Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Country Break: Romania

Zoom Country Break: Romania

Nu, nu-i nici o greșeală: rubrica de turism e tot în altă pagină, chiar dacă serialul de săptămîna asta este unul de călătorie prin țară – Flavours of Romania, videojurnalul turistic al ziaristului britanic Charlie Ottley, care, uimit de sălbăticia României, a străbătut-o în lung și-n lat, călare pe un Harley Davidson și urmărit de o cameră de filmare.

După șase ani de la debut, cel de-al doilea sezon de Flavours of Romania dedică, la fel ca și primul, un episod fiecărei regiuni istorice, cu excepția Transilvaniei, care are două. Pentru proiectul ăsta, Charlie a stat în șa șapte luni, pe un drum lung de 20.000 de kilometri, conform calculelor făcute la lansarea de la Șirnea de acum două săptămîni. N-a contorizat încă și litrii de pălincă, țuică și vin consumați; rămîne, probabil, pentru sezonul trei al acestui poem în imagini care putea fi botezat și Miorița foarte pitorească.

Un road-show combinat cu city-break-uri și village-break-uri pline de experiențe locale autentice, asta e Flavours of Romania. Peisaje deosebite, întîlniri cu oameni interesanți, povești de viață, momente folclorice inedite (de la Fanfara Zece Prăjini la Subcarpați, dar și artiști rurali încă fără nume), rețete culinare redescoperite. (Pînă la urmă, ăsta e și titlul serialului, nu? Gusturi românești.) Un periplu fascinant, mai puțin sau deloc prin locuri foarte cunoscute ca marile orașe și mainstream-ul turistic gen Valea Prahovei, și mai mult prin cele neștiute, sate uitate de lume, în care nu se poate ajunge decît pe jos, și comunități izolate în Deltă sau pe munte, printre căruțe cu fîn și vite care pasc slobode, din curtea localnicilor în muzee etnografice, mănăstiri și ateliere de meșteșugari, prin saline și peșteri, la podgorii și crame, toate filmate spectaculos din dronă. Foarte variat, un concediu românesc Charlie Ottley style presupune să dormi și în pensiuni-boutique, și în cortul din livada casei, să mănînci și la stînă, și în restaurante gourmet, pentru că, da, există în România și o cremă de cazări cu gastronomie premium, chiar dacă Travel Channel sau Michelin n-au venit încă să le dea stele.

Ca român, primul lucru pe care-l remarci la acest documentar turistic e ce l-a atras pe Charlie, care a avut timpul și răbdarea necesare să descopere un peisaj turistic foarte divers. România e un mix de emoții și senzații, o cutie de bomboane forrestgumpiană din care depinde ce alegi să prezinți. Dușmanul betoanelor turnate în natură și adeptul feroce al păstrării tradițiilor, Charlie a ales să ne arate fața frumoasă și optimistă a României, dar n-a ezitat să critice, cu obiectivitatea străinului crescut într-o altă cultură, păguboasa mentalitate autohtonă, nepăsarea și neglijența în care au fost abandonate Băile Romane de la Geoagiu-Băi, lacul termal secat de la Băile Felix sau Băile Imperiale de la Herculane (cazul cel mai trist și mai alarmant). Nu s-a ferit să pomenească de clădiri istorice în ruină, de drumuri sparte și pline de gropi, de omniprezentele gunoaie. Dar, după aprecierea lui, 90% din ce-a văzut e de bine. Cu umor și cu respect pentru gazdele sale, a pus pe sticlă locuri de cazare interesante, construite în spiritul locului, respectînd natura, peisaje încă sălbatice și oameni prietenoși, ospitalieri. După ce-a umblat atîta timp pe-aici, nu-i neapărat o surpriză că a decis să se stabilească la Șirnea, în contracurentul masivului flux de emigranți spre UK, ca unul dintre britanicii care s-a săturat de monotonul stil de viață occidental și s-a mutat la țară, în România, într-o zonă montană în care totul e un challenge în fiecare zi, dar unde simți cu adevărat că trăiești.

Flavours of Romania reușește să demonstreze nu numai că vechiul este noul modern, ci și că România poate să se dezvolte responsabil fără să facă greșelile Vestului, care și-a distrus patrimoniul natural prin industrializare masivă și agricultură intensivă. Că țara asta are potențialul să cîștige dintr-un turism eco, atent cu mediul, mult mai mult decît o face acum, că poate atrage turiști străini, cu o promovare inteligentă, care n-are neapărat nevoie de foarte mulți bani, ci de o prezentare atractivă, dar onestă, realistă, și de mesaje pe canale de comunicare atent selectate. Ca, de exemplu, acest serial, difuzat pe Netflix, din păcate, numai la noi și la moldoveni: aparent, liderul platformelor de streaming TV l-a considerat o reclamă mascată.

Flavours of Romania, 2017-2023-?, thriller turistic prin România încă necunoscută, creat și prezentat de Charlie Ottley, nouă episoade de 43-47 de minute (primul sezon), zece episoade de 64-124 de minute (al doilea sezon), difuzat de Netflix, doar în România și Republica Moldova.

Citeşte mai multe despre:
PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

1 comentariu

  1. #1

    Sa-i dea Dumnezeu sanatate si multi ani lui Charlie. Sigur va avea nevoie (faceti si dvs aluzie la asta in Miorita f pitoreasca). Despre lacul cel secat scrisese si al dvs preaplecat comentator. Arata intradevar extrem de trist (si spre deosebire de Geoagiu-Bai si Baile Herculane, cam ireversibil).
    Iar Charlie si tizul sau cu sange albastru sunt parte a unui contracurent destul de masiv de britanici (ma rog, monarhul nu s-a stabilit definitiv in Romania-poate la pensie, ca acum a fost chemat in activitate ca sa zic asa). Acum mai bine de douazeci de ani ma uit pe un site primaresc al unei minscule comune de langa Beius/jud BH. Pe langa romani, maghiari, altii, apar ca domiciliati in sus-zisa comunitate si…3 britanici.
    Mai mult, cred ca e vecin cu Mike Ormsby.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint