Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Șapte zile de supraviețuire cu un canadian priceput la toate

Zoom Șapte zile de supraviețuire cu un canadian priceput la toate

Ce mare lucru, o să spuneți, să supraviețuiești o săptămînă în natură? În România e ceva banal: supraviețuim de cînd ne știm și nu prea s-au făcut documentare despre asta. Ei, serialul despre care povestim azi e nițel altceva: canadianul multitalent Les Stroud, expert în tehnici de supraviețuire, muzician și regizor, ajunge în fiecare episod în diverse zone sălbatice, izolate, ale globului, singur, doar cu echipamentul de filmare (mai multe camere video profesionale, de mînă sau pe trepied – în total, cam 25 kg), pe care trebuie să-l care în spinare, să-l seteze pentru scene dificile și să se întoarcă pentru recuperarea lui.

Scenariul e cam același de fiecare dată: Les se pune în pantofii turistului naufragiat după accidente potențial posibile (avion prăbușit, pană de mașină, vas scufundat) sau, pur și simplu, rătăcit (în deșert, în junglă, în zona arctică etc.), care trebuie să supraviețuiască timp de șapte zile, pînă cînd expediția de salvare ajunge la el. Și asta cu resurse minime – ce se întîmplă să aibă asupra lui omul ajuns în astfel de situații –, plus un briceag multifuncțional și muzicuța de care nu se desparte niciodată. E ca în fascinanta Insulă misterioasă a copilăriei, în care naufragiații pe o insulă pustie o iau de la zero, întorcîndu-și buzunarele pe dos în căutare de chibrituri și, din diferite mărunțișuri, reconstruiesc un mediu de viață.

Show-ul este o lecție deschisă despre tehnici primitive, metode și trucuri de supraviețuire (Les folosește lucruri abandonate de către alții sau părți din mijlocul de transport avariat – bicicletă, jeep, caiac, snowmobil, avion), în principal chestii simple, fundamentale, informații care-ți pot salva viața cîndva: cum să construiești un adăpost, cum să faci rost de mîncare – de la capcane pentru vînat mic la plante comestibile –, tehnici de obținere a apei potabile, cum să faci focul, ce oră e, unde te afli și în ce direcții să mergi, cum să te ferești de pericole, ce să faci cînd ești rănit sau în alte cazuri de urgență.

Omul nostru a filmat vreo șapte sezoane și patru episoade speciale cu perioade lungi de pregătire între ele, în care a consultat localnicii despre tradițiile lor de viață și tehnicile de supraviețuire specifice locului. Chiar dacă evoluează cu plasă de siguranță sub el (are permanent la el un telefon prin satelit, iar echipa sa nu-i foarte departe pentru ca, la nevoie, să intervină), tehnicile sale sînt realiste: rămîne calm, organizat, își ia precauțiile necesare și nu se pune inutil în pericol, asumîndu-și riscuri cît mai puține/mici – prin comparație, Bear Grylls e doar un păcălici care sare ca o lăcustă năucă, încolo și-ncoace, fără sens.

Dacă pleci pe munte cu cortul, nu se poate să nu-ți amintești ceva din tot ce te-a învățat Les. 

Survivorman, 2004-, show de supraviețuire în condiții extreme, creat de Les Stroud, difuzat de Discovery Channel, disponibil și pe DVD.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100