În engleza aia proastă, pe care Bolojan a luat-o cu el la Londra, s-au îngrămădit speranțele unei țări întregi. N-au apucat, săracele, să ne spună cum au încăput, fiindcă gura închisă a președintelui interimar le-a ținut ferecate înăuntru.
La summit-ul organizat duminică de premierul britanic, ca de altfel la toate întîlnirile internaționale și importante, s-a vorbit acea limbă necunoscută conducătorilor României, engleza. Era bine s-o fi știut și noi, prin reprezentantul nostru, ca să aflăm, din discuțiile de culoar, din dialogurile unu la unu cu șefii de state și de guverne, în ce fel ne putem adăposti de noile amenințări. Ce zic omologii la țigară, cum se mișcă lumea în afara comunicatelor oficiale, pe ce se bazează fiecare țară, cum putem să ne lipim și noi la o inițiativă. Dar nici de data asta n-a fost să fie. Engleza a devenit un blestem al politicii externe românești, o formă de paralizie permanentă, care ține la pat o țară altminteri sănătoasă. Unde mai pui că acest obicei de a n-o vorbi la vîrful statului și-a găsit să ne pună în pericol destinul într-un moment, ca de obicei, complicat.
Oricît și-ar roti Ilie Bolojan ochii după ajutor, nu are de la cine să-l primească. Premierul Marcel Ciolacu ne spune cu gura lui că abia acum învață engleza. Iar ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, care o vorbește, nu are cum s-o folosească, fiindcă nu are nici un contact cu administrația Trump. Practic, România se află într-o muțenie de rău augur, la marginea greșită a Europei și a istoriei.
Muțenia noastră internațională nu e o noutate. Fostul președinte, Klaus Iohannis, deși vorbea bine engleza și germana, nu prea le-a vorbit. Și-a petrecut summit-urile mai cu seamă în tăcere. Imaginile de la aceste evenimente ni l-au înfățișat tăcînd cu metodă, ascunzînd vocea României în buzunarul de la pantaloni, stingher ca un mare om de stat, așteptînd ca totul să se termine și să poată pleca la Sibiu. Iar dacă imaginile n-au reușit să spună totul, au reușit faptele, căci România nu s-a ales niciodată cu ceva folositor de pe urma acestor lungi episoade de reținere.
Această înverșunare de a nu învăța limbi străine și de a nu înțelege politica externă e o boală îngrozitoare a partidelor, cu transmitere ereditară. Din cauza ei, România își ratează destinul la fiecare contact internațional. E, la urma urmei, și o formă de nerușinare. Cînd știi că din poziția de lider de partid poți ajunge președinte, premier sau ministru, cînd știi că, ajungînd acolo, va trebui să reprezinți interesele unei țări întregi folosind engleza, cît de nesimțit să fii ca să iei postul fără s-o știi? Măcar apucă-te, dracului, s-o înveți în anii ăia care te despart de numire!
Avem sub ochi pățania lui Zelenski din Biroul Oval. S-a contrat cu Trump și J.D. Vance într-o limbă pe care n-o controlează, în care se exprimă cu greutate și nu înțelege nuanțele. Rezultatul a fost pierderea sprijinului militar american, anularea termenelor de negociere a păcii, refuzul garanțiilor de securitate, amînarea acordului pentru minerale, blocarea ajutorului financiar, prăbușirea moralului armatei. Dincolo de inadecvarea în atitudine și temperament, Zelenski s-a prezentat total nepregătit pentru discuția în limba engleză și a provocat pierderi Ucrainei și poporului ucrainean. A prelungit distrugerea și moartea în zona frontului, a relansat, practic, războiul, în condiții dezavantajoase. Nu e doar vina lui, firește. Trump și Vance, obișnuiți cu măcelul în platourile de televiziune, erau pregătiți să-l calce în picioare de cum a venit. Dar incapacitatea de a vorbi o engleză bună și a da replici corecte în limba agresorului a transformat totul într-un dezastru. Nu te poți abține să te întrebi: cîte o fi pierdut România din cauza unor inși proțăpiți la vîrful ei, care nu s-au deranjat să învețe engleza?
Vocea internațională a unei țări e din ce în ce mai importantă, iar această voce are nevoie de o exprimare decentă în limba engleză. Pînă nu înțeleg asta, partidele care-și trimit liderii în vîrful țării arată doar dispreț pentru soarta României. Engleza e un amănunt, e adevărat, dar absența ei e dovada inculturii, lipsei de educație și imposturii. După decenii de muțenie și bîlbîială, România merită un sunet superior.
Numai că șansele să primească așa ceva sînt mici, cel puțin la alegerile prezidențiale. Călin Georgescu, de pildă, vorbește o engleză infantilă, din vechiul Comerț Exterior, plină de greșeli, ce pare învățată la cursul scurt pentru ofițerii acoperiți. Crin Antonescu a petrecut zece ani la Bruxelles fără să știm dacă și-a îmbunătățit franceza de cafenea sau a început s-o rupă și pe engleză. Nicușor Dan e de așteptat să știe franceza, căci a făcut studii în Franța, dar profilul lui de comunicator îl recomandă către muțenia de tip Iohannis. Elena Lasconi vorbește engleza căznită a românilor aflați în excursie în Grecia, George Simion are mai mult tupeu decît vocabular, iar Victor Ponta nu știe încă dacă va candida.
Cele două ediții ale concursului prezidențial Vocea României, de pe 4 și 18 mai, vor fi cîștigate, în mod clar, de un afon. Iar publicul va aplauda iarăși, în următorii cinci ani, un artist al tăcerii.
5.017 vizualizări
engleza lui Iohannis este , in cel mai bun caz, aproximativa ; pe bolojan ma ofer sa-l meditez eu, platesc si impozit…
Așa e, Zelenski nu e cine știe ce vorbitor de engleza. Dar nici cei doi ciumpalaci n-au folosit cine știe ce nuanțe (și nici așa-zisul reporter care a întrebat de costum). Cred că și regele Charles daca era acolo și rămânea stupefiat in fata prostiilor debitate de cei doi in fata camerelor.
Pai si nu ar fi momentul oportun sa-l mutam înainte pe domnul Angel? Ca a fost profesor de engleza, a avut tata securist si a avut destul timp sa învețe gradele militare.
Bine, varianta ideala ar fi Radu Paraschivescu, dar pleacă cu handicapul ca seamănă concomitent și cu Maduro și cu Saddam.
si daca a fost prof de engleza, o si sie crezi ????
Da, chiar cred că o SIE. Si un pic de SRI 🙂
Văd ca Putin se înțelege bine cu Trump.Inseamna ca știe bine engleza.
Cred ca vorbesc in germana, limba materna a bunicului Friedrich Trump.
Ajuta ce ajuta si limba, dar, Iohanis desi vorbea intre patru ochi cu Nehammer, mari imbunatatiri nu a adus relatiei. Traim vremuri aparte, diplomatia e pe cale de disparitie. Bolojan e bolojan, atat poate, un mediocru, care una si buna stie, pe a lui, „unde am avut convingeri clare nu am stat la discutii”. Prinde ici-sea, la exproprieri pentru centuri in intravilan, la doua parcari in plin centru, la niste pasaje ce muta problemele dintr-un loc in altul, la politica inalta e un dezastru.
Bosss, vin-o la noi in Romania, bosss. Bem o bere, nijte mici, iti arat cajtelu bran. Aduci si tu niste milioane, le impartim corect. Da fete? Vin-o sa-ti dau o fata boss. Buna, curata!!! Vin-o sa-ti dau o fata boss…
Esti mai diplomat caco legii tai nervosi.
Ceausescu nu stia nici o boaba engleza, asta nu l-a impiedicat sa faca politica externa.Ce, e rusine sa vii cu translatori ?
Pardon. Klausi vorbea bine engleza. Doamna Carmen, a fost profesoara de engleza la liceul Lazăr in Sibiu. Ca nu prea avea ce sa spuna ca am politic, pentru tara, pentru o Romanie educată, asta cred ca este tristul adevăr.
Dar tacerile erau profunde, emanand demnitate. As indrazni sa le descriu drept somptuoase.
Engleza ca engleza, germana trebuie s-o stim bine, ca am senzatia ca Reichul s-a trezit ca Smaug. Si va recupera toata Europa centrala si Balcanii.
Cenzura comunista era mic copil pe linga cenzura din catavencii,
Pacat!
Va rog sa nu deranjati ordinea constitutionala!
Ati imbatranit nea Bucsule! Este? Nu se poate sa transmiteti ,,cititorilor” ideea ca ,,omu-i nesimtit daca accepta o functie si nu stie engleza”. Da’ poate are alte calitati mult mai importante pt. care a fost ales. Dar daca cei care aleg nu pricep ce calitati tre’ sa aiba cei pe care-i aleg sa ii conduca? (cica analfaafetismul functional despre asta este…) Sau daca norodului nu mai ajunge sa-i fie luate in serios ,,alegerile” (,,e prosti si s-au invatat sa aleaga numai gresit”) si-i musai sa fie numai ,,numiti”? ,,Razboaiele si pacile” s-au facut si se fac numai in limba celor puternici astfel ca indiferent cat de bine invata limbile inainte sau in timpul ,,evenimentelor” pierzatorii risca ,,sa scoata porumbelul” daca se incumeta sa zica ceva.
Sa-l invinuiesti pe Zelenski ca nu stie nuantele limbii engleze e ca si cum nu ai vedea padurea din cauza paiului.
A fost ambuscada in cel mai pur stil mafiot!
M-as multumi ca roman, cu ceva politicieni care sa vorbeasca liber engleza, macar ca ,,actorasul” Zelenski…Si sa fie si curajosi si incapatanati ca el! Si oricum, e la moda rusa in zona noastra!
Te inseli in privinta englezei lui Zelensky (ti-o spun ca cetatean britanic). Este o engleza excelenta. Nu confunda stapanirea unei limbi cu accentul. Sigur, Zelensky are accentul pe care il are, insa in privinta fluentei si diversitatii vocabularului, nu ai ce ii reprosa absolut deloc. Urmareste interviul lui de pe Fox News, imediat dupa mascarada nemernica trumpo-vance-ista de la Casa Alba; omul turuie incontinuu cel putin juma’ de ora. De asa ceva, nici un politician roman nu ar fi in stare, aici ai dreptate si este evident. Ei doar turuie. Nu in engleza. In engleza, devin tacuti, stanjeniti si penibili.
Foarte frumos scris. Şi, din pǎcate, adevǎrat…