Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Deputatul Ungureanu, dacă n-are schele, se cațără pe doctori pînă sus, la stele

Zoom Deputatul Ungureanu, dacă n-are schele, se cațără pe doctori pînă sus, la stele

Deputatul USR Emanuel Ungureanu duce un război personal cu medicii de renume. E cel mai prolific denunțător de profesori universitari din ultima sută de ani. Procesoman de ambiție, luptător compulsiv cu demonii care-l bîntuie, Emanuel pare să-și caute de unul singur diagnosticul. Înjură chirurgi celebri, acuză șefi de spitale și face plîngeri penale doctorilor cunoscuți, aflați la vîrful carierei, oameni de a căror notorietate încearcă din răsputeri să-și lege numele.

Pe doctorul Victor Zota, fost șef la Agenția Națională de Transplant și ulterior coordonator național al Programului Național de Transplant, l-a acuzat de conflict de interese și fals intelectual. A făcut plîngere la DNA, dar cercetarea judiciară a descoperit că fapta nu există.

Pe profesorul Irinel Popescu, șeful școlii românești de transplant hepatic, l-a acuzat că a făcut trafic de organe. Instanța a decis că Ungureanu bate cîmpii și că i-a afectat profesorului imaginea, onoarea și reputația.

Pe profesorul doctor Ștefan Florian, șeful clinicii de neurochirurgie din Cluj, vicepreședintele al Federației Mondiale de Neurochirurgie, președintele Societății Române de Neurochirurgie și unul dintre primii neurochirurgi ai lumii, Ungureanu l-a acuzat că a tras sfori ca să-și angajeze fiul pe poziția de asistent universitar la UMF. Numai că fiul profesorului Florian a ieșit primul pe țară la rezidențiat și a avut cea mai mare notă la neurochirurgie. Sforile au fost trase în presă de Ungureanu, care ar fi dorit, se înțelege de aici, un neurochirurg mai slab.

Ungureanu l-a atacat și pe profesorul doctor Ioan Irimie, chirurg oncolog și rector al UMF Cluj. I-a făcut plîngere penală chirurgului Mircea Beuran, pe care l-a acuzat că i-a dat foc femeii care a ars în 22 decembrie 2020 într-o sală de operație a Spitalului de Urgență Floreasca. Beuran are alte păcate, cum ar fi plagiatul despre care am tot scris în Cațavencii, dar, în cazul instigat de Ungureanu, ancheta a stabilit că Beuran a ajuns la spital după ce femeia a luat foc.

Mihai Lucan e singurul caz în care plîngerile și denunțurile lui Ungureanu au pus procurorii pe o pistă mai apropiată de realitate. Profesorul Lucan, renumit pentru viteza și numărul transplanturilor de rinichi, a fost acuzat de mită și delapidare, a fost reținut și pus apoi sub control judiciar. Dosarul său nu are deocamdată o concluzie oficială care să confirme denunțurile, dar aici Ungureanu are ce spera.

În rest, procurorii asmuțiți de Ungureanu pe medici n-au făcut decît să tulbure oameni ocupați, să pună pe drumuri doctori care aveau treabă, să încurce fluxuri medicale și terapii și să restrîngă, de pildă, numărul operațiilor de transplant.

Între denunțuri la DNA, Emanuel Ungureanu dădea iama în spitale și filma cu telefonul: coșuri de gunoi, prosoape, infirmiere, brancardieri, asistente, rezidenți, pisici. Lupta lui cu doctorii a avut și această bază documentară, adică imagini oarecare, însoțite de cuvintele: cocină, jeg, mafioți, ticăloși, hoție, putoare, mizerie.

Dacă Ungureanu nu era politician, dacă n-ar fi fost interesat personal să dobîndească putere în domeniul sănătății, atacul lui permanent la figurile influente din medicina românească ar fi putut fi luat drept libertate de exprimare. Dar Ungureanu e deputat. E a doua oară deputat și a ajuns aici făcînd plîngeri penale.

Emanuel Ungureanu vrea să ajungă ministru la Sănătate. E un lucru cunoscut nu numai în USR, ci și în coaliția de guvernare. Ungureanu s-a lăudat în repetate rînduri că el l-a pus pe Costache la Sănătate.

Useristul Ungureanu nu e civil. E politician, iar politicianul caută puterea. Puterea se clădește pe relații, pe influență, pe notorietate. Dacă înjuri figuri cunoscute, ajungi și tu cunoscut. Nu mai e nevoie să înveți, să muncești în cercetare, să predai și să operezi decenii la rînd.

Apoi, sănătatea e un subiect sensibil. Dacă sînt mînuite cu viclenia potrivită, problemele din sănătate pot stoarce lacrimi și indignare. Sănătatea ajută socotelile legate de carieră ale politicianului Ungureanu. Cățărat pe ea, Ungureanu a primit o pelerină de erou, care ascunde, de fapt, o vastă operațiune în folos personal. Un alt procesoman, un Ungureanu de mărime egală și de sens contrar, l-ar putea acuza de conflict de interese, trafic de influență și obținerea de foloase necuvenite, dar această algebră întoarsă nu are încă voluntari.

Se poate menționa în favoarea lui Emanuel Ungureanu preocuparea lui constantă pentru ajutorarea copiilor cu afecțiuni renale cronice. Dar aceste fapte omenoase trebuie ținute departe de războiul lui politic și interesat cu oamenii care salvează vieți.
4 comentarii

 1. #1

  Acest zdruncinat din clanul bruscatilor are nevoie de șocuri. Asta este o evidenta. Mai rămâne de discutat doar asupra numărului acestora și a voltajului.

 2. #3

  foarte tare.. shi frumos.. da’ degeaba.. muie, sanatatea.. .

 3. #4

  *Soția sa, Loredana Ungureanu, un medic primar dermatolog, încearcă, de mai bine de opt ani, să se angajeze la stat, chiar la secția de profil a Spitalului Județean de Urgență Cluj Napoca. Nu este singurul medic în această situație. A dat spitalul în judecată dar a pierdut în Justiție.
  Emanuel Ungureanu a afirmat pentru DiscoverProject că nu și-a ajutat niciodată soția în cariera profesională.
  Noua conducere a spitalului de urgență pare mai favorabilă găsirii unei soluții. A căutat activ, chiar la prima ședință, posturi noi la secția de dermatologie a spitalului.*
  https://gazetadecluj.ro/ungureanu-l-a-angajat-pe-seful-corpului-de-control-care-l-a-demis-pe-susca/

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale