La Napoli, acolo unde s-au inventat pizza și mafia de cartier, în Secondigliano, suburbiile nordice ale orașului prin care colcăie, pe scutere și motociclete, dealer-ii de droguri și băiețașii de stradă, gangsteri mai mari sau mai mici, Don Pietro Savastano este Naș temut și respectat. Bani, bani și mai mulți bani, asta-i deviza lui de căpătîi, dar pentru obținerea lor trebuie să ducă un război dur de împărțire a teritoriilor cu concurența, alte clanuri la fel de lacome la cîștig. Gennaro, fiul său total neexperimentat și prietenul acestuia, Ciro, tînărul inteligent și ambițios, mîna dreaptă a lui Don Pietro, sînt eșalonul doi care crește la umbra Nașului. Pentru oamenii ăștia necruțători, Vedi Napoli e puoi mori nu e doar o figură de stil. Lupta continuă pentru supremație dintre bătrînii experimentați aflați la conducere și lupii tineri care vor să ajungă jupîni nu are limite, de la torturarea și masacrarea în grup a rivalilor pînă la incendierea casei părinților sau uciderea soțiilor și copiilor acestora.
Așa începe Gomorra, serialul italian care te face să exclami aproape la fiecare scenă: „Mamma mia!”. Nu s-a mai văzut așa ceva de la Caracatița lui Tano Carridi și Corrado Cattani, cu diferența că, în cazul de față, avem de a face cu o La Piovra pe invers, văzută doar dinspre mafioți, fără prezența polițiștilor, telespectatorul fiind singurul martor al confruntării dintre diversele facțiuni cu componență foarte fluidă, care abundă în alianțe de moment și faze de trădare, răzbunare și reglare de conturi.
Cu o substanță cinematografică densă și o autenticitate aproape de documentar, Gomorra nu lustruiește cu nimic viața nici unui personaj: totul e crud și brut, sîngeros și violent; se iau decizii ticăloase, în lipsa vreunui cod de conduită morală – ce se face și ce nu se face; acțiunea are ritm, fără momente moarte. În afara scenelor în care personajele mor ca muștele, mai ceva ca-n Game of Thrones: în fiecare episod este ucis cîte un protagonist fără teama că ar exista cumva vreo penurie de amatori care să-i ia locul. Nu știi niciodată ce se va întîmpla în continuare, poți doar să presupui că personajele principale or să aibă viață măcar pînă la sfîrșitul sezonului.
Dacă puteți crede, pe lîngă Gomorra, The Sopranos pare o simplă fantezie distractivă, o scenetă de Italo-americanii au talent montată în emisiune la Măruță.
Gomorra, 2014-, thriller despre viața și moartea în mafia napoletană, creat de Roberto Saviano după romanul său omonim, difuzat original de Sky Italia, disponibil pe HBO Go.