Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Evanghelia după History

Zoom Evanghelia după History

Săptămîna asta se difuzează pe History cea mai cunoscută poveste a omenirii: Jesus: His Life (sau, sub titlul cu care rulează la noi, L-am cunoscut pe Iisus), o reconstituire biblică completată cu date istorice și comentată de diverși invitați, preoți, predicatori, profesori de religie, teologi, scriitori de cărți despe învățăturile și pildele lui Mesia.

Fiecare episod este centrat pe mărturisirile unui personaj important din anturajul Mîntuitorului sau cu care Ecce Homo a intrat în contact: Iosif și Maria, părinții lumești, Ioan Botezătorul, deschizător de drum și mentor, Petru, pescarul Său de oameni, Iuda, trădătorul sinucigaș, Caiafa, marele preot fariseu, Pilat, guvernatorul roman care și-a recuzat rolul de judecător, Maria din Magdala (sau Maria Magdalena, cum o cunoaște toată lumea), discipolul prezent la crucificare și întîiul martor al Învierii. De la naștere și primul miracol (transformarea apei în vin la nunta din Cana Galileii) pînă la sacrificiul pe cruce și Înviere, sînt abordate cronologic toate fazele călătoriei spirituale a Fiului lui Dumnezeu pe Pămînt încheiată cu moștenirea-misiune lăsată apostolilor.

Nu e ca și cum s-ar putea da spoilere ale scenariului din Jesus: His Life – nimic nou sub soare în această reistorisire a poveștii spuse și răsspuse din generație în generație timp de 2.000 de ani. Poate doar reinterpretarea rolului lui Pilat, pe care, conform comentatorilor seriei, evangheliștii au avut interesul de a-l vopsi într-o lumină mai blîndă, în tentativa de a-i converti mai ușor la creștinism pe romani (istoric vorbind, Pilat a fost un guvernator nemilos care n-ar fi avut absolut nici o remușcare în a-l condamna pe Iisus la crucificare, indiferent de motiv); de aici atitudinea șovăielnică, aproape neutră, cu care a fost prezentat în evangheliile scrise la cîteva zeci de ani după evenimente. Stratagema a dat roade: trei secole mai tîrziu, la creștinarea împăratului Constantin cel Mare, întreg imperiul roman era convertit.

Jesus: His Life, 2019-, reenactment-ul celor mai importante momente ale vieții, morții și Învierii lui Iisus, regizat de Adrian McDowall și Ashley Pearce, difuzat de History Channel.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale