Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

I spy, with my little eye…

Zoom I spy, with my little eye…

something beginning with „S“. Exact, ați cîștigat joculețul cu ghicitori: e  vorba despre Spycraft, noua serie de pe Netflix care și-a propus să le facă o inițiere în spionaj în opt episoade celor care, afectați de pandemie, se gîndesc să-și schimbe job-ul.

Ce mai înseamnă spionajul în era Internetului, care face posibile comunicații instantanee între oricare două puncte de pe glob, nimic din ce-i public neavînd cum sărămînă secret străinilorinteresați? Accesul la informații private, militare sau comerciale, desigur: în epocarăzboaielor economice, săștii ce pregătește adversarul, să te inspiri din planurile de viitor ale concurenței este vital pentru business. Uite unde-a ajuns China copiind produse sau servicii de succes inventate oriunde altundeva în lume…

Încă din timpul primei conflagrații mondiale, de la sexspionajul marca Mata Hari și, mai apoi, în perioada de vîrf aRăzboiului Rece, cîndEstul și Vestul se jucau de-a v-ați ascunselea unii cu alții cu microfoanele, camerele foto și aparatele de radio miniaturizatedemne de performanțelesmartphone-urile prezentului, misiunea de extragere a datelor sensibile fără ca proprietarul să descopere că le-ai luat a fost una extrem de dificilă. S-au folosit diverse metode de speculat vulnerabilitățile sistemului-țintă, cel mai important fiind ca agentul să lase cît mai puține urme sau deloc. În era rețelelor de socializare și a supertehnologiilor din sofisticatele dispozitive de urmărire ale dronelor și sateliților, însă, problema nu mai e cum să culegi datele, ci cum să filtrezi miliardele de megabiți ale minereului digital pentru a obține pepitele, informațiile valoroase.

Dacă provocările secolului XX au fost cursa cuceririi spațiului și maratonul tehnologiei nucleare, secolul XXI este și va fi despre roboți și inteligență artificială. Ce era SF acum 20-30 de ani se apropie de realitate azi, Terminator și Matrix urmînd să ruleze în același film al viitorului foarte apropiat. Tehnologia futuristă a quantum-computerelor vine însă la pachet cu niște riscuri încă incomplet asumate: cineva, undeva, s-ar putea să programeze o armată de roboți, pișîndu-se pe Legile lui Asimov.

Cam astea sînt subiectele tratate pe repede-înainte în Spycraft, multe dintre ele cunoscute. Că statele își spionează propriii cetățeni nu-i o surpriză pentru nimeni: 1984 se întîmplă de mult în lumea reală, aplicat discret pentru a monitoriza și controla masele. Dar totul a ajuns mult prea departe de cînd oricine, oriunde poate deveni o țintă, după ce tentativelor CIA de asasinare a lui Fidel Castro li s-au adăugat celebra umbrelă cu ricină KGB destinată disidentului bulgar Markov, ceaiul cu poloniu pentru Litvinenko, dioxina președintelui ucrainean Iușcenko, Novichok-ul pulverizat pe mînerul de la ușa casei lui Sergei Skripal, atacul public cu VX asupra fratelui lui Kim Jong-un – operațiunile speciale de pedepsire a trădătorilor, amuțire a indezirabililor și eliminare a opozanților, inamicii personali ai dictatorilor, otrăviți cu cele mai toxice și greu detectabile substanțe.

Concluzia de după vizionarea Spycraft e simplă: Ai un secret? Oricît de bine l-ai ascunde, dacă cineva îl vrea indiferent de costuri, îl va obține.

Spycraft, 2021, video-dicționar de termeni folosiți în spionaj, creat și co-produs de Keith H. Melton și Robert Wallace, difuzat de Netflix.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

 1. #1

  Niște povești cu spioni repetenți, atât de fraieri încât au ajuns subiecte de Wikipedia, narate de un colecționar de așa zise artefacte pentru spioni.

 2. #2

  mda, been there, done that.. interesant (vazut /trait /shtiut demult.. poate de aia m-o tot iau.. .) da’ nu pentru timpurile ciofligareshti pe care le traim cu colflingari /atarnatori / mincinosshi.
  Am ajuns ca-n China: ciuciu shtiri in PANDEMIE /urgentza… e care pe care fura.. shi fuge.
  P.S. boiannis, intri in istorie (ca Trump) . C-asha-i in istorie, nu te salveaza partiile.. serviciile.. mo.. .

 3. #3

  sint idiot, scriind “been there, done that”. nope, doar mi-am adus aminte de tatal unui coleg de liceu care a fost “termenat” in ’83 cu pastila/cancer sub scaunu’ de la birou (scandal ushor, scanteia a publicat scurt moartea..).. mda….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]