Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Românii și chinezii lucrează perfect împreună. Până sunt prinși

Zoom Românii și chinezii lucrează perfect împreună. Până sunt prinși

După cum cu plăcere și mândrie patriotică ne amintim, jurând pe roșu, premierul Victor Ponta, alintat de Traian Băsescu Vio Rel, ne-a promis investiții masive din China. A fost omul în Țara Soarelui Dispare de la Atâta Poluare, i-a adus aici pe frații chinezi, a încheiat cu ei pacte de coabitare, ah, nu, scuze, de-astea a semnat numai cu fratele lui Mircea Băsescu. În fine, înțelegeți ideea, după nebunia chinezească de anul trecut urma ca-n fiecare geamantan de la Otopeni să fie câte un chinez, băgat printre teancurile de bancnote destinate investițiilor în România. Veneai să-ți iei bagajul și îți spuneau ăia: ne scuzați, nu mai aveți chiloții, bermudele, aparatul de ras și rahatul luat pentru copii de la duty-free-ul din Istanbul, dar vă dăm acest chinez și milionul ăsta de euro, faceți ce vreți cu ei, cheltuiți-i cu cap. Aveți grijă, dacă-l beți pe ăsta, vă dăm și al doilea set, dar pe-al treilea nu-l mai pupați, că atât a repartizat domnul prim-ministru pe cap de locuitor.

Eu am fost de vreo două ori la aeroport doar cu geamantanul gol, l-am lăsat pe-acolo, l-am pus pe banda aia să facă ture vreo două zile și nimic, frate. Nici un chinez, nici un cașcaval.

Culmea e că alți români și-au primit chinezul și chiar geamantanul cu bani. Asta e singura explicație pentru știrea asta: 11 români și 11 chinezi au folosit 22 de societăți comerciale de tip fantomă, prin care au importat cantități mari de electrocasnice din China. Obiectele astea (marca Vortex) erau vândute succesiv prin mai multe firme, pentru a se evita astfel plata impozitului pe profit și a TVA-ului. Prejudiciul calculat de Direcția Generală Antifraudă, care a lucrat cu Brigada de Crimă Organizată și DIICOT Ploiești, se ridică la 12 milioane de euro. Culmea, toată suma e deja blocată în conturi, deci băieții ăștia chiar nu se așteptau să fie prinși.

Și aveau și ei dreptate, nu? Adică te asigură premierul că poți să faci afaceri în România, că investitorii sunt protejați aici, că legile sunt făcute astfel încât să permită investiții masive și sigure, că băncile îi regulează doar pe băștinași, iar mascații se apucă să aresteze oameni veniți să bage bani puțini și să scoată mulți în (și din) economia asta? Și pentru ce? Pentru un prejudiciu de 12 milioane de euro, pentru niște electrocasnice aduse din China și vândute în hypermarket-urile din România după ce sunt trecute prin zeci de firme fantomă?

Păi, ce țară din UE mai e și România asta, de se comportă așa cu investitorii, s-a și întrebat unul dintre chinezi, într-o română stâlcită, în momentul în care a fost încătușat. Anchetatorii spun că la blatul ăsta în care au jucat 11 chinezi și 11 români mai e de lucrat, în sensul că unii dintre chinezi – sunt dați dracului chinezii ăștia, vă spun – s-au prins că urma să li se întâmple ceva nasol și s-au ușchit de-aici, înainte de acțiunea autorităților.

Dacă vă interesează să luați o electrocasnică ieftină, fără buletin, căutați în Buzău, Teleorman, Giurgiu, Prahova, Ilfov și municipiul București, unde au funcționat aceste firme, poate a mai rămas ceva nesechestrat.

Cât despre arestați, aceștia și-au dat seama deja cât de mult au greșit. Dacă scădeau din prejudiciul ăla de 12 milioane de euro 600.000, să-i ducă la omul ăla de la apa mare, poate altfel ar fi stat lucrurile… N-ai cu cine, mă, niște calici!

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Constituție, prostituție…

  14 ianuarie 2020

  A existat, după 1990, un moment încare Constituția României putea fi modificată, schimbată în bine. Era epoca în care o alianță politică obținuse peste 60% din locurile din Parlament. Se […]

 • Istoria în adormire

  14 ianuarie 2020

  Dacă turiștii sovietici înarmați cu drujbe, fitile de lampă și scrumbii afumate nu s-au sfiit în decembrie ‘89 să se cațăre pe acoperișurile caselor conspirative ale Securității și să tragă […]

 • Cel mai partid perdant

  14 ianuarie 2020

  Îmi plăcea USR, la început, ca idee. Cu mult înainte să aflu că domnul Kivu a fost un ordinar turnător la Securitate. Îmi plăcea USR ca energie. De mulți, foarte […]

 • Alegem nimic, dar mai repede

  7 ianuarie 2020

  Pare, cumva, că ne-am plictisit de democrație, că ne încurcă viitorul nostru, că vrem să-l expediem repede, ca să-l bifăm. Poți să-ți bifezi viitorul? Sigur. Pui în dreptul lui o […]

 • „Ferește-mă, Doamne, de cei ce-mi vor binele!“

  7 ianuarie 2020

  Dacă din clasa întîi pînă-ntr-a patra am colecționat, ca toți dobitocii, premii și mențiuni, să aibă și mam’mare un prilej de bucurie, dintr-a cincea, cînd se apropiau ședințele cu părinții, […]