Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Casa de copii nu-i acasă

Zoom Casa de copii nu-i acasă

În A Series of Unfortunate Events sîntem martorii neputincioși ai aventurilor tragice ale copiilor Baudelaire, o fată, un băiat și un bebe care trec printr-o serie de evenimente nefericite, după ce un incendiu care le-a mistuit casa, cu tot cu părinți, i-a lăsat homeleși și orfani. Violet, adolescenta inteligentă interesată de tot felul de invenții mecanice, Klaus, puștiul studios pasionat de lectură, și Sunny, bebelușa amatoare de ros obiecte ale cărei onomatopee sînt subtitrate cu remarci ironice foarte pertinente, sînt inițial dați în custodia maleficului Count Olaf, un actor de teatru foarte ieftin și șeful trupei de bufoni cu care dă reprezentații sub diverse deghizări, cu scopul de a le deveni tutore legal, doar pentru a pune mîna pe substanțiala moștenire ce va reveni copiilor, atunci cînd Violet va deveni majoră. Maltratați și exploatați, copiii încearcă să apeleze la ajutorul adulților din jur, apoi, pierzînd încrederea în maturii stupizi și orbi la manevrele evidente ale lui Olaf, uzează de talentele lor de inventatori și detectivi încercînd să evadeze din universul ăsta concentraționar și să descifreze misterul morții părinților, dar, ghinioniști, scapă dintr-o situație cumplită pentru a intra într-alta și mai îngrozitoare.

Sună teribil, nu? Partea bună e că cele opt episoade cu atmosferă de poveste de groază pentru copii sînt diluate cu momente umoristice de tip Mary Poppins combinate cu Familia Adams, într-un fel de piesă de teatru în patru acte a cîte două scene în stil burlesc, cu imagine de film noir și personaje și situații ridicole de un fantastic absurd à la Tim Burton. Povestitorul intervine periodic cu cîte un comentariu sarcastic la o fază tocmai întîmplată, scenele sînt trasate în tușe groase, cu replici subliniate pentru copii și, totodată, pentru adulții naivi din piesă, cărora li se explică astfel răutatea din acțiunile eroului negativ.

A Series of Unfortunate Events pare o lungă și sofisticată reclamă a unei asociații de protecție a copilului care pledează pentru armonie în familie și pentru atenție în îngrijirea minorilor, sensibilizînd publicul prin prezentarea suferinței orfanilor. Și o alegorie despre prăpastia dintre generații care se cască între adulții obtuzi și egoiști, care nu le dau importanță și nu-și ascultă copiii, dintre diferitele unghiuri în care se văd lucrurile – ce-i bun și ce-i rău, ce-i minciună și ce-i adevăr – în funcție de vîrstă și poziție. Toate acestea fiind spuse, o paralelă cu evenimentele actualității e foarte tentantă. Nu-i locul însă aici, la rubrica de seriale, să identificăm cam cine ar fi, în A Series of Unfortunate Events din Piață, Count Olaf, trupa de bufoni și copiii orfani de democrație.

A Series of Unfortunate Events, 2017- , comedie neagră pentru copii cuminți și adulți obraznici, adaptare pentru TV de Daniel Handler și Barry Sonnenfeld a seriei de cărți omonime scrise de Lemony Snicket (pseudonimul literar al lui Handler), difuzat de Netflix.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale