Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pahonțu cel Bătrîn

Zoom Pahonțu cel Bătrîn

Februarie 2017. Ordonanța 13 fierbe în stradă. O mînă invizibilă adăugase cele zece zile pînă la intrarea în vigoare, pentru ca mulțimea să aibă timp să se organizeze. Pentru că strada își lua avînt, Dragnea discută cu Grindeanu despre o Ordonanță 14 care să anuleze Ordonanța 13. Apoi convoacă baroni, vicepreședinți și miniștri la Băneasa ca să pună la punct pașii. La ora stabilită, însă, se constată absența stranie a lui Grindeanu. Mulțimea fremăta sub ferestrele Palatului Victoria, Monica Macovei își făcea numărul la Bruxelles, presiunea creștea de la un minut la altul, baronii tropăiau nervoși, dar Grindeanu nu venea. Ca premier, el era piesa principală în emiterea noii ordonanțe.

Orele trec, protestatarii se înmulțesc, baronii trepidează. Grindeanu, ioc. Telefonul e închis, prietenii și apropiații dau din umeri. Nimeni nu știe unde e prim-ministrul României. Pînă cînd, după opt ore, un pesedist îl sună pe Pahonțu. „E în viață”, îi răspunde șeful SPP, cu aerul celui care controlează jocul. „O să-l primiți înapoi”, mai zice Pahonțu, nechezînd ca un cal, și închide. Grindeanu a fost primit înapoi, într-adevăr, în aceeași seară. Cu o privire derutată, le-a servit pesediștilor o minciună de copil întîrziat: fusese, cică, „la o cabană, lîngă Ploiești” și nu avusese semnal.

Acest episod uitat arată că rolul lui Pahonțu depășește cu mult sceneta cu paza demnitarilor. SPP nu numai că acționează ca un serviciu de informații, dar și participă la combinațiile de putere. Avînd oameni plantați în viața de zi cu zi a demnitarilor, însoțindu-le familia și prietenii, SPP stă cu nasul în cele mai vulnerabile momente ale lor și are acces la detalii la care SRI, SIE, DGPI, DGA și celelalte o sută de servicii secrete nu au. Informațiile cu totul speciale pe care le deține SPP ajung pe masa președinților sau, via SRI, în dosarele adversarilor politici. Iar asta face ca mandatul lui Pahonțu să bată, iată, în lungime, mandatele celor mai fioroși capi ai serviciilor noastre secrete.
1 comentariu

  1. #1

    Cei din securitate erau loiali conducatorilor si erau patrioti. Astia sunt doar lepre. La brutarie ! Au dat goarna cu secrete de serviciu, sa plateasca!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint