Cu 175.000 de soldați ruși gata să invadeze Ucraina, cuvîntul „patrie“ pornește în căutarea înțelesului său periculos. Patria din discursul ipocrit al naționalismului politic se dizolvă în frisonul militar ca o pastilă de tratare a disfuncției erectile într-un pahar cu apă. Oamenii care folosesc cuvîntul „patrie“ o fac pentru că nu-i silește nimeni, niciodată, să-și asume consecințele. Ei mestecă națiunea, țara și sacrificiul cu gura plină și apoi rîgîie cu ochii pe sondajele de opinie.
Dar să ne imaginăm că Putin alege să întindă coarda. Că dezlănțuie, din curiozitate, un război pe care știe că îl cîștigă, indiferent de sancțiunile declamative ale Occidentului. Așa cum arată realismul politic și militar, NATO va masa niște trupe în statele din flancul estic și atît. Dacă Armata Roșie izolează Odessa, dacă face joncțiunea cu Transnistria și blochează accesul Ucrainei la mare, așa cum ne explică generalii americani, România ajunge să aibă frontieră directă cu războiul. Și oricît de slabă și nepregătită ar fi conducerea statului, oricît de încrezătoare în aviația nord-atlantică, va trebui să apeleze la o mobilizare a rezervelor, fiindcă teritoriul unei țări se apără, pînă la urmă, cu soldați. Scutul de la Deveselu nu și-a primit decît o treime din rachete, cele 17 avioane F16 zboară mai ales cînd nu plouă, fregatele „Ferdinand“ și „Maria“ se află în reparații, iar cei aproape 15.000 de militari capabili să intervină în caz de ceva trebuie răsfirați pe o frontieră de 356 de kilometri, de la Galați la Vama Veche.
Se va ajunge, așadar, la mobilizare. Și aici începe redescoperirea înfricoșătoare a cuvîntului „patrie“.
Incorporabilii și rezerviștii sînt, în majoritate, plecați la muncă în Occident. Acolo vor și rămîne. Ba, pe deasupra, e de presupus că-și vor chema și familia, ca s-o pună la adăpost de urgie. Mai mult, restul bărbaților apți de război, cei mai mulți fără să fi făcut armata, își vor pune întrebarea: pentru ce să lupt?
Pentru statul român, adică pentru Klaus Iohannis, pentru Guvernul PNL-PSD-UDMR și pentru Parlament? Pentru clasa politică, adică pentru Rareș Bogdan, Florin Roman și Florin Cîțu? Pentru Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu și Mihai Tudose? Pentru Dan Barna, Dacian Cioloș și Nicușor Dan? Pentru George Simion, Diana Șoșoacă și Liviu Dragnea? Pentru Ciuma Roșie, pentru Ciuma Galbenă, pentru „Muie PSD“, pentru unguri și pentru partidele de intelligence? Să lupt pentru Justiție, adică pentru Macovei și Kövesi, pentru Coldea și Hellvig, pentru protocoalele SRI-DNA? Sau să lupt pentru noua Securitate, care a pătruns, cu ajutorul Parlamentului, în toate cotloanele vieții private, ale economiei, societății și politicii?
Aș putea să lupt pentru economie, și-ar zice tinerii chemați sub arme, dar economia e dominată, în proporție de 55%, de capital străin. Aș putea apăra băncile românești, dar ele reprezintă abia 36% din total, restul fiind bănci străine.
Românești sînt doar taxele și impozitele, salariile mici, alocațiile umilitoare și pensiile de mizerie. Pentru toate astea, ba chiar și pentru pensiile speciale ale magistraților, securiștilor și politicienilor, aș putea să lupt. Aș putea apăra sistemul de sănătate aflat în ruină și educația făcută praf și pulbere, și încă multe alte lucruri ce merită apărate pentru că sînt românești, și-ar spune un român chemat sub arme.
