Cînd vine vorba despre supereroi naționali, gen Superman, Captain America sau Homer Simpson, personaje providențiale care-ar putea salva țara, poporul și familia în caz de catastrofă, dezastru sau diverse nenorociri casnice, Australia nu prea are nimic în stoc. Mai exact, n-avea, pînă acum cîteva săptămîni, cînd, din suburbiile orășelului Dapto, a apărut Koala Man.
Kevin Williams e un tată de familie plictisitor de obișnuit, un omuleț între două vîrste cu burtă de bere, chelie și comportament superconformist, de cetățean-model care spune prezent, imediat după revelion, la coada de plătit impozite. Chiar dacă la bursa valorică a familiei banalele sale calități nu prea sînt respectate, comparativ cu spiritul practic al nevestei, obsesia pentru popularitate printre colegi a fiicei adolescente sau cumințenia fiului tocilar, marele patriot local, fan absolut al respectării legii, are un secret: cînd cartierul e în pericol și vremurile o cer, omul nostru se transformă în supererou. Doar cu o mască de ursuleț de eucalipt pe față și o mantie trasă peste hainele de zi cu zi, un deghizament care nu-i poate ascunde complet adevărata identitate, Koala Man pleacă hotărît în misiunea sa de a proteja orașul de răufăcători, oricine ar fi aceștia. Trecători nesimțiți, care nu strîng răhățeii cîinelui cînd ies cu el la plimbare, vecini leneși, care nu se sinchisesc să-și scoată tomberonul în stradă în ziua de colectat gunoiul, năuci dezordonați aflați în mare nevoie de cineva responsabil care să le recupereze lucrurile uitate pe undeva. Idiot (de la idee-idealism, desigur) inofensiv, gata oricînd de sacrificiu pentru binele public, vigilante-le de la antipozi intervine prompt să salveze ziua, însă, din prea mult entuziasm și rîvnă de a ajuta, face o mulțime de boacăne și intră în tot felul de belele.
Deși n-are deloc aptitudinile fișei postului de supererou, singura lui superputere fiind obediența pînă la absurd la reguli de tot felul, norocosul justițiar iese cu bine din orice încurcătură, rezolvînd cumva situația. Frustrarea sa cea mai mare vine din faptul că eforturile îi rămîn neapreciate, nefiind recunoscut de ceilalți ca un supererou adevărat – mai mult, că se găsește și un nemesis care să-i uzurpe poziția, concurența în supereroism ce-i zădărnicește tentativa de cucerire a simpatiei orașului. E de-a dreptul înduioșător să vezi că, în pofida intențiilor sale onorabile, Koala Man n-are deloc popularitate printre concetățeni, că puțina încredere de care se bucură ca supererou low cost nu depășește nivelul bunului samaritean naiv, genul care trece o bătrînică strada, chiar dacă ea nu vrea chestia asta.
Koala Man tratează tema supereroului cu o autoironie specifică comunității mici, nebăgate în seamă, conștientă că supermanii săi nu se pot compara cu originalul. Comicul de situație cu accente parodice din aventurile ridicole ale acestui închipuit caraghios de suburbie australiană care se crede invincibil doar pentru că și-a pus o mască pe față vine și din referințele obscure la cultura pop a țării cangurilor, dar umorul e sub cel al altor sitcom-uri animate. Kevin seamănă, oarecum, cu un Stan din American Dad mult mai șters și mai insignifiant, iar epopeei sale citadine îi lipsesc inteligența stil Solar Opposites sau haosul fantastic din Rick and Morty, celelalte proiecte ale producătorului executiv Justin Roiland. Dac-ar fi să-i căutăm un corespondent românesc, cam tot ce s-ar putea apropia de un Koala Man local e Păcală costumat în pielea Mioriței.
https://www.youtube.com/watch?v=8mW-deDh24U
Koala Man, 2023-, satiră animată pe tema ideii de supererou, creat de Michael Cusack, opt episoade de 23-24 de minute, difuzat de Disney+.