Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mica evadare

Zoom Mica evadare

Iunie 2015, Breaking News pe burtierele tuturor televizoarelor din State: Richard Matt și David Sweat, doi criminali condamnați la închisoare pe viață, au evadat din penitenciarul Clinton din Dannemora, NY, și sînt căutați de autoritățile federale care au declanșat deja o vînătoare de oameni foarte doriți, vii sau morți.

Cum au reușit cei doi această performanță e o lecție de manual Să ieșim din pușcărie, fără profesor care te învață cum să profiți de o încarcerare în regim deschis, la secția de minimă securitate a închisorii, de o idilă secretă care se poate transforma într-un ménage-à-trois cu șefa civilă a atelierului de confecții în care ai șansa să lucrezi și de neglijența complice a unui gardian mult prea empatic cu deținuții veterani. Elementul-cheie al acestui proiect pus în aplicare ca la carte este însă Tilly, romantica tomnatică din electoratul-țintă al lui Trump care vrea mai mult de la viață decît plictisitoarea existență casnică și visează și ea la o evadare din căsătoria cu mototolul de bărbatu-său, spre o iluzorie plajă mexicană unde vor trăi fericiți, în trei, pînă la adînci bătrîneți.

Băieții au văzut sigur Prison Break și The Shawshank Redemption, pentru că scenariul evadării lor are faze similare. Omul cu ideea, Richard, își împărtășește planurile de fugă mai tînărului coleg executant David, care, după lungi săptămîni de săpături nocturne prin mațele clădirii pînă la capacul de canalizare din mijlocul străzii de dincolo de gardurile pușcăriei, găsește luminița de la capătul tunelului din care cei doi ies într-o noapte, după stingere, renăscuți la o viață fără gratii pe care nici unul dintre ei nu o mai credea posibilă. O libertate scurtă, însă, limitată la o hăituială permanentă prin pădurile munților de la granița cu Canada, unde cei doi speră să reușească o altă evadare, de data asta din țară.

Escape at Dannemora e un produs marca Ben Stiller, care, surprinzător, nu-i un rebut de comedie cu proști. Din rolurile lui de actor de căcat, Stiller a învățat să fie un regizor acceptabil, care construiește cu migală, scenă cu scenă, un film de șapte ore spart în episoade în care tensiunea crește gradat, pe măsură ce David își face drum prin catacombele pușcăriei. Întrebarea anchetatorilor, ca și a telespectatorilor, rămîne, însă: cum poate un baros să ciocănească, noapte de noapte, zidul de beton armat al fundației închisorii, fără ca gardienii să audă măcar un sunet?

Escape at Dannemora, 2018, reconstituirea unei evadări cu peripeții, creat de Brett Johnson și Michael Tolkin, difuzat original de Showtime, disponibil pe HBO Go.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole