Pentru o vreme, Complexul Energetic Oltenia părea că intră pe verde, nu neapărat natural, ci verde financiar. Însă rezultatele de la jumătatea anului arată că minunata companie de stat începe să se obișnuiască iar cu pierderile. Și asta în ciuda faptul că, ce să vezi, au mai făcut mici reduceri de personal, au mai beneficiat și de prețul energiei precum și de alte măsuri menite să stimuleze sectorul, dar mai ales să gîdile buzunarul consumatorului. Oficial, problema principală ține de faptul că băieții de la Complex trebuie să facă provizioane pentru certificatele vezi, cu toate că șefii companiei s-au plîns și de faptul că prețul energiei e cam mic pentru cît ar vrea ei să fie. Să le fie bine.
Pe de altă parte, cheltuielile companiei nu par să fi scăzut prea tare, și asta în ciuda faptului că, spun ei, ar fi renunțat la peste 100 din cei aproximativ 1.800 de angajați. Cum ar veni, ne automatizăm, ne digitalizăm, ne astea. Însă externalizarea unor servicii pare să fie în continuare o cheltuială foarte la ordinea zilei în companie. La finele anului trecut, spre exemplu, CEO a repetat ceea ce face de ani de zile, și pe sute de milioane, anume a semnat niște contracte pentru transportul angajaților la și de la locul de muncă. O nimica toată de 2,78 milioane ar fi fost estimate costurile pentru transportul la UMC Rovinari, UMC Roșia-Peșteana, UMC Motru, UMC Jilt și UMC UPRUM Rovinari, astea însemnînd trei loturi. Alți 3,5 milioane pentru alte trei loturi, încă 3,2 milioane pentru alte trei și, în final, 3,2 milioane pentru alte două loturi. Practic, un contract-cadru cu o valoare totală de peste 13 milioane de lei, care au ajuns la două firme. Pentru că au cîștigat licitațiile, desigur, nicidecum pentru că altceva, chiar dacă au mers singure la licitația pentru loturile cîștigate. Uzina Rominex SRL a luat două loturi, în timp ce Romferex Import-Export SRL a luat alte două loturi. Pentru că, așa cum vă ziceam, au avut cele mai bune oferte, bașca au și o mare experiență în astfel de contracte.
Partea cea mai frumoasă este că, la puțin peste o jumătate de an de cînd au fost semnate toate contractele astea, au fost deja cheltuiți nu mai puțin de 9,3 milioane din cei aproximativ 13 milioane cît e valoarea totală. Or, desigur, asta nu poate însemna decît că pentru pierderile companiei sînt de vină nu doar prețul scăzut la energie sau chiar consumul scăzut, ori provizioanele pentru certificatele vezi, dar și matematica, căci 9 x 2 trebuie să însemne 13, ca să fie totul bine. Managementul nu are, desigur, nici o vină, mai ales că, așa cum v-am zis recent, Ministerul Energiei a căutat, cu o firmă super-specializată în head-hunting, căreia i-a plătit consultanță vreo mie de euro, oameni pentru consiliile de administrație de la mai multe complexe energetice, ca să fie clar că membrii din CA-uri, adică din management, sînt specialiști pe bune, nu sinecuri politice. Deci, clar e de vină matematica.
3.675 de vizualizări