Nume: Ricardo „Richard“ Leyva Muñoz Ramirez, „The Night Stalker“, „The Valley Intruder“, „The Walk-in Killer“. Data nașterii: 29 februarie 1960, El Paso, Texas. Ultimul domiciliu stabil: San Quentin State Prison, California. Educație: nouă clase neterminate, autodidact. Experiență profesională: 13 crime, cinci tentative de crimă, 11 violuri, 14 jafuri, între aprilie 1984 și august 1985, în zona Los Angeles – San Francisco, ca freelancer, plus alte proiecte și lucrări neatestate la proces. Competențe personale: abilități de lăcătușerie (descuiat porți, uși, ferestre), măcelărie (mînuire cuțit, ciocan, macetă) și comunicare (fluență în engleză și spaniolă pentru amenințări bilingve), creativitate și performanță în design macabru. Diverse: permis de conducere categoria automobile furate, disponibilitate pentru lucru acasă, la sediul clientului, hobby motivant (fan Satana). Premii: 19 condamnări la moarte, în 1989. Cea mai recentă realizare: personaj principal în miniseria biografică Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer.
Cam ăsta ar fi CV-ul profesionistului crimei care se potrivește profilului agenției de headhunting pornită în căutarea candidatului/suspectului perfect. Cei contactați pentru eventualele nerecomandări sînt Gil Carrillo și Frank Salerno, detectivii cazului Night Stalker, cum a fost botezat de presă, care au condus interviurile de angajare la pușcărie a lui Ramirez. Foștii criminaliști analizează fiecare aspect profesional al resumé-ului, amintindu-și în detaliu procedura de pensionare a ucigașului în serie care a terorizat California acum 36 de ani.
Deși au avut suficiente indicii (portretul-robot, mărturiile victimelor care-au supraviețuit, urmele pantofilor sport foarte rari pe care îi purta de fiecare dată), investigatorii au făcut greșeli peste greșeli (după ce un coleg de la circulație l-a oprit pe Ramirez în trafic și acesta a fugit, au avut la dispoziție mașina lui, abandonată într-un cimitir auto, în soare, luni întregi, fără a fi cercetată de amprente; aflați în contact prealabil cu dentistul său, în ziua programării intervenției stomatologice, n-au venit să-l aresteze; informații de la locul crimelor pe care doar el și investigatorii le știau au scăpat în media), Ramirez fiind prins pînă la urmă de trecătorii care l-au recunoscut după poza din ziare și predat polițistului care l-a scăpat de linșaj. Deci, spre deosebire de criminal, n-au fost prea profesioniști, din moment ce cetățenii le-au rezolvat cazul.
Montat hiperdramatic, cu o muzică sinistră și niște unghiuri și mișcări ale camerei care induc o stare de teroare, Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer prezintă cronologic activitatea lui Ramirez și circumstanțele anchetei criminalistice. Ce lipsește din CV e ultimul paragraf: în 2013, The Night Stalker a murit de o boală incurabilă în spitalul pușcăriei, fentînd executarea sentințelor de condamnare la moarte pronunțate în urmă cu 24 de ani. S-a dus în Disneyland, cum le-a zis celor prezenți la proces, în secțiunea cu orori din Casa Groazei.
Night Stalker: The Hunt for a Serial Killer, 2021, documentarul abominabilelor fapte ale unui criminal în serie, regizat de James Carroll și Tiller Russell, difuzat de Netflix.
853 de vizualizări