Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Bombardier Bebop

Zoom Bombardier Bebop

Va fi odată ca niciodată, peste fix 150 de ani, în 2171, mult după ce viața pe Pămînt nu va mai fi posibilă, o lume în care oamenii se vor împrăștia prin tot sistemul solar, cam ca românii, din momentul în care s-au scos vizele de călătorie în străinătate. Se vor reconstrui printre stele, pe sateliți mai mult sau mai puțin obscuri, clone de orașe, gen New Bucharest, pentru locuitorii lor din Berceni sau Militari emigrați în Noua Lume Nouă. Vor exista autostrăzi interplanetare cu multiple benzi și portaluri de accelerat gravitațional, ca să nu cumva să rămîi blocat în trafic, între Venus și Saturn, ca pe Valea Prahovei. Și vor continua să existe și infractori, pe care InterPol-ul, Poliția Interspațială, externalizînd activitatea de prindere a lor, îi va da în urmărire generală oricărui amator capabil să-i aresteze, păstrînd bugetul secțiilor doar pentru salarii, cafele și gogoși.

După banii ăștia, care circulă liber sub formă de criminali, umblă dezlegați Jet, ex-polițistul condamnat pe nedrept pentru corupție, și Spike, un aventurier născut pe Marte cu alură și aptitudini de Bruce Lee. Cei doi vînători de recompense – cowboy, în jargonul breslei – livrează bătaie ca-n ’71, 1971, la tot cartierul, cutreierînd spațiul călare pe Bebop, nava cosmică cu comutatoare și butoane făcute, parcă, în ’50. 1950. Criminalii nu prea se lasă prinși și pentru că bătăușii noștri deviază de la misiune din tot felul de motive extraprofesionale, intersectîndu-se cu diverși indivizi din trecutul lor tumultuos, cu Faye, o concurentă de biznis care, vrînd-nevrînd, li se alătură în parteneriat, și, desigur, ca-n orice film de acțiune care se respectă, cu o temută organizație criminală, Sindicatul, în care Spike a fost Fearless, pînă să supere pe el Vicious, care… Pauză publicitară.

Dacă începutul ăsta de basm intragalactic sună a aventuri de bandă desenată, nu vi se pare: Cowboy Bebop chiar arată ca niște desene animate. O dată, în sensul bun, pentru că e tributul adus unei manga relativ celebre, printre inițiați, acum mai bine de douăzeci de ani. Și, de mai multe ori, în sensul rău, pentru că ăsta e feeling-ul general.

Îmbrăcați tot timpul la fel (salopetă fără mîneci, respectiv, costum, cravată, cămașă cu gulerul ridicat, de cocalar), ca în niște uniforme de supereroi, durii ăștia nu mor nici dacă le descarci în piept tot încărcătorul din poveștile de cîrciumă ale bombardierilor zilelor noastre. Scenele de luptă, gîndite à la Tarantino în Kill Bill, au o naivitate de parodie involuntară a unei parodii. Nu e singura referință ratată: din toate genurile imitate a ieșit doar atmosfera unui noir fake combinat, pe ritmuri de jazz, cu un cyberpunk primitiv și cu o tentativă de odisee spațială cu glumițe superprevizibile. Pentru ca autoironia să aibă efect trebuie sprijinită de un scenariu inteligent și de un umor de calitate. Nu-i cazul aici: cam știi ce vor face personajele în următoarele (zeci de) minute și le completezi replicile dinainte, de parcă le-ai fi sufleor.

Ce-i mai grav, însă, în toată construcția acestui univers copiat după filmele cu bătaie din anii ’70, mutate în spațiu, cu narativul setat pentru mintea rămasă în ’70, în care logica și bunul-simț nu funcționează, este inconsistența mesajului de un egoism feroce atribuit eroilor în care se transpune telespectatorul. Un anumit gen de telespectator. Asta face din Cowboy Bebop o prostie colorată și violentă de satisfăcut instincte ultraprimare, regizată parcă de același tip care-a făcut reclama pentru pariori cu bombardierul pupăcios.

Cowboy Bebop, 2021-, western în spațiu cu și pentru bombardieri, adaptare de Christopher Yost după seria anime omonimă creată de Hajime Yatate, zece episoade de 39-51 de minute, difuzat de Netflix.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale