului din București al Europei Libere. După cîțiva ani s-a mutat la Praga, unde a fost realizatorul Actualității românești pînă la cîteva luni înainte de închiderea departamentului.Radu Călin Cristea purta blugi și se ferea de clasicul costum despre care spunea că nu-l reprezintă. A făcut o excepție cînd Havel, pe atunci președintele Cehiei, a făcut o vizită oficială la sediul Europei Libere și a cerut Congresului american să nu desființeze acest post de radio, de care era în continuare nevoie.

Cînd era la București, la sediul de pe strada Michelet, într-un apartament dintr-un bloc vechi, unde venea multă lume în vizită, se trezește acolo cu un domn înalt, însoțit de cîteva persoane, care-l întreabă, după „Bună ziua“: „Care e treaba aici?“. Era Regele Mihai. Radu, emoționat, dar cu prezență de spirit, l-a invitat pe Rege la interviu, în micul studio din apartamentul cu draperii groase de catifea. Mulți ani mai tîrziu, Radu Călin Cristea a înființat emisiunea Ora Regelui la TVR.

Ultima carte pe care a publicat-o Radu a fost Împăratul cu șapcă, pentru care a fost amarnic atacat de băsescofili și de intelectualii protejați de Traian Băsescu. Unul dintre ei, director de editură, a cerut public boicotarea Editurii RAO, unde apăruse Împăratul cu șapcă. Altul, criticul de teatru M.M.,care a terorizat-o aproape doi ani pe Marta Petreu cu SMS-uri sub pseudonim, l-a atacat pe Radu pe blog-ul pe care-l avea la Adevărul. Radu le răspunsese altora la atacuri, pîrlitului ăstuia nu i-a adresat decît o tăcere disprețuitoare, fiindcă insul i se părea josnic. Nu mult după aceea, M.M. a fost dat afară cu blog-ul lui de la Adevărul, fiindcă se aflase ce murdării abjecte conțineau SMS-urile pe care i le expedia Martei Petreu și altora.

Așa că, vorba lui Marius Oprea, or fi cîțiva ipochimeni care s-or fi bucurat cînd au aflat că Radu Călin Cristea nu va mai putea scrie despre ei.

1 comentariu

  1. #1

    Intreaba 100 de romani cine este (a fost) Radu Călin Cristea. Surpriza!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint