Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Vlad Alexandrescu: „Omul are nevoie de un fir al credinței (sau al iubirii) pentru a învinge Minotaurul propriilor sale angoase“

Zoom Vlad Alexandrescu: „Omul are nevoie de un fir al credinței (sau al iubirii) pentru a învinge Minotaurul propriilor sale angoase“

Istorie intelectuală și filosofie franceză contemporanăsună greu și grav, dar e ceea ce mai gîndește lumea. Hai să ieșim din cercul vicios al României ideilor mici, cu profesorul Vlad Alexandrescu.

Reporter: Intelectualii au eșuat pînă-n ‘89. Mai are curaj intelectualul să gîndească despre societate?

Vlad Alexandrescu: Eu cred că pînă-n ’89intelectualii au cîștigat sistematic. Valorile întruchipate și apărate de ei, uneori în familie, alteori în samizdat sau în spațiul semi-public, controlat cum era, au triumfat. Comunismul și dictatura s-au prăbușit ca un castel de cărți de joc. Propaganda s-a dezumflat. Abia după ’89 sîntem amenințați să eșuăm, cînd nu ne mai stăpînim spațiul propriu. Cochetăria cu meschinele interese politice, renunțarea la valorile fundamentale, neputința de a fi generoși și simpli („înțelepți ca șerpii și curați ca porumbeii“) ne pîndesc la tot pasul.

Rep.: Care-s ideile noi de dezbatere astăzi?

V.A.: O nouă înțelegere a istoriei, ca rezervor nesecat de duh și de forme, de imagini și de idei, care ne îngăduie să existăm ca ființe gînditoare și creative, într-un dialog continuu cu mințile cele mai interesante din istoria culturii. Ne întoarcem la intuițiile lui Aby Warburg, dezvoltate în studiile sale despre Renaștere, care vedeau în supraviețuirea temelor antice un soi de duhuri care bîntuie în continuare imaginarul european și care i se impun artistului (Botticelli, de pildă) cu violența unui strigoi.

Rep.: De ce nu se maturizează spațiul public romînesc?

V.A.: Este tot mai mult nevoie de mediatori intelectuali, oameni care să fie pe drumul între specialitățile academice de performanță și opinia publicului cultivat. Ne lipsesc încercări de anvergură care să situeze rezultatele remarcabile ale cercetării romînești în perspectiva istorică a dezvoltării culturii noastre, o cultură mică, dar cu multe apetențe. Intelectualul român are pretenția că e genial, dar nu înțelege istoricitatea, faptul că este parte a unei deveniri. A marca spațiul public nu înseamnă a fluiera ca pe stadion, ci a articula clar și pertinent o idee, fără a te simți neliniștit că n-a fost auzită. Puțină distanță nu strică!

Rep.: Luați o idee personală și încercați s-o dezvoltați.

V.A.:Regenerarea morală prin știință este o idee care traversează modernitatea încă de la Manifestele Rozicruciene și de la Noua Atlantidă a lui Francis Bacon. Astăzi avem în continuare nevoie de un program de cercetare care să ne ducă la înțelegerea rostului cunoașterii. Atelierul acestei idei este încercarea de a o surprinde în avatarurile ei istorice din secolul al XVII-lea pînă la noi. Ea poate fi urmărită în utopiile, în scrierile de filosofie politică și în teologiile modernității, care, neîmpăcată, caută în continuare generozitatea și simplitatea.

Rep.: Cum vedeți nașterea lumii? Cum a fost creată lumea? De ce?

V.A.: Sînt două abordări posibile. Una crede că lumea are sens, și cealaltă, că nu are, că este o alcătuire întîmplătoare și oarbă. Eu sînt convins că prima abordare este cea justă. Ea presupune ideea creației ordonate și cu finalitate. Nu cred însă că finalitatea creației poate fi cunoscută, cel puțin nu în stadiul în care ne aflăm. Ce poate fi însă reconstruit la tot pasul este sensul ei, care se vădește, parcimonios, în efortul, uneori chinuitor, de căutare și de cercetare a raționalității faptelor și întîmplărilor din jurul nostru. Trăim într-un labirint al urmelor sensului, în care, asemenea lui Tezeu, omul are nevoie de un fir al credinței (sau al iubirii) pentru a învinge Minotaurul propriilor sale angoase.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Atentator de provincie

    5 noiembrie 2024

    Lîngă oftatul gării, bodega-i cu noroc, pisica iar se freacă de scaun şi ia foc, vioara taie capul ţiganului coclit, nu strănuta că zboară toţi fluturii din zid. Azi o […]

  • Cine a cîștigat în Moldova

    4 noiembrie 2024

    Maia Sandu a pierdut alegerile în Republica Moldova și le-a cîștigat în diaspora. Un comitet al Divinității, cu birouri la Bruxelles, Washington și București, a înclinat balanța în favoarea ei. […]

  • Evoluția visului

    29 octombrie 2024

    Vin sărbătorile de iarnă – unde să ne mai oglindim, cînd scuipătorile și-au înfundat alămurile sub hîrtiile vesele după bunul obicei al struțului care nu mai vrea să știe nimic? […]

  • Show me the money!

    28 octombrie 2024

    Rușii cumpără Moldova pe nimic. Între 15 și 20 de milioane de euro au intrat în buzunarele moldovenilor înainte de vot. Cam atît au estimat autoritățile de la Chișinău, numărînd […]

  • Iisus protejînd lăzile de zestre ale fetelor sărace din Moldova

    22 octombrie 2024

    De mi-aș fi tras cununa de spini mai pe-o ureche și-aș fi dansat cu crucea în ritm de bossa-nova, la Bethlehem lăsîndu-mi zălog doar pielea veche, aș fi plecat să […]

Iubitori de arta