Winston și Frankie sînt doi frați care, în copilărie, la indicațiile lui Cormac, fostul lor father figure care i-a adunat de pe stradă și i-a învățat toate șmecheriile vieții de bandit, s-au jucat nesăbuit de-a prinselea cu o sticlă cu benzină, dînd foc unui apartament și omorînd locatarii. Au trecut douăzeci de ani de-atunci și cei doi orfani plecați pe drumuri separate, complet diferite, cel de om de afaceri la Londra și, respectiv, de pușcăriaș și soldat în războiul din Vietnam, ajung să se reîntîlnească în New York cu Cormac, managerul hotelului Continental, un stabiliment misterios care, pe lîngă cazarea unor clienți foarte dubioși, oferă o vastă gamă de servicii supercriminale.
După ce Frankie face greșeala să-i fure un obiect extrem de prețios și este ucis la ordinul lui Cormac, Winston se simte, desigur, dator să-l răzbune, omorîndu-l și distrugîndu-i hotelul. În asaltul Continentalului, echipa de duri condusă de el se confruntă cu o armată de mercenari, printre care s-au rătăcit și o polițistă asiatică cu motivație pur personală, doi gemeni tăcuți îmbrăcați în negru și alți asasini siniștri. Oamenii mor ca muștele, fără sens sau cauză, doar pentru că răposatul Frankie s-a amuzat spărgînd un seif, ca să-i ia fostului său mentor și partner in crime o nenorocită de presă de monede.
Dacă vă era cumva dor de filme cu bătaie și multe împușcături, The Continental: From the World of John Wick umple această lipsă cu niște aventuri în viteză ca-n anii ’70, cînd credulitatea telespectatorilor era atît de mare, încît o chestie ridicolă ca plimbarea eroilor printr-o ploaie de gloanțe fără să se ude de sînge era privită ca și cum ar fi ceva normal. Povestea tipului care-și răzbună fratele ucis a fost spusă, cu mici variațiuni, de atîtea sute de ori, încît numai o parodie ar mai putea funcționa cît de cît plauzibil. Dar The Continental… nu-i decît involuntar comedie, pentru că, indiferent de acțiunea fără cap, repetitivă, și firele narative suplimentare nesemnificative, adăugate doar la trecerea timpului, are ambiția să se ia în serios, insistînd pe o violență excesivă filmată întunecat în stilul noului noir cinematografic. Dar nici un director de imagine oricît de bun nu-ți salvează de la faliment o producție prost gîndită, o carcasă video goală de conținut, fără substanță, care ar putea fi etichetată mai degrabă drept musical comic: personajele insuficient dezvoltate, de care nu-i pasă nimănui, dansează kung fu pe ritmurile coloanei sonore vechi de cincizeci de ani, o selecție muzicală de toate genurile, de la Boney M. la Black Sabbath și de la Pink Floyd la Santana, plus funk cît încape.
Eșecul n-ar fi fost complet fără un nume celebru pe afiș. Directorul de casting și-a imaginat, probabil, c-a dat lovitura, cînd l-a convins pe Mel Gibson să semneze contractul ca să fie Cormac. Numai că fostul Mad Max e doar reclama unui produs submediocru, Mel jucînd rolul gangsterului psihopat în aceeași notă, complet neconvingător. Adică, fără a exagera prea mult, aproape la fel de amenințător ca un bunic supărat pe nepoții care i-au spart un geam cu mingea.
The Continental: From the World of John Wick, 2023-?, șaorma video cu de toate – răzbunare, jaf, curse de mașini, averse de pumni și grindină de gloanțe, adaptare TV de Greg Coolidge, Kirk Ward și Shawn Simmons după scenariul filmelor din seria John Wick creat de Derek Kolstad, trei episoade de 86-97 de minute, difuzat de Amazon Prime Video.