70.000 de bagaje se rătăcesc zilnic pe toate aeroporturile lumii. Unde ajung acestea cînd proprietarii nu și le mai recuperează? În cazul Otopeniului, cel mai probabil, la hamalii care le mai dijmuiesc cîteodată și pe cele sosite la timp la destinație. Oriunde în altă parte în lumea civilizată, după ce firma de asigurări plătește păgubitului compensația la valoarea declarată, trollerele pierdute, la care se adaugă și alte bunuri confiscate de Poliție sau de Fisc, se scot la licitație așa cum sînt, fără a fi deschise, ca să se golească magazia și să se mai umple casieria.
Sute și mii de cutii, valize, cufere, geamantane, serviete, lăzi și pachete misterioase cu conținut potențial valoros atrag, deci, periodic, atenția licitatorilor de ocazie. Sau a celor profesioniști, ca Billy, Mark, Valérie, soții Martin, Laurence și Sally, din Baggage Battles, care vînează astfel de oportunități și apar pe la aceste vînzări angro căutînd chilipiruri pe care să le revîndă ulterior cît mai scump posibil. Toată ingineria e să ghicești care bagaj (nou și fancy sau vechi și jerpelit?) poate ascunde surpriza. Plăcută, bineînțeles, pentru că nu de chiloți purtați e vorba în filmul ăsta cu comori neașteptate, în care, aproape de fiecare dată, printre rufe murdare stă ascuns cîte ceva care costă bani mulți. Absolut logic, vine și întrebarea: de cîte ori ai plecat în călătorie cu un tablou valoros la tine?
Formatul emisiunii e foarte simplu: oamenii noștri participă la licitație, achiziționează bagajele cele mai promițătoare, apoi, spărgînd încuietorile, le deschid foarte curioși să vadă dacă pariul lor a fost cîștigător. Cînd găsesc cîte ceva de care n-au habar cît valorează, apelează la experți evaluatori pentru estimarea prețului de piață al obiectului respectiv. Continuînd să chestionăm logic situația, problema e că achizițiile de sute sau chiar mii de dolari ale bagajelor pe care proprietarii nu s-au mai obosit să și le recupereze nu par o investiție prea inspirată. Cine-ar abandona un geamantan cu lucruri de mare valoare, întrebați? Păi, producătorul emisiunii, desigur.
Nu-i nici o bătălie în Baggage Battles. Scenarizat și regizat, la fel ca Storage Wars, dar parcă un pic mai relaxat, lipsit de certurile suburbane între rivali ale variantei americane cu căutători de comori prin depozite abandonate, serialul ăsta canadian de inspectat bagaje e un alt mod televizat de a pierde timpul. Pe care nu-l mai găsești, oricît l-ai căuta.
Baggage Battles, 2012-2016, unreality show de valorificat bagaje pierdute sau confiscate, narat de Jake Kaplan, cinci sezoane cu 65 de episoade de aproximativ 30 de minute, difuzat original de Travel Channel, disponibil în reluare și pe Discovery Channel.