Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Nicușor vrea să fie tehnocrat. Cam de rahat

Zoom Nicușor vrea să fie tehnocrat. Cam de rahat

Nicușor Dan proclamă: “Vremea tehnocrației abia începe!”. Are, în strigătul său profetic, ceva din vocea pierdută în pustiul Facebook-ului a lui Ponta. Cel care zice despre tehnocrați, la fel ca Nicușor: acesta e doar începutul! Însă se referă la o epocă a dezastrelor, la vremuri întunecate.

Nicușor Dan își continuă lupta politică fără o poziționare politică. Marea lui pregătire este cinstea, bunăvoința și logica. Sunt dimensiuni care, la limită, ar fi de ajuns pentru zona pur administrativă. Din acest punct de vedere, da, Nicușor Dan se aseamănă cu tehnocrații. “Tehnocrați” însemnând în cazul de față, să ne înțelegem, “neînregimentați politic” și atât. În mintea sa, “politician” înseamnă hoție, prostie, rea voință. Cineva trebuie să-i spună: asta doar la politicienii hoți, proști și răuvoitori. Aceleași atribute pot fi găsite la tehnocrați și la mai știți cine?… La oameni în genere.

Minciuna electorală cu “nu fac politică”, participând la alegeri, pe care Nicușor Dan o tot mestecă de câțiva ani trebuie să înceteze. Devine ridicol. Noua manevră, prin care vrea să atragă de partea sa “tehnocrații”, imaginându-și că “Hei, am putea fi mai mulți care nu facem politică, dar facem politică” e înduioșătoare. Deja minciuna sa se aseamănă prea mult, prin jignirea pe care o aduce electoratului, cu minciuna politicienilor. Să faci politică înseamnă să ai o poziționare argumentată față de taxare, de impozite, de un model de dezvoltare.

Ce e în mintea lui Nicușor Dan se regăsește, din păcate, și în mintea tinerilor din ce-ar putea fi numit mișcarea “Corupția ucide”. O generație apolitică, abandonată cu totul cinstei și bunei administrări. Incultă politic, această generație vede în buna administrare principiul guvernării, dar și al dezvoltării economice. Tocmai aici e însă o mare ruptură.

Da, țin de buna administrare, de principii ale bunei guvernări, simplificarea birocrației, informatizări de tot felul, stoparea scurgerilor de bani, ordine în cheltuielile publice. Iar astea trebuie să existe oricum. Dar asta nu e politică, asta e administrare. Și nici ea nu se face doar prin cinste și prin voință. Poate doar călugăria și pâinea prăjită se pot face strict prin aceste atribute. Dar ca să vorbești despre impozitarea pe muncă și impozitarea pe proprietăți, despre Codul Fiscal și Codul Penal, dincolo de partea tehnică a problemei, e nevoie de o atitudine care este politică.

În loc să arate cum să faci într-adevăr politică, el vine și zice: pentru că unii care își zic politicieni sunt, de fapt, hoți, eu nu mă voi mai numi politician.

Și asta nu ar fi nimic, dar Nicușor Dan chiar nu are vreo pornire de-a face politică. Altfel, are partid și vizează funcții politice.

Cum spuneam, dacă, pentru Primărie, o atitudine care să se rezume la voință și cinste poate fi funcțională, când vorbim de Parlament și de guvernare, lucrurile stau cu totul altfel.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Parerea mea este ca un om ar trebui sa demonstreze mai intai ca se pricepe la administrare si apoi sa aiba dreptul de a avea o pozitionare argumentata fata de un model de dezvoltare, si nu invers.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]