Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Breaking News: Verdictul, în direct!

Zoom Breaking News: Verdictul, în direct!

1995, Michigan. Un tînăr invitat într-o emisiune TV de scandal, gen Jerry Springer Show, ca să se întîlnească cu o persoană secretă care s-a îndrăgostit de el, are surpriza să constate că aceasta nu-i o ea, ci un el, amicul gay al unei prietene; jenat, refuză insinuările c-ar fi homosexual. Cîteva zile mai tîrziu, își cumpără politicos o armă, bate la ușa ineditului său admirator și îl împușcă mortal.

În 1984, un alb înghesuit în metroul newyorkez de niște adolescenți de culoare care îi cer insistent bani scoate pistolul și îl descarcă fără să clipească în toți cei patru agresori.

1999, Bronx. Un imigrant african care se caută prin buzunare după chei, în fața locuinței, este ucis instantaneu de cele 41 de gloanțe trase de patru polițiști în civil speriați de pistolul său care e, de fapt, un portofel.

2003, Alabama. După autodenunțul directorilor financiari ai companiei de Top 500 HealthSouth, managerul general, o vedetă media locală care trăiește pe picior mare, este învinuit de fraudă, spălare de bani, fals, uz de fals și alte 80 de capete de acuzare, într-o schemă infracțională cu prejudicii de trei miliarde de dolari. Strategia sa de evitat pușcăria? Pînă la proces, se transformă în teleevanghelist și-și angajează un avocat bun de gură care, în prima instanță, îi cîștigă achitarea.

În 1983, o femeie de 21 de ani intrată să ia țigări într-un bar muncitoresc dintr-un orășel de pescari e violată de patru indivizi pe masa de biliard, în aplauzele, rîsetele și uralele altor 15 spectatori.

Decembrie 2008, Chicago. Ambițiosul politician Rod Blagojevich, ajuns guvernator prin tot felul de deal-uri dubioase (fonduri de campanie la schimb cu trafic de influență în favoarea donatorilor), scoate la o licitație neoficială locul în Senat lăsat liber de proaspătul președinte Obama, este arestat de FBI pentru corupție, pe baza unor înregistrări telefonice incriminante, și e condamnat la 14 ani de închisoare.

Toate aceste șase cazuri foarte diferite au o singură chestie în comun: hipermediatizatizarea care a transformat rezolvarea lor într-o miză națională. Procesele devenite imediat publice, prin articolele și talk-showurile de căutat senzaționalul, în știrile televiziunilor generaliste sau pe Court TV, postul specializat în difuzarea de emisiuni juridice, au generat imense controverse în societatea americană, opinia publică incitată de presă protestînd deseori în stradă, punînd presiune pe magistrați.

După vizionarea compilației de înregistrări ale transmisiunilor TV, capturi de titluri ale ziarelor vremii și interviuri cu o parte dintre cei implicați, inculpați, rude ale acestora, avocați sau jurnaliști, din Trial by Media se pot trage mai multe concluzii. Vinovat, nevinovat, lumea te judecă înaintea pronunțării verdictului; nu prea contează de ce ești acuzat, dacă ai un avocat abil care știe să manipuleze jurații; de dragul audienței, media construiește azi mituri ca să le dărîme mîine.

Trial by Media, 2020-?, antologie documentară de procese americane hipermediatizate, produs, printre alții, și de George Clooney, difuzat de Netflix.

1 comentariu

 1. #1

  Bun documentar, de altfel cam cum se intampla azi in 95% din presa romaneasca transformata definitiv din mijloc de opinie si informare in instrument de linsaj si manipulare in masa.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]