Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Niște personaje în căutarea unui autor

Zoom Niște personaje în căutarea unui autor

Cînd auzi că Matt Weiner, creierul din spatele serialului de Top 5 all-time Mad Man, are un proiect proaspăt lansat despre descendenții Romanovilor, faci orice ca să-l vezi. Inclusiv un cont nou pe Amazon Prime Video, platforma web-TV care se luptă cu Netflix, Hulu și HBO Go pentru timpul și banii telespectatorilor de seriale, timpul din cazul ăsta fiind cel din “Time is money”, desigur.

Dar, încă de la primele episoade, entuziasmul se risipește și dezamăgirea își lungește umbra peste tot serialul. Dincolo de generic, de numele unor personaje și de referirile tangențiale la celebrii ruși, The Romanoffs nu are nici o legătură cu familia ultimului țar asasinată en-gros de bolșevici. La felul cum a fost gîndit conceptul, putea fi la fel de bine despre urmașii direcți ai lui Stalin, ieșea cam același lucru. Poate chiar mai credibil: faptul că tiranul sovietic a avut copii care au și trăit e o certitudine, nu doar o speculație, ca fantezia prezentată de-a lungul timpului de diversele impostoare care s-au recomandat a fi Anastasia, una dintre fiicele țarului supraviețuitoare a măcelului de acum o sută de ani.

Romanovii sînt doar un pretext istoric, un cîrlig de marketing folosit de Weiner pentru a prezenta privitorilor astfel momiți niște povești urbane universal valabile. O colecție de filme (un episod are aproape 90 de minute, deci e suficient de lung ca să ruleze în cinematograf) stilistic diferite, reunite sub umbrela tematică a unui soi de Black Mirror romantic: o melodramă pariziană, patetică prin abordarea relației dintre bătrîna homofobă, parazitul ei nepot moștenitor și menajera arabă tolerantă cu abuzurile verbale ale babei, o farsă misterioasă, paranormală în genul The Twilight Zone, cu sfîrșit dramatic, un thriller judiciar combinat cu acțiunea ratată de crimă pasională a unui soț adulter, o dramoletă sentimentală despre criza unei femei, tînără viitoare bunică ce s-a iubit cu doi buni prieteni, dar de căsătorit s-a căsătorit cu celălalt, nu cu tatăl fetei sale acum gravide. E ca și cum personajele astea căutau disperate pe cineva să le spună povestea și l-au găsit tocmai pe Matt, care voia să umple un scenariu despre descendenții celebrei familii regale cu destin tragic, dar nu știa cum și cu cine.

The Romanoffs, 2018-, antologie de filme fals asociate cu familia ultimului împărat rus, creat de Matthew Weiner, difuzat de Amazon Prime Video (disponibil și în România: primele șapte zile gratis, următoarele 180 de zile – 3 euro/lună, din a 181-a zi – 6 euro/lună).

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale