Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Să dăm protestatarului ce-i al Cezarului și austriacului ce-i al întregului popor

Zoom Să dăm protestatarului ce-i al Cezarului și austriacului ce-i al întregului popor

Două bănci austriece, BCR și Raiffeisen, au fost scutite, printr-o lege cu dedicație, de plata a peste 80 de milioane de euro către statul român. Plata trebuia făcută în urma unei hotărîri definitive a Înaltei Curți de Casație și Justiție, dar șefa Senatului, Anca Dragu, de la PLUS, președintele Comisiei de Buget, Claudiu Mureșan, tot de la PLUS, și șefa Comisiei Juridice, Iulia Scântei, de la PNL, au respins cu îndîrjire, trei săptămîni la rînd, introducerea legii pe ordinea de zi, așa încît ea să poată fi adoptată tacit.

Ce au făcut cele două bănci? Au deturnat fonduri primite de la statul român. Au primit 765 de milioane de lei de la bugetul de stat cu condiția să acorde credite pentru locuințe, dar numai 100 de milioane de lei au fost folosiți cu destinația legală. Restul banilor au fost alocați de BCR și Raiffeisen în scopul intereselor directe de business. Au făcut, adică, ilegal, afaceri cu banii statului.

Curtea de Conturi le-a prins cu hoția, iar ÎCCJ a dat, în 2020, o sentință definitivă și le-a pus la plată. Ba chiar și DNA s-a sesizat în urma unor plîngeri și a deschis două dosare penale. Existența acestor dosare explică prezența în Piața Victoriei a lui Van Groningen, directorul Raiffeisen, în februarie 2017, cînd cu Ordonanța 13. De altfel, multă lume corporativă, aflată în combinații bancare și fiscale cu noua generație de prestatori USR-PLUS-DNA-SRI, a participat la farsa cu #rezist, a cărei finalitate era, după cum se vede azi, reîmpărțirea lumii subcarpatice cu tot cu bani, resurse și pîrghii de putere.

De altfel, cum a ajuns la putere, dreapta pilotată de Servicii a pus în funcțiune arhitectura de protecție fiscală și financiară a clientelei corporatiste și politice, scutind de plăți datorate statului român și umplîndu-i de bani pe sponsorii revoluției haștag, de la Frații Micula la băncile austriece și de la IFN-uri la industria păcănelelor. Mai mult, dosarele penale deschise din neatenție de DNA acestor entități prăduitoare sînt ținute în bezna sertarelor, acolo unde se învechesc ca vinul, pînă la prescriere.

Toate aceste acțiuni se înscriu într-un vast program de deznaționalizare a economiei, al cărui vîrf de lance este marea privatizare a companiilor profitabile de stat, promisă de Iohannis, Orban și Cîțu primelor șase ambasade de la București. Faptele sînt publice, declarațiile sînt cunoscute, legile au fost trecute prin Parlament. Cu alte cuvinte, opera  de lichidare a capitalului românesc și de reducere a României la condiția de piață ascultătoare – și atît – merge înainte, dirijată de acel cocktail de prostie, lăcomie, generali, corporații, ambasade și procurori, cunoscut nu numai din vremea Fanarului, ci și din anii ocupației rusești.

Van Groningen a furat de la stat, prin Raiffeisen, cîteva zeci de milioane. Bine că l-a dus capul să nu angajeze două femei, că pușcăria îl mînca!
Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

  1. #1

    credeam ca fac pauza cu fumatu’ da’ m-am ‘nervat: cum puloaca mea NIMENI nu a luat vreo masura contra acestor capushe de 10 ani, in 10 ani ??????

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale