Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Când Isărescu o ia pe teorie

Zoom Când Isărescu o ia pe teorie

Când începe să o rupă teoretic, Mugur Isărescu își ia o față amuzat-plictisită. Scenele sunt însă înduioșătoare: guvernatorul BNR citește de fiecare dată un fel de referat de anul II de la Finanțe-Bănci, scris ușor neglijent și cu pasaje copiate de prin alte referate, cu tot cu greșeli.

Mi-a amintit de marele gânditor ardelean George Maior, scriitor de prefețe pe la Cicero, așa, după mintea lui, cam cum a înțeles el treaba cu statul, cu liderii, cu oamenii și cu viața în general. E sfâșietor să-i vezi pe acești băieți convinși că descriu constelații când, de fapt, înnoadă locuri comune.

”Pe plan internațional tot mai mult se spune că «good ethics is a good business», deci dacă ai comportament etic corect, și business-ul merge bine. Cred că au trecut ceva ani de când v-am spus despre acest reviriment al eticii în business” – cuvintele părintești ale lui Isărescu adresate bancherilor la conferința „Banking Compliance Summit”.

”Tot ce se numește clasicism în economia politică, la englezi a pornit dintr-o societate cu comportamente aproape puritane. La Adam Smith etica era prezumată în orice activitate de business. Etica era prezumată în funcționarea piețelor și a mâinii invizibile. Asta e. Când Adam Smith vorbea despre faptul că dacă urmărești interesul celuilalt, îți urmărești interesul tău, vorbea despre o anumită etică a negocierilor, nu neapărat să îți tai clientul la beregată” – tot Isărescu, citind după o fițuică șutită de pe referate.ro. Nu știu dacă Isărescu o făcea la mișto, dar să vorbești de Adam Smith în fața unora care stau cu ghilotina profitului deasupra capului în fiecare trimestru, a unora pentru care aerul se mai numește și randament, a unora care vânează continuu paradisuri fiscale legale și ilegale doar pentru a ”optimiza fiscal” e ca și cum ai citi din ”Scufița Roșie” în mijlocul iernii, înconjurat de lupi înfometați. Aa, sau, mai degrabă, este ca și cum ai citi din Charles Dickens în fața unui guvernator de Bancă Națională care împarte din profit cu angajații de Crăciun, în vreme ce dincolo de zidurile Băncii îngheață păgubiții de la francul elvețian.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint