Ieri, bîntuind printre standurile Tîrgului de Turism de la Romexpo, am ajuns și pe la cel al Ținutului Secuiesc. Căscînd gura la afișe/pliante, mi-am amintit că, pe parcursul recentelor mele peregrinări motivate turistic prin zonă (Balvanyos, Izvoru Mureșului, Mădăraș, Harghita-Băi, Miercurea Ciuc), am avut ocazia să verific două mituri foarte populare în discuțiile de berărie ale românilor verzi: mitul-prejudecată conform căruia localnicii nu vor să te ajute dacă își dau seama că ești român (cu varianta-consecință, larg răspîndită, că nu poți cumpăra nici măcar o pîine dacă vorbești românește) și mitul-axiomă care postulează că maghiarii din Har-Cov sînt mari consumatori de gulaș.
Mitul 1: Discriminare să fie, dar s-o știm și noi
Faza cu pîinea am rezolvat-o rapid, de la prima tentativă. Reușită: am cumpărat în Izvoru Mureșului, printre altele, și o pîine secuiască cu cartofi (2 kg = 7 lei). A fost ușor: la intrarea în magazin, tanti de după tejghea a început să-mi vorbească în ungurește dar, sesizînd că n-o înțeleg, a comutat pe românește, servindu-mă prompt și mulțumind pentru cumpărături.
Pentru a testa mitul principal, am inițiat conversații cu zeci de persoane (trecători, taximetriști, vînzătoare, chelneri), cerînd politicos indicații sau încercînd să cumpăr diverse produse/servicii. Cu excepția cîtorva oameni care n-au înțeles absolut nimic din ceea ce spuneam, chiar dacă le-am subtitrat coloana sonoră cu mîinile (o domnișoară din Balvanyos, desprinsă parcă dintr-un film mut, a mimat perfect expresia Habar n-am ce vrei de la mine), toți ceilalți au fost amabili și, deși stîlceau o română cu accent specific, mi-au răspuns, ajutîndu-mă fiecare cît și cum s-a priceput.
Verdict: Busted. Köszönöm szépen pentru ajutor!
Mitul 2: În căutarea gulașului pierdut
Pentru a verifica al doilea mit, am evitat să întreb dacă au gulaș la rulotele cu langoși și kürtőskalács din Harghita-Băi (variațiunea-divagație a mitului original e confirmată: cei mai mari consumatori de colaci kürtős sînt românii vizitatori) și l-am căutat prin meniurile restaurantelor din Miercurea Ciuc. Să ne înțelegem: este vorba despre tocănița-gulaș, aia din bucățele de carne de vită, ceapă și (eventual) cartofi, în sos gros, picant, de boia și piper. S-ar putea s-o știți din Vamă, în versiunea gătită la ceaun și vîndută la un preț exorbitant de Șoni.
Deci, după o tură a restaurantelor ciucane centrale (Hochei Club, Bandidos, Tosca, Renegade Pub), sînt în măsură să vă prezint rezultatul: n-am găsit decît supă-gulaș, varianta mai zemoasă a mitului, și a trebuit să-mi reportez pofta pentru o dată ulterioară.
Verdict: Plauzibil. Cu precizarea că rețeta s-ar putea să nu fie neapărat aia de mai sus.
14 vizualizări
Chiar daca aveti articole amuzante, aici ai iesit in decor. N-ai demostrat nimic. In secuime majoritatea romanilor au parte de reactii negative, cand cer ceva in limba romana. Tu ai incercat sa verifici mitul la Romexpo… Pana si tu ai vazut, ca unii din cei intrebati nu vorbesc o boaba romaneste. In acest fel isi pastreaza cultura secuiasca, refuzand limba oficiala. Adevarul e ca noi romanii avem ceva cu ungurii, ei sunt toti copii faini.. Ma intreb de unde li se trage.
Zau? La Romexpo? Macar citeste cu atentie articolul si dupa aceea comenteaza….
Eu am fost in secuime, la Miclosoara (Miklosvar pe ungureste) chiar in ianuarie, anul acesta, si nu mi s-a parut deloc ca secuii ar avea ceva cu mine. Am fost chiar la Batanii Mici, la o moara de apa a carei proprietara, o baba, nu stia o boaba ungureste, si totusi am reusit sa ma inteleg cu ea. Pentru faptul ca secuii vor sa-si pastreze cultura lor, ar trebui laudati, nu blamati. Si inca ceva. Contele Kalnoky – afli pe internet despre cine e vorba – se plangea ca copiii lui nu au invatat romaneste fiindca profesorii de romana de la scoala din Sf. Gheorghe nu-si fac bine treaba…
Radule, te inseli, Romexpo era doar punctul de plecare pentru amintiri culese de autor chiar din zona infestata de maghiari. Pentru ca inteleg ca asta simti tu, ca ei sint niste organisme daunatoare. Te inteleg, ca esti ardelean inimos! Da nu-i pacat sa generalizezi? Eu nu am avut la viata mea decit o unguroaica, dar tare era faina, ca sa intelegi ce vreau sa spun…….
Apreciez replica.. Am prieteni si colegi unguri. Nu e cazul si nu am spus ca ungurii sunt toti rai. Imi cer scuze pt impresia de generalizare. In acelasi timp, constat cu amaraciune ca nu putem (in sensul de nu avem voie) spune, ca romani, ca ungurii ne-au oprimat de-a lungul istoriei, si ca in continuare vor Ardealul, fara sa vina o multime de oameni sa netraga de urechi. Maybe it’s just me, oi fi vazut prea multe filme romanesti sovine care m-au indoctrinat. Inca o data scuze, am deschis discutia unde nu trebuia, si intr-un moment nepotrivit. Oricum, inca o data, gazeta e simpatica, si n-are de-a face cu istoria. My bad.
Ba nu, e adevarat. Si eu am batut Harghita. Si eu sunt roman care nu stiu nici o boaba de ungureste (sa injur doar pt cazuri disperate 🙂 ) dar peste tot nu am simtit ca ar fi o problema cu faptul ca nu le stiu limba. Am fost cu afaceri ceea ce a presupus sa iau legatura si cu oameni simpli. Nu am avut nici o problema. Dar am o constatare/ Exista un interes clar pentru a intarata ungurii contra romanilor si/sau invers, Se simte peste tot. Ma mir ca nimeni din presa nu sesizează asta. Harghita e pe un butoi cu pulbere dar nu din cauza conflictelor interetnice ci din faptul ca oamenii acolo sunt incontinuu provocati. Ar trebui detaliat mult acest lucru. Oricum, oamenii sunt OK.
Cica: „Te inteleg, ca esti ardelean inimos!”
Busted! Un alt mit care ar trebui sa pice: nu ardelenii sunt cei care vad in unguri niste agenti patogeni. Ci alde Mitica, Juvete si altii „din afara arcului extracarpatic” (sic). Care n-a vazutara in viata lor ungur sau neamt da’ a-nvatatara la scoala ca liftele astea straine vor sa le fure Transilvania pe care cu onor o ruineaza.
Ardelenii (romanii ardeleni, evident) se iau la bataie cu ungurii doar cand vine un Mitica politician si le zice ca au fost invadati (vezi martie 1990). Nu ca Tokes Bacsi ar fi mai putin imbecil in acest context…
Unui prieten i s-a intamplat faza cu painea in Secuime, dar exact invers!
Tipul e bucurestean si invata ungureste din pasiune. Se duce in Secuime (Odorhei, parca, nu mai stiu exact unde) la magazin; vanzatoarea clar unguroaica. Se apuca sa ceara paine pe ungureste- na, foarte mandru ca stie sa se descurce; vanzatoarea, probabil intelegand ce e cu el din maghiara stalcita si accentul dubios- ii raspunde pe romaneste.
Pe de lalta parte, toti cei pe care i-am auzit sa zica „daca te duci in secuime si ceri o paine pe romaneste se uita aia urat la tine si nu te servesc” sunt, invariabil, persoane care n-au fost in viata lor pe acolo.