Caţavencii

Mythbusters autohton, ediție specială în Ținutul Secuiesc

Ieri, bîntuind printre standurile Tîrgului de Turism de la Romexpo, am ajuns și pe la cel al Ținutului Secuiesc. Căscînd gura la afișe/pliante, mi-am amintit că, pe parcursul recentelor mele peregrinări motivate turistic prin zonă (Balvanyos, Izvoru Mureșului, Mădăraș, Harghita-Băi, Miercurea Ciuc), am avut ocazia să verific două mituri foarte populare în discuțiile de berărie ale românilor verzi: mitul-prejudecată conform căruia localnicii nu vor să te ajute dacă își dau seama că ești român (cu varianta-consecință, larg răspîndită, că nu poți cumpăra nici măcar o pîine dacă vorbești românește) și mitul-axiomă care postulează că maghiarii din Har-Cov sînt mari consumatori de gulaș.

Mitul 1: Discriminare să fie, dar s-o știm și noi

Faza cu pîinea am rezolvat-o rapid, de la prima tentativă. Reușită: am cumpărat în Izvoru Mureșului, printre altele, și o pîine secuiască cu cartofi (2 kg = 7 lei). A fost ușor: la intrarea în magazin, tanti de după tejghea a început să-mi vorbească în ungurește dar, sesizînd că n-o înțeleg, a comutat pe românește, servindu-mă prompt și mulțumind pentru cumpărături.

Pentru a testa mitul principal, am inițiat conversații cu zeci de persoane (trecători, taximetriști, vînzătoare, chelneri), cerînd politicos indicații sau încercînd să cumpăr diverse produse/servicii. Cu excepția cîtorva oameni care n-au înțeles absolut nimic din ceea ce spuneam, chiar dacă le-am subtitrat coloana sonoră cu mîinile (o domnișoară din Balvanyos, desprinsă parcă dintr-un film mut, a mimat perfect expresia Habar n-am ce vrei de la mine), toți ceilalți au fost amabili și, deși stîlceau o română cu accent specific, mi-au răspuns, ajutîndu-mă fiecare cît și cum s-a priceput.

Verdict: Busted. Köszönöm szépen pentru ajutor!

Mitul 2: În căutarea gulașului pierdut

Pentru a verifica al doilea mit, am evitat să întreb dacă au gulaș la rulotele cu langoși și kürtőskalács din Harghita-Băi (variațiunea-divagație a mitului original e confirmată: cei mai mari consumatori de colaci kürtős sînt românii vizitatori) și l-am căutat prin meniurile restaurantelor din Miercurea Ciuc. Să ne înțelegem: este vorba despre tocănița-gulaș, aia din bucățele de carne de vită, ceapă și (eventual) cartofi, în sos gros, picant, de boia și piper. S-ar putea s-o știți din Vamă, în versiunea gătită la ceaun și vîndută la un preț exorbitant de Șoni.

Deci, după o tură a restaurantelor ciucane centrale (Hochei Club, Bandidos, Tosca, Renegade Pub), sînt în măsură să vă prezint rezultatul: n-am găsit decît supă-gulaș, varianta mai zemoasă a mitului, și a trebuit să-mi reportez pofta pentru o dată ulterioară.

Verdict: Plauzibil. Cu precizarea că rețeta s-ar putea să nu fie neapărat aia de mai sus.

Exit mobile version