Greed is good. Principiul financiar enunțat acum mai bine de 35 de ani de personajul lui Michael Douglas din Wall Street are valoare de axiomă, fiind etern valabil: dacă banul este combustibilul care alimentează piața de capital, lăcomia investitorului e catalizatorul. Numai că lăcomia exagerată dăunează grav sănătății financiare. Asta ar fi morala poveștii adevărate care urmează.
11 decembrie 2008. În plin scandal al pieței imobiliare și al sistemului ipotecar, care-au colapsat, băgînd în criză economia mondială, o Americă uluită află de la știri că FBI l-a arestat pe Bernie Madoff pentru o fraudă de 64,8 miliarde de dolari, adunați de pe la diverși investitori, fonduri, bănci, organizații non-profit, fundații sau persoane particulare care și-au pierdut economiile de o viață în cea mai mare schemă Ponzi din istorie. Dar cine e acest Madoff?
Fiu de imigranți evrei fugiți din Rusia și Polonia, Bernie învață de mic puterea banului, cînd, cu o monedă de 25 de cenți, cumpără bunăvoința unei fetițe convinse astfel să se joace cu el. Mai tîrziu, tînărul ambițios, crescut într-o familie săracă, fără noroc, devine interesat de alte jocuri: fascinat de mirajul Wall Street-ului anilor ’60, își face o firmă de brokeraj jucătoare pe piața extrabursieră a companiilor mici și/sau cu reputație proastă, cu acțiuni tranzacționate telefonic – riscuri mari, cîștiguri mari. Fostul student cu un an de cursuri la Drept adună bani de la prieteni, rude sau alți clienți recomandați de socrul său și intră astfel în business, cu un fond nedeclarat oficial investit în acțiuni foarte volatile. Era consultant financiar, managerul banilor altora, pentru o taxă de operare, nu un comision din profit. În mai 1962, la prima mare criză a bursei după cea din 1929, 30.000 de dolari dispar brusc din portofoliu și doar un împrumut de la socru-său îi salvează falimentul și minciuna că, datorită strategiei sale cîștigătoare, n-a pierdut nici un ban în acest crah.
Timpul trece și anii ’80 ai globalizării îl găsesc pe Bernie pe val: proprietar de penthouse în Manhattan, de casă de vacanță la țară, de iaht la Miami. Birourile firmei sale de brokeraj oficiale se mută într-un zgîrie-nori newyorkez, la etajul 19, într-un showroom elegant, imaginea impresionantă a succesului în ochii angajaților, competitorilor, organelor de control. Și vine Lunea Neagră, 19 octombrie 1987: panică în piață. Deși toată lumea vinde, Bernie e printre puținii inconștienți care cumpără. Nimeni nu știe exact cîți bani a pierdut atunci, e clar însă ce-a cîștigat: recunoaștere de la regulatorul pieței, reputația de om loial și de cuvînt, respectul și încrederea comunității care i-au adus trei mandate de chairman of the board la NASDAQ.
Anii ’90, ai tehnologizării, ai Internet-ului, declanșează boom-ul pieței de capital și duc afacerile lui Bernie la un alt nivel. O avalanșă de cash se revarsă în fondul său de investiții care crește continuu. Reclama din gură în gură și recomandările de la persoane sus-puse că acest guru al bursei e infailibil, garantînd randamente la depozite mai mari decît oricine altcineva (15%, față de cel mult 7-9%), fac să explodeze încasările unui club exclusivist extins la nivel mondial. Fiecare nou-venit investea pentru că oameni în care avea încredere erau deja clienții lui Bernie. Banii ăștia alimentau însă afacerea sa secretă, separată de cea oficială. Sub sediul din Lipstick Building, două niveluri mai jos, la etajul 17, minionii echipei sale infracționale falsificau documente, printau contracte fictive, jurnale de vînzări inventate, extrase de cont inexistente, produceau toată hîrțogăraia unei arhive contabile complet false. Nu exista absolut nici un fel de investiție, cu banii intrați de la contribuabili, azi, se plăteau retragerile și bonusurile celor de ieri.
Momentul arestării lui Bernie Madoff a lăsat multă lume în șoc. Unul dintre fondatorii NASDAQ, legenda Wall Street-ului, omul de o probitate morală ireproșabilă, reperul profesional la care s-a raportat industria decenii la rînd, a fost tot timpul ăsta un șarlatan de ultimă speță, un trișor sinistru care a lăsat oamenii fără case. A fost singurul vinovat? Nu, de la banca în care rulau miliardele contului său pînă la SEC, Securities and Exchange Commission, organismul de arbitraj al pieței care a ignorat toate semnalele de alarmă posibile, Bernie a avut destui complici, conștienți sau nu de proporțiile fraudei. Mai multe amănunte în Madoff: The Monster of Wall Street.
Madoff: The Monster of Wall Street, 2023, biografia profesională a unui escroc notoriu, regizat de Joe Berlinger, patru episoade de 54-77 de minute, difuzat de Netflix.