Patria se ascunde tocmai în aceste întrebări cumplite. Chiar dacă o găsim în orăcăitul demagogic al naționaliștilor de ocazie, chiar dacă o vedem plimbată călare între Decebal, Horea, Colegiul Național de Apărare și George Simion, patria stă, de fapt, pitită sub un munte național de lașitate și prefăcătorie, ce-i are în vîrf pe politicieni.
Nu e nimic de apărat într-o țară din care au dispărut spiritul național, solidaritatea, competența, decența și respectul. Nu mai există patrie acolo unde sărăcia e instrument de guvernare, unde conducătorii au cultivat ura și dezbinarea, unde licuricii mari și mici cheamă guvernele la ordine și unde în loc de democrație există securism. Nu mai există patrie într-o țară distrusă cu rîvnă de politicieni, cei care au patria lor peste hotare, acolo unde-și țin averile și interesele, acolo unde se tratează cînd sînt bolnavi, acolo unde își vor lua tălpășița în caz că Putin hotărăște că distracția democratică a durat prea mult.
Perfect adevarat si ma bucur ca cineva are curajul s-o spuna. Oricum scenariul razboiului nu este un „daca”, ci un „cand”- cu raspuns in viitorul apropiat; doar cei care nu vor, nu vad asta. Si dezintegrarea „statului” astuia de rahat va fi un „soc” pt toti.
Aferim… din pacate… 🙁 (am facut armata si eram sigur -atunci- ca tre’ sa-mi apar „patria”… Mi-a trecut… Traiesc in UK.
sa-ti imaginezi ca rezervistii romani (sau titularii ) ar face vreo diferenta e o iluzie sublima daca n-ar fi ridicola…
Destul de corect ce spuneti.
Eu insa ma intreb ce s-ar fi intamplat in Moldova lui Stefan, sa zicem, daca taranii, care erau grosul ostirii si care nu o duceau chiar bine nici atunci, ar fi zis: pentru ce sa ma duc eu si sa ma omoare turcii pentru niste boieri lacomi si hrapareti care ne jupoie si pentru betivul si curvarul asta de Stefan, care mai e si „degraba varsatoriu de sange nevinovatu”.
Nu mai bine ma duc eu si traiesc linistit in alta parte si ii las pe prostii astia de moldoveni sa se descurce cum or putea?
Eu cred ca nu mai avem o Patrie pentru ca nu prea mai suntem un Popor. Si asta este dureros tare.
Tocmai ca nu s-a schimbat mai nimic. Ganditi-va ca romanii de astazi nu va pot numi 5 membri ai guvernului fara Google. Taranii de la 1470 habar n-aveau cum il cheama pe domnitorul Moldovei. Pe cale de consecinta, nu s-au dus la razboi pentru domnitorul si „statul” ale caror nume mai mult ca sigur nu le cunosteau. S-au dus fortati.
Singura diferenta dintre 1470 si 2021 e ca romanii de astazi au acces la informatie si la educatie, dar cu toate acestea continua sa voteze, sa tolereze si sa apere niste inepti, respectiv sa se complaca si sa apere lucrul la corporatiile care ii jupoaie de vii jucand rolul Inaltei Porti de odinioara.
După 14 ani de domnie,Stefan cel Mare era cunoscut de către țăranii moldoveni.
Cred că îl confundați cu alt Stefan!
Ipoteza gresita! Un’ sa se duca si agricultorii aia? In UE inca nu intrasera ( si nici sparanghel nu se cultiva,) iar cu vecinul de’o limba de la sud se-ntelegeau cam ca cu turcii.
Ar fi plecat si ei dar nu aveau „libera circulatie in EU”. Macar ramine Schengen asta e singura solutie sa controlezi ca romanii nu dau buluc peste tot. Cit despre patrie hai sa fim seriosi. Cititi istoria adevarata nu prostii propagandistice de pe vremea lui Ceausescu, si o sa vedeti cum si-au „aparat” romanii „patria” de-a lungul secolelor.
Asta e istoria lu’ matale, vezi să nu iei Nobelul! Citește Cronica lui Grigore Ureche, nu a lui grigore după ureche! Tot poporul îl știa și era unit în jurul lui, altfel n-ar fi domnit 47 de ani. Mulți care au domnit după el au fost secături (Al. Lăpușneanul) sau antipatizați (Petru Rareș) și-abia au rezistat cățiva ani în domnie, tocmai pentru că țăranii și micii și marii boieri le-au întors spatele. Iar ce „investiții europene” a făcut Ștefan în toată Moldova, de vin și după 500 de ani străinii să le admire, nu prea s-a mai făcut după el. Deci pune mâna și citește, nu mai broda.
Poate ar merita pentru DNA, „Condruta”, Macovei si Pruna! Doar au pus Romania pe harta anticoruptiei! Sau pentru Coldea, Maior, Basescu si Iohannis care au facut Romania cel mai mare furnizor de securitate si stabilitate! 😅😂😅😂😅😂
Este bine ca aveti simtul umorului. dar din pacate cei 175K de rusi nu se misca de linga Ukraina. iar de cind s-a scris articolul a mai fost si o discutie dintre rus si chinez. Inca nu ne-au spus cum s-au inteles.
Eu consider ca perderea momentului pentru noi si Europa este ca s-a retras d-na Merkel. De nivelul ei de politica este acum nevoie si nu de idiotii prezenti. Rusii ,daca nu retrag concentrarea de trupe vor avansa macar pina la Marea de Azov. Si atunci va fi cu adevarat interesant. Ce punem pe frontiera de est? Rachete AA care inca nu au venit? Cerem de la NATO cum a facut Turcia? Ii intrebam pe aliatii nostri de ce nu au facut la Brasov elicoptere de atac? Si lista e prea lunga ca sa o detaliem aici…
Dar macar parchetul(militar) ar putea sa ia contractele de achizitii(rachete patriot, fregate neinarmate etc) si sa-i
trimita in judecata pe toti cei care au semnat pe ele. Ca tradatori de tara!
Doi octogenari discuta intr-o plimbare prin Cismigiu. Unu’ zice: ,,Ce ne facem Ionica? ca vin rusii peste noi.” Ionica-i raspunde: ,,Nu tre’ sa te ingrijorezi Mariane, ca poporul asta-i plin de rezervisti. Daca-i aduna pe toti fostii politisti iesiti la pensie in floarea varstei la nici 50 de ani iaca-i armata pregatita. Fostii magistrati inca tineri si ei, nici nu mai trebuie adunati, ca devotati fiind, se inroleaza de indata ce simt ca-i nevoie de ei. Unii dintre ei pot chiar sa fie comandanti de osti avand abilitatile necesare. Mai trebuie sa deprinda trasul cu arma, da’ poate ca n-o fi nevoie. Norocul nostru, al celorlalti e ca astia nu mai tre’ platiti fiind indestulati cu sume constistente lunar.”
Foarte obiectiv articolul
Foarte bun articol ! Păcat că unele datele privind economia încă românească și băncile românești sunt încă de acum vreo 10 ani.
Care 36 % bănci românești ?
Poate prin parcuri…
No worries..ce sa faca rusii in Romania?..ce sa mai ia, ca nu mai e nimic….nici Putin nu e vreun Stalin sa refaca URSS, nici CE nu e mare brinza, Stoltenberg deja se vrea la banca Norvegiei, UE e o adunatura de popoare has-been…asa ca ce atita agitatie…trebuie justificate bugetele de aparare si de o parte si de alta…trebuie un nou ”razboi”…sau ati uitat?…ma uitam la botoxatu Putin cum incearca sa ramina tinar si viril…hahhah..ce amarit si el…batrinetea, moartea nu iarta pe nimeni…:)