Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Generalii și poporul

Zoom Generalii și poporul

Generalii SRI din epoca Maior s-au pensionat, dar nu s-au retras. De fapt, s-au înfipt și mai bine. Au trecut de la coordonare la acțiune directă, de la lucrul prin intermediari la contactul nemijlocit cu domeniul. Sînt exemple în telecomunicații, în industria contractelor IT, unde locul lăsat liber de firmele lui Sebastian Ghiță a fost ocupat de firmele foștilor generali. Punctele nevralgice ale economiei și ale instituțiilor cu autoritate în spațiul public stau iar sub influența și controlul lor. Între timp, pensia specială merge, decorațiile atîrnă în CV, faptele comise dispar fără urmă în butoiul cu acid amnezic.

Generalul SRI în rezervă Ion Grosu, de pildă, e acum director la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Asta vrea să spună, cît se poate de neconvingător, că nivelul de civilie pretins de generalul Grosu e real. În realitate, el e fostul adjunct al lui George Maior între 2008 și 2016, după ce, între 2006 și 2008, i-a fost șef de cabinet. Cu alte cuvinte, pensionarul Grosu, înaintat de Klaus Iohannis la gradul de general-locotenent în 2016, omul care a făcut parte din campania de fabricare a dosarelor politice din Era Protocoalelor, se ocupă de siguranța zborului civil. E, adică, directorul Direcției Securitate Aeronautică și Cibernetică, bașca membru în consiliul de administrație al AACR.

Întrebarea care se pune e următoarea: aceste retrageri strategice ale generalilor de intelligence în poziții-cheie ale economiei, ale politicii, ale societății sau ale autorităților de reglementare sînt puneri la adăpost sau reinfiltrări? Adică oamenii ăștia, care plesnesc de secrete, care au acces la munți de date personale cu care-și pot îngropa dușmanii și elimina competitorii și care au pe conștiință epoca de aur a statului subteran, sînt niște bătrînei tineri care vor să se facă uitați, care-și caută un culcuș bogat pentru zilele amurgului, sau sînt reactivați prin rețeaua invizibilă a martorilor lui Maior? Adică generalul Grosu chiar s-a făcut civil, la fel ca ceilalți securiști? Ca să știm și noi, la o adică, dacă supravegherea de care am beneficiat pe pămînt se prelungește și în aer.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint