Dacă-l asculți pe Vasile Dîncu, înțelegi de ce Croitorașul cel Viteaz s-ar fi putut naște la Cluj. Dintr-o singură lovitură de PR, sociologul de la Apărare a strivit, ca pe muște, întregul roi de amenințări rusești. Tot ce n-a visat armata română să aibă în arsenal s-a dus Dîncu să-i aducă din Israel. O săptămînă întreagă presa a fost bombardată cu știri eliberatoare din Israel. Vom avea drone Hermes 450, ne-au spus știrile. Vom avea și Hermes 900. Piloții noștri de F16 se vor antrena cu instructori israelieni. Ba chiar vom fi prima țară din Europa care cumpără Iron Dome, celebrele rachete cu rază scurtă de acțiune care păzesc Israelul de atacurile dușmanilor arabi.
De fiecare dată cînd a deschis Dîncu gura în Israel, românii au putut vedea munți de armament modern stivuit între dinți și măsele. Numai că, în acest moment al discuției, trebuie amintit un banc.
Bulă merge la psihiatru. Dom’ doctor, am probleme. Ce probleme? Întîrzii la serviciu. Cum așa? Păi, dimineața, cum ies pe ușă să merg la lucru, se deschide ușa apartamentului vecin și o brunetă bună în draci mă ia de mînă și mă trage înăuntru. Mă călărește două ore, abia scap. Cînd să ies din lift, altă ușă se deschide și o blondă ca-n filmele porno mă tîrăște la ea în apartament. Alte două ore, altă întîrziere. În fine, cînd aștept în stația de autobuz cu ochii pe ceas, oprește o mașină sport, iese din ea o roșcată focoasă și mă înhață, mă duce la hotel și mă mulge de ultimii stropi de energie.
–Aha, zice doctorul. Și de cînd ți se întîmplă asta?
–De mîine, dacă se poate, zice Bulă.
Căci Iron Dome, stimați cititori, sau sistemul integrat de arme SHORAD/VSHORAD din care face parte, e prins în finanțarea care începe în 2025 și se termină în 2030. Dacă adăugăm la aceste planuri și întîrzierea medie de zece ani pe care o înregistrează de obicei programele românești de înzestrare militară, înțelegem că rușii pot răsufla ușurați 18 ani, înainte să înceapă să-și facă griji din cauza rachetelor israeliene. Pentru drone, intervalul de relaxare al rușilor e de doar opt-nouă ani, iar asta dacă, în ciuda minciunilor de pînă acum, cumpărăm pînă la urmă ceva. Despre instrucția piloților de F16 putem discuta abia peste trei-patru ani, cînd vor începe să vină piesele de schimb pentru cele 12 avioane ținute la sol ca să aibă piese celelalte cinci care zboară.
Rușii n-au, așadar, motive de îngrijorare. Vizita lui Vasile Dîncu în Israel le-a mai oferit cîțiva ani de huzur. La fel și nouă, fiindcă avem în depozitele de la Buftea lăncile și caii lui Sergiu Nicolaescu.
De când a intrat în arsenalul defensiv al Israelului în 2011, Iron Dome și-a dovedit non-valoarea în multe runde de luptă împotriva palestinienilor din Fâșia Gaza. Fiecare baterie costă în jur de 150 de milioane de dolari, iar fiecare rachetă interceptoare 50.000 de dolari. Rachetele Qassam folosite de Hamas costau vreo 500 de dolari . Iron dome a rămas imediat fără muniţie plus ca a interceptat doar 2/3 din rachetele astea făcute în garaj cu ciocanul . USA a cumpărat 2 sisteme dar nu a mai dorit altele când a înţeles că nu sunt folositoare . Din fericire pentru Israel există România , o ţara cu politicieni corupţi care cumpără la ordin toate ştifturile . Astfel paguba o suportă prostul satului care mănâncă orice îi dai de pe jos .
..la ce se pricepe individul asta in definitiv? In afara de a scoate prostii pe gura ca o mitraliera n-are alta afinitate pentru treburile militare.