Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte

Zoom Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte

Trei adolescenți evrei sînt răpiți în Ierusalim de gruparea teroristă palestiniană Hamas; după vreo două săptămîni și ceva, sînt găsiți morți. Cîteva zile mai tîrziu, într-o dimineață devreme, un puști arab e răpit, ucis și abandonat ars într-o pădure de la marginea orașului, devenind martir pentru toți ai săi; înmormîntarea lui degenerează în incidente de stradă. Simon, polițistul de origine arabă care anchetează răpirea transformată în crimă, dă peste un caz complex, cu implicații și consecințe diverse, de la durerea unui părinte al cărui copil a fost ucis la tratamentul diferit, discriminatoriu, al statului cînd vine vorba de cetățenii de origine arabă, un caz complicat care, pentru autorități, pare a fi doar o problemă de PR.

Toate astea chiar s-au întîmplat în vara lui 2014 și de aici pleacă investigația din Our Boys, o investigație pe un subiect hipersensibil: dacă făptașii sînt evrei și crima lor este politică, motivată de răzbunare, acesta poate fi startul unui nou conflict arabo-israelian care va inflama și mai mult spiritele etnic-naționaliste și va escalada o situație deja delicată, dînd apă la moară extremiștilor și radicalizaților religios.

Miniseria asta americano-israeliană ajunsă la episodul 5 are o producție foarte bună (sînt folosite și cadre reale, filmate în perioada evenimentelor și difuzate în emisiunile de știri) și dezvoltă o tensiune între personaje care se transmite gradat dincoace de ecran. O întrebare pentru scenariști, totuși: chiar nimic despre răpirea și uciderea celor trei tineri evrei de la care a pornit totul?

Într-o zonă geografică în care se pare că nu există gri, doar alb și negru, Our Boys a împărțit în tabere nu numai majoritatea arabilor și evreilor din serial, rude, vecini, prieteni sau polițiști, dar a polarizat și comunitatea comentatorilor de pe net (serialul a primit pe imdb.com foarte multe note de 1 sau 10: pentru unii e o capodoperă, pentru alții, o propagandă plină de minciuni, fiecare căutînd noduri în papura retoricii celorlalți ca să-și justifice poziția), semn că toleranța și empatia sînt niște cuvinte goale, fără traducere în partea aia de lume.

Our Boys, 2019-, dramatizarea unor evenimente reale, creat de Hagai Levi, Joseph Cedar și Tawfik Abu-Wael, difuzat de HBO, disponibil și pe HBO Go.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale