Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Angrosiștii de visuri ucigașe

Zoom Angrosiștii de visuri ucigașe

În al patrulea sezon din Narcos, resetat, după moartea lui Pablo Escobar din 1993 și din finalul sezonului 3, în Mexicul traficului cu narcotice al cartelului din Guadalajara anilor ’80, ca un supliment al seriei cu alte personaje, sîntem martorii ascensiunii unui antreprenor ambițios din mahalalele din Culiacán, Sinaloa, obsedat de o idee de afacere agricolă la scară mare: cultivare și export de iarbă (ulterior, și de cocaină columbiană), în State. Omul cu ideea, Miguel Angel Felix Gallardo – El Padrino, pentru amici –, dezvoltă conceptul unind concurența, cei mai importanți traficanți mexicani, într-un sindicat al drogurilor foarte eficient, și toate ar fi mers ca pe rotițele unse ale sistemului, dacă n-apărea în scenă agentul DEA Kiki Macarena, americanul născut în Mexic hotărît să-și facă meseria într-un stat profund corupt și să saboteze activitățile cooperativei ajunse rapid o firmă transnațională care vinde visuri americanilor la colțul străzii, cu polițiști și politicieni printre acționari.

După acțiunea cursivă și plină de suspans a variantei columbiene, urmează însă o dezamăgire. Lent, pe alocuri, neinspirat în alegerea firelor narative și, cu o excepție (Don Neto), populat de personaje superficial conturate, Narcos: Mexico nu se ridică la nivelul calitativ al predecesorului, identificîndu-se perfect cu imaginea figurii centrale, El Jefe de Jefes. Nu vă așteptați la Pablo cel fioros al primelor trei sezoane: șovăielnic, confuz, cu prea multe momente de slăbiciune în care nu-i suficient de amenințător ca să fie luat în serios, Felix Gallardo pare mai mult un director de vînzări nesigur de tacticile lui comerciale la ședințele corporației decît dresorul care trebuie să intre zilnic în cușca cu tigri a cartelului, cu un bici într-o mînă și o halcă de carne sîngerîndă în cealaltă.

Mai interesantă ar fi fost concentrarea pe personajul Joaquín Guzmán (mafiotul pitic din anturajul lui El Padrino lansat în adevărata carieră criminală ca șofer al său, aproape inexistent în cadru), cel care avea să ajungă mai tîrziu faimosul El Chapo. Pentru că e clar că într-acolo se îndreaptă Narcos: Mexico: către saga unui Pablo Escobar mexican care, printre altele, a uimit întreaga lume cu supertunelul luminat și ventilat, o bucată de autostradă subterană care dă praf și acum oricărei porțiuni din A1/2/3-urile noastre, construit pînă sub celula închisorii de maximă securitate din care a evadat a doua oară. Dar, cel mai probabil, nu va ajunge acolo decît abia peste vreo două-trei sezoane. Dacă audiența nu evadează între timp din fața ecranelor.

Narcos: Mexico, 2018-, pseudo-cronica ascensiunii cartelului drogurilor mexicane, creat de Chris Brancato, Carlo Bernard și Doug Miro, difuzat de Netflix.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